Bezlepkový krémeš
Bezlepkový krémeš

Chorvátsky krémeš bez lepku

novalim - fotkanovalim, 10. mája 2022. Komerčný recept.
Chorvátsky krémeš bez lepku
Foto: novalim

Aj vy si radi posedíte s rodinou či s priateľmi pri kávičke a koláčiku? Tak potom musíte vyskúšať náš nový recept na chorvátsky krémeš Zobraziť celý popisAj vy si radi posedíte s rodinou či s priateľmi pri kávičke a koláčiku? Tak potom musíte vyskúšať náš nový recept na chorvátsky krémeš bez lepku, inak zvaný aj Kremšnita. Jeho lahodný vanilkový krém pripravený z čerstvých žĺtkov a chrumkavé bezlepkové lístkové cesto zlákajú hádam každého. Pripravte si ho už dnes, určite si pochutnáte.
Zdroj: www.novalim.sk

18-20
porcií
60 + chladenie minút
príprava
10-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Na bezlepkové lístkové cesto:
250 g
250 g
250 g
1/4 ČL
Na vanilkový krém:
1 l
8 ks
200 g
150 g
1 PL
250 g
Na dokončenie:
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.

  2. 2

    Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré rozvaľkáme na veľkosť väčšieho plechu v tvare obdĺžnika. Obe polovice cesta preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a dáme do dobre rozohriatej rúry. Pečieme na 200 °C približne 10-15 minút, aby bol povrch zlatistý.

  3. 3

    Pripravíme si krém: Vo väčšej mise vyšľaháme spolu všetky žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridávame preosiatu múku, vanilkovú pastu a zatiaľ iba šálku mlieka. Zvyšné mlieko vlejeme do hrnca a zohrejeme tesne pod bod varu. Za stáleho miešania metličkou potom pomaly po pramienkoch prilievame teplé mlieko do žĺtkovej zmesi. Nakoniec prelejeme všetko spolu naspäť do hrnca a uvaríme hladký hustý puding. Puding treba stále miešať, aby zospodu neprihorel. Je hotový, keď sa v ňom začnú robiť bubliny. Prikryjeme ho kúskom papiera na pečenie alebo fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu koža. Takto necháme úplne vychladnúť.

  4. 4

    Vychladnutý krém dobre prešľaháme, aby sme odstránili prípadné hrudky. V inej mise vyšľaháme na pevné špičky smotanu, ktorú potom gumenou varechou jemne zapracujeme do vanilkového krému.

  5. 5

    Hotový krém rovnomerne rozotrieme na jeden plát cesta, prikryjeme ho druhým plátom tak, aby zlatistá strana bola navrchu. Jemne pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc.

  6. 6

    Vychladnutý krémeš nakrájame na kocky pomocou cukrárskeho zúbkovaného noža. Posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť plátkami nakrájaných jahôd.

Diskusia k receptu

bugout
Keby mi ho niekto upiekol, určite by som si dal 🤣 Krémeše mám veľmi rád a tento vyzerá výborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia