Bezlepkový krémeš

Chorvátsky krémeš bez lepku

Autor receptu: novalim

Aj vy si radi posedíte s rodinou či s priateľmi pri kávičke a koláčiku? Tak potom musíte vyskúšať náš nový recept na chorvátsky krémeš bez lepku, inak zvaný aj Kremšnita.* Jeho lahodný vanilkový krém pripravený z čerstvých žĺtkov a chrumkavé bezlepkové lístkové cesto zlákajú hádam každého. Pripravte si ho už dnes, určite si pochutnáte.

18-20
porcií
60 + chladenie minút
príprava
10-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
  2. Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré rozvaľkáme na veľkosť väčšieho plechu v tvare obdĺžnika. Obe polovice cesta preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a dáme do dobre rozohriatej rúry. Pečieme na 200 °C približne 10-15 minút, aby bol povrch zlatistý.
  3. Pripravíme si krém: Vo väčšej mise vyšľaháme spolu všetky žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridávame preosiatu múku, vanilkovú pastu a zatiaľ iba šálku mlieka. Zvyšné mlieko vlejeme do hrnca a zohrejeme tesne pod bod varu. Za stáleho miešania metličkou potom pomaly po pramienkoch prilievame teplé mlieko do žĺtkovej zmesi. Nakoniec prelejeme všetko spolu naspäť do hrnca a uvaríme hladký hustý puding. Puding treba stále miešať, aby zospodu neprihorel. Je hotový, keď sa v ňom začnú robiť bubliny. Prikryjeme ho kúskom papiera na pečenie alebo fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu koža. Takto necháme úplne vychladnúť.
  4. Vychladnutý krém dobre prešľaháme, aby sme odstránili prípadné hrudky. V inej mise vyšľaháme na pevné špičky smotanu, ktorú potom gumenou varechou jemne zapracujeme do vanilkového krému.
  5. Hotový krém rovnomerne rozotrieme na jeden plát cesta, prikryjeme ho druhým plátom tak, aby zlatistá strana bola navrchu. Jemne pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc.
  6. Vychladnutý krémeš nakrájame na kocky pomocou cukrárskeho zúbkovaného noža. Posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť plátkami nakrájaných jahôd.