Bezlepkový krémeš
Chorvátsky krémeš bez lepku
Autor receptu: novalim
Aj vy si radi posedíte s rodinou či s priateľmi pri kávičke a koláčiku? Tak potom musíte vyskúšať náš nový recept na chorvátsky
krémeš bez lepku, inak zvaný aj Kremšnita.* Jeho lahodný vanilkový krém pripravený z čerstvých žĺtkov a chrumkavé bezlepkové
lístkové cesto zlákajú hádam každého. Pripravte si ho už dnes, určite si pochutnáte.
18-20 porcií |
60 + chladenie minút príprava |
10-15 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré rozvaľkáme na veľkosť väčšieho plechu v tvare obdĺžnika. Obe polovice cesta preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a dáme do dobre rozohriatej rúry. Pečieme na 200 °C približne 10-15 minút, aby bol povrch zlatistý.
- Pripravíme si krém: Vo väčšej mise vyšľaháme spolu všetky žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridávame preosiatu múku, vanilkovú pastu a zatiaľ iba šálku mlieka. Zvyšné mlieko vlejeme do hrnca a zohrejeme tesne pod bod varu. Za stáleho miešania metličkou potom pomaly po pramienkoch prilievame teplé mlieko do žĺtkovej zmesi. Nakoniec prelejeme všetko spolu naspäť do hrnca a uvaríme hladký hustý puding. Puding treba stále miešať, aby zospodu neprihorel. Je hotový, keď sa v ňom začnú robiť bubliny. Prikryjeme ho kúskom papiera na pečenie alebo fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu koža. Takto necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnutý krém dobre prešľaháme, aby sme odstránili prípadné hrudky. V inej mise vyšľaháme na pevné špičky smotanu, ktorú potom gumenou varechou jemne zapracujeme do vanilkového krému.
- Hotový krém rovnomerne rozotrieme na jeden plát cesta, prikryjeme ho druhým plátom tak, aby zlatistá strana bola navrchu. Jemne pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc.
- Vychladnutý krémeš nakrájame na kocky pomocou cukrárskeho zúbkovaného noža. Posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť plátkami nakrájaných jahôd.