Chlieb fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 18. januára 2012
Chlieb (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som piekla tmavý chlieb. Pridávam recept. Chlieb je veľmi chutný.

Suroviny

300 g
500 g
2 čl
2 čl
2 čl
2 PL
2 PL
21 g
1 čl
1 PL
0,5 litra vlažná




Postup

  1. 1

    Pripravila som si múky , droždie , soľ , ocot , semienka , olej , vodu. Z trochy vlažnej vody , 1 čl cukru a 1 pl múky som si pripravila kvások.Odvážila som múky , preosiala som ich. Pridala som kmín a ľanové semienka. Do vody pridám ocot a olej .

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď mi kvások vykysol , vypracovala som si cesto. Miesila som ho ručne asi 10 minút.

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu je cesto už vymiesené a pripravené na kysnutie. Dala som ho do deky a šup s ním do postele. Po hodine kysnutia som ho trochu premiesila a dala ešte kysnúť na jednu hodinu.

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je cesto vykysnuté.

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta som vyformovala 2 chleby a 3 praclíky. Nechala som ho ešte chvíľu nakysnúť pod utierkou.Medzitým som dala zohriať rúru. Chlieb pred vložením do rúry potriem trochou slanej vody. Najprv na 180 stupňoch som upiekla praclíky.Potom som zvýšila teplotu na 210 stupňov. Do rúry som vložila misku s vriacou vodou. Chlieb som piekla na spodnej spružli. Na tejto teplote 210 som ho piekla 15 minút.Potom som znížila teplotu na 180 a piekla som ho ešte 30 minút.

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Než som vložila chlieb do rúry , tak som vrch posypala ľanovými a slnečnicovými semienkami.

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A teraz mi už zostáva len čakať , kedy chlieb vychladne . Vždy sa snažím uchmatnúť si koniec . Dnes sa mi to podarilo.

    Chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anaska
Pekný chlieb si upiekla. Vonia aj cez obrazovku. Ďalší chlebík na vyskúšanie, ďakujem za recept.
marcy
beriem inšpiráciu :))) ako vymaľované
zuzliak
sikulka, uz len ho namazat so smalcom, posypat solou, nakrajat cibulku a ham :)
evilauri
tento chlebik vyzera ohromne, az sa mi slinky zbiehaju ! Neda sa nevyskusat :-)
marienka44
@Babkamt ,aka je to muka Farmhous? Nepoznam. Dobry recept, este si mohla dat uvareny /alebo aj surovy/ postruhany zemiak. Zavidim Ti ten chlebik, ale v dobrom zmysle slova. Ukladam do KK.
anajka
Už som skúšala veľa chlebíkov, ale akosi mi vyšli nejaké tuhšie, nie sú nadýchané ako tento na ktorý sa teraz pozerám. Vyskúšam a hádam mi konečne vyjde. Krásny a ukladám.
tatranka
Keď vidím na vareche chlebík,hneď ho ukladám do kk a postupne skúšam.Ten tvoj je krásne vypečený.Takže aj tento tvoj vyskúšam.
elian44
marienka44, myslím, že je to zmes na chlieb, ktorý predávajú v Lidli, mimochodom fakt dobrá:)
babkamt
Dievčatá , ďakujem za pochvalu. Viem , že samochvála smrdí , ale toto je zatiaľ z mojej kuchyne chuťovo najlepší chlieb. Experimentujem so zložením chleba , aby som si našla ten naj , ktorý budem piecť častejšie. A tento je fakt dobrý. Manžel nechcel večerať varené jedlo, vravel že si dá studenú večeru. Z jedného chleba zostal len malý skrojok.@marienka44 ,toto je hotová zmes na pečenie chleba. Dá sa piecť v pekárničke aj v rúre.Obsahuje ražnú múku,pšeničnú múku,sušený ražný kvások,soľ,sušené droždie.Preto som nedala celú kocku droždia do chleba , ale len polovicu.@zuzliak , ja som ho jedla suchý,ničím som si ho nenamazala.Chutil lepšie ako koláč.
edimilka
gratulujem ,pekný na pohlad a určite dobry aj na chuť ,ukladám a skúsim zo susedou eda
marianne69
@babkamt ja hadzem vsetky chlebiky a pecivko z varechy rad za radom do chlievikov: chlieb a pecivko a postupne skusam.A aj tento Tvoj tam poputuje,je to krasny chlebik.Zeby so tu chlebovu zmes vyskusala,lebo najradsej si miesam muky sama,chodim na ne do pekarne,ochotne predaju.Zo zmesami nemam ziadnu skusenost.
babkamt
marianne69, ja som len nedávno začala piecť chlieb doma. Ten prvý pokus , no na zaplakanie. Ale postupne sa to poddáva. Niektoré recepty , čo som skúšala , mi chuťovo moc nesadli. Ale túto zmes , čo som použila , mám rada.A došla som na to , že mi lepšie vyhovuje upiecť dva menšie chleby ako jeden veľký.Na vianoce som si kúpila knihu , ktorá sa venuje pečeniu chleba. Ale sa narobím , kým to všetko vyskúšam.Ešte som sa ťa chcela opýtať , kde chodíš do pekárne?Nie si z okolia Blavy?
marianne69
Nie, ja som Kysucanka ako repa:-))),ale poobzeraj sa po okoli,mozno najdes a predaju.Ja mam jednu pekaren asi 20m od bytu a druhu 50m:-)pecu tam uuuzasne cesnacky.A len tak nahodou pri ich kupe som sa opytala,ci by mi nepredali srotovej muky a ze vdacne.Chodim tam s prestavkami 12 rokov,odkedy som sa prestahovala do KNM.
dogagador
tiez sa chystam dnes piect chlieb, som chcela povodne ten biely, bez miesenia a asi ho aj pripravim, ibaze piect sa bude az zajtra...no tak dnes tento vyskusam!
irenaw
krásne chleby, ukladám si, nezaškodí občas zmena :)
anina43
doma pečený chlebík akýkoľvek je najlepší koláč na svete, voňavý, chutný a aj krásny, a ten tvoj vonia až sem, keď ma pochytí chuť na pečenie, upečiem chlebík podľa teba a páčia sa mi aj praclíky, ktoré si piekla ako prvé, dobre si vyhriala rúru a potešila nedočkavcov
sportak
Babkamt, výborný rcp. Ja si tiež niekedy doma upečiem chleba. Miesto cukru dávam lyžicu medu a všetky ingrediencie zmiešam spolu a dám nakysnúť. Funguje to. Patrí Ti jednotka za foto a hlavne za chlebík.
medovnicek
vyzerá veľmi chutne a pridávam sa k názorom, že doma upečené pečivo a chlebík sa ničomu nevyrovná, len ma troška škrie, že všelijaké múky na to vhodné sa u nás ťažko zháňaju, keď vojdem do Hodonína do Tesca k múkam a keď sa postavím k múkam v Tescu u nás, tak mi je na zaplakanie, celkovo v Čechách a na Morave sú na pečenie lepšie vybavení čo sa surovín a aj pomôcok týka
jazavka
chlebík doma pečiem, vyskúšam aj tento...ďakujem za receptík...
babkamt
@dogadador , som rada , že sa ti podaril a aj manželovi chutil.@spotrak ,áno , už som dávala aj med a bolo to dobré.Vieš , som zvyknutá dávať cukor, no nabudúce dám med.Aj ostatným ďakujem za milé slová v komentári.
cica2
wau @babkamt krásne sa ti vydarili a aj tento recept si ukladám :-) už som vyskúšala od @evusik chlebík, bol výborný a niekedy spravím aj podľa teba:-))
alaba
Vdaka za recept. Uz som ho doma aj vyskusala a chuti vyborne !!! Este sa skusim poobzerat po pekarni v okoli - na zasobovanie mukou. Jednu sme mali kusok od prace, ale uz ju zrusili :-(...
babkamt
alaba, nie je začo.Ja som bola včera v obchode. Asi som dostala skrat. Uvidela som nový chlieb. Dosť ho tam brali. No nie je nič moc.Chlieb sa volá Kriváň.Je to celozrnný chlieb. No je dáky suchý.Ten doma upečený je omnoho lepší.
bejgi
@Babkamt , akurát mám v trúbe ten tvoj chlebík, chcem sa opýtať ako zistím, že už je upečený, veď vieš podľa času sa nedá, každý má inú trúbu, ďakujem
babkamt
@bejgi ,prepáč,dnes som sa nedostala poobede na internet. Mali sme návštevu. Ja skúšam poklopom , či je chlebík upečený. Upečený vydáva dutý zvuk , keď ho poklopkáš.
babkamt
@bejgi ,vydaril sa ti na jedničku. Akoby ho piekol profesionál . A ako ti chutil? Ja chcem dnes napiecť chlieb.
bejgi
jeej ďakujem @babkamt , ešte teplý ho chlapci moji chutnali, hnala som ich, veď to nič dobré neveští, jeden celý padol večer s pomazánkou, kúsok som ochutnala aj ja, že hurá naša mamka bude od teraz piecť doma chlebík a pečivo :))))) dobreee nie ? :)))
babkamt
@beigi , viem presne , akú si mala radosť z dobre upečeného chleba. Ja som sa dala na pečenie chleba len nedávno. Prvý bol ..... no , nebudem to rozmazávať. Ale čím som naberala prax , tak sa moje chlebíky zlepšovali. Aj u nás z čerstvo upečeného chleba poriadne ubudne. Ja ho môžem aj bez pomazánky.Práve idem dať do rúry pšenično ražný. Musím minúť múky , čo som si nakúpila. A povedzme si úprimne , doma pečený je najlepší.
bejgi
@babkamt , ďakujem, ešte raz za recept fajnového chlebíka, teším sa, že sa mi podaril a doma chutil a za milé a teplé slová, moc sa tu s nimi nestretávam...česť výnimkam :)
babkamt
@bejgi ,ako si ich piekla? Každý zvlášť? Ja som dnes dala obidva chleby na jeden plech. Chcela som sa po pár dňoch dostať k pc.
bejgi
@babkamt , nie každé zvlášť, ako vidíš tak spolu išli šup do trúby, môj pekáčik obľúbený ma rozmer 27x19 cm akurát mi vošli obidva podľa tvojho receptu bez praclíkov, asi budem musieť použiť aj druhú polovicu Farmhous bread a upiecť ešte dva :))))) akurát sa dojedol posledný kúsok :)))
babkamt
Muž práve dojedol kapustnicu. Ja som zjedla skrojok, predbehla som ho . No chlapec neváhal a vyše polky chlebíka spapal. Hahaha....
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@babkamt ,super chlebik!!!!urcite vyskušam!!!!!!!!!!!chcela by som sa spytat,prečo sa dava voda do truby ked sa pecie??????žeby bol chrumkavejši????skoro v každom recepte to piše!!!!
hned by som si ho dala!!!! :)
cupcake
No po tolkych chvalach ho musim aj ja vyskusat. Mam vsak jednu otazku. Ak ho nedopeciem uplne, zabalim a dam do mrazaku a potom ho dopeciem, ked budem potrebovat, myslis, ze to bude dobre? Ja mam totiz rada cestve a obvykle dopekam chleby, ked potrebujem. Su potom cerstvejsie. Co na to povies? Takzto by som mohla urobit aj viac kusov, ale stale mat cestvy.
babkamt
@cupcake neviem ti poradiť. Ešte som to neskúšala. Teraz som sama zvedavá , či sa ozve niekto , kto má tieto skúsenosti. Ale asi to funguje , veď v obchodných reťazcoch sa to takto robí bežne. Lenže po pár hodinách , aspoň pri pečive , mám takú skúsenosť , že rýchlo tvrdne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia