Chlieb (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Dnes som piekla tmavý chlieb. Pridávam recept. Chlieb je veľmi chutný.

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si múky , droždie , soľ , ocot , semienka , olej , vodu. Z trochy vlažnej vody , 1 čl cukru a 1 pl múky som si pripravila kvások.Odvážila som múky , preosiala som ich. Pridala som kmín a ľanové semienka. Do vody pridám ocot a olej .
  2. Keď mi kvások vykysol , vypracovala som si cesto. Miesila som ho ručne asi 10 minút.
  3. Tu je cesto už vymiesené a pripravené na kysnutie. Dala som ho do deky a šup s ním do postele. Po hodine kysnutia som ho trochu premiesila a dala ešte kysnúť na jednu hodinu.
  4. Tu je cesto vykysnuté.
  5. Z cesta som vyformovala 2 chleby a 3 praclíky. Nechala som ho ešte chvíľu nakysnúť pod utierkou.Medzitým som dala zohriať rúru. Chlieb pred vložením do rúry potriem trochou slanej vody. Najprv na 180 stupňoch som upiekla praclíky.Potom som zvýšila teplotu na 210 stupňov. Do rúry som vložila misku s vriacou vodou. Chlieb som piekla na spodnej spružli. Na tejto teplote 210 som ho piekla 15 minút.Potom som znížila teplotu na 180 a piekla som ho ešte 30 minút.
  6. Než som vložila chlieb do rúry , tak som vrch posypala ľanovými a slnečnicovými semienkami.
  7. A teraz mi už zostáva len čakať , kedy chlieb vychladne . Vždy sa snažím uchmatnúť si koniec . Dnes sa mi to podarilo.