Foto: babidka
Pečivo z bielej múky robievam málokedy . Zväčša urobím pár rožkov alebo žemličiek z chlebového cesta keď pečiem chlieb . Tieto žemle Zobraziť celý popisPečivo z bielej múky robievam málokedy . Zväčša urobím pár rožkov alebo žemličiek z chlebového cesta keď pečiem chlieb . Tieto žemle sú takým "mixom" bosniakov ako ich pekáva @honestka a škvarkových osúškov ktoré som tiež našla na Vareche .
porcií
príprava
na 220, 170 °C
Suroviny
50 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
150 ml (alebo kyslé mlieko) |
|
asi 100 - 150 ml |
|
asi 2 - 3 kusy (varené v šupke) |
|
asi 150 g (pomleté alebo nasekané) |
|
1,5 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Urobíme si kvások z vlažného cmaru , cukru a droždia. Zmiešame spolu múku aj krupicu , preosejeme cez sito. Pridáme ošúpané a postrúhané zemiaky , soľ, rascu , koriander , kvások a trošku vlažnej vody . Miesime cesto a po troške pridávame vodu .Dávame ju podľa potreby aby cesto nebolo príliš riedke ani priveľmi tuhé . Keďže do cesta dávame aj zemiaky , treba počítať s tým , že cesto po chvíli trošku zredene . Na záver pridáme pomleté škvarky .Ja som dnes dávala kačacie škvarky . Keď je cesto vypracované , dáme ho kysnúť .Počas kysnutia cesto 2x stlačíme päsťou dole a zľahka prehnetieme ako keď robíme chlieb .
- 2
Keď je cesto vykysnuté , vyberieme ho z misy a pokrájame asi na 100g kúsky .Mne z toho množstva vyjde 12 žemlí.
- 3
Z cesta upravíme žemle , dáme na papier na pečenie .Ostrým nožom ich zľahka nadkrojíme do kríža . V troške vody si rozpustíme trochu soli a pierkom potrieme povrch žemlí . Zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Medzitým si dáme do rúry nahriať pekáč v ktorom budeme piecť žemle . Ja používam na pečenie kameninovú platňu .Ak máte kameň na pečenie pizze , môžte použiť aj ten .
- 4
Rúru si nahrejeme na 220°C , žemle aj s papierom presunieme na nahriatu platňu /kameň, pekáč/ a pečieme asi 10 minút .Ak nie sú ešte upečené , znížime teplotu na 170°C a ešte ich pár minút pečieme.Teplota aj čas sú iba orientačné .Každý pozná svoju rúru a vie asi koľko treba piecť .
- 5
Po upečení preložíme žemle na mriežku a necháme vychladnúť.
- 6
Môžeme ich jesť s maslom , tvarohom , kravskou či ovčou hrudkou , horkym syrom , bryndzou , zeleninou .Alebo ako prílohu k fazuľovej , tekvicovej , kapustovej , hríbovej polievke -akejkoľvek :-) Alebo s prívarkami - zo zelenej fazuľky , tekvicovým , šošovicovým či fazuľovým...s čímkoľvek chcete :-)
- 2
tá tvoja kameninová platňa sa mi veľmi páči, kde sa dá taká kúpiť?
Pred hodinou som vybrala z rúry chlieb, bála som sa , že to bude "paškvil" len na moje prekvapenie, vyšlo to dieťa nevídané , nie krásne , ale jediteľné.
Tvoj recept ide do kolonky chlieb a pečivo .
Prepacte preklepy v predchadzajucom maile.