Chlebové žemle so škvarkami

Autor receptu: babidka

Pečivo z bielej múky robievam málokedy . Zväčša urobím pár rožkov alebo žemličiek z chlebového cesta keď pečiem chlieb . Tieto žemle sú takým "mixom" bosniakov ako ich pekáva @honestka a škvarkových osúškov ktoré som tiež našla na Vareche .

12
porcií
20 minút
príprava
10-15 minút
na 220, 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások z vlažného cmaru , cukru a droždia. Zmiešame spolu múku aj krupicu , preosejeme cez sito. Pridáme ošúpané a postrúhané zemiaky , soľ, rascu , koriander , kvások a trošku vlažnej vody . Miesime cesto a po troške pridávame vodu .Dávame ju podľa potreby aby cesto nebolo príliš riedke ani priveľmi tuhé . Keďže do cesta dávame aj zemiaky , treba počítať s tým , že cesto po chvíli trošku zredene . Na záver pridáme pomleté škvarky .Ja som dnes dávala kačacie škvarky . Keď je cesto vypracované , dáme ho kysnúť .Počas kysnutia cesto 2x stlačíme päsťou dole a zľahka prehnetieme ako keď robíme chlieb .
  2. Keď je cesto vykysnuté , vyberieme ho z misy a pokrájame asi na 100g kúsky .Mne z toho množstva vyjde 12 žemlí.
  3. Z cesta upravíme žemle , dáme na papier na pečenie .Ostrým nožom ich zľahka nadkrojíme do kríža . V troške vody si rozpustíme trochu soli a pierkom potrieme povrch žemlí . Zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Medzitým si dáme do rúry nahriať pekáč v ktorom budeme piecť žemle . Ja používam na pečenie kameninovú platňu .Ak máte kameň na pečenie pizze , môžte použiť aj ten .
  4. Rúru si nahrejeme na 220°C , žemle aj s papierom presunieme na nahriatu platňu /kameň, pekáč/ a pečieme asi 10 minút .Ak nie sú ešte upečené , znížime teplotu na 170°C a ešte ich pár minút pečieme.Teplota aj čas sú iba orientačné .Každý pozná svoju rúru a vie asi koľko treba piecť .
  5. Po upečení preložíme žemle na mriežku a necháme vychladnúť.
  6. Môžeme ich jesť s maslom , tvarohom , kravskou či ovčou hrudkou , horkym syrom , bryndzou , zeleninou .Alebo ako prílohu k fazuľovej , tekvicovej , kapustovej , hríbovej polievke -akejkoľvek :-) Alebo s prívarkami - zo zelenej fazuľky , tekvicovým , šošovicovým či fazuľovým...s čímkoľvek chcete :-)