Foto: kukulienka71
Konečne táto invazívna plodina okupuje aj moju kuchyňu:-)
príprava
Postup
-
1
Toto je veľmi jednoduchý recept na výbornú chuťovku, ktorá mne osobne pripomína najviac asi kaleráb. Chutí skvele aj v surovom stave, zajtra ho ale budem zapekať spolu s baklažánom a smotanou podľa receptu, ktorý tu už mám. Ale poďme teda k príprave chipsov: topinambur v podstate netreba lúpať, stačí ho drôtenkou dobre vydrhnúť. Ja drôtenku nemám, čistenie kefkou sa mi nezdalo dostatočné, tak som ho predsa len ošúpala škrabkou, šlo to celkom rýchlo.
-
2
Hľuzy som následne pokrájala na plátky, osolila a obalila v zemiakovom škrobe. Každý kúsok som potom dôkladne poklepkala, aby opadol zvyšný neprilepený škrob. Ten má vraj zabrániť prílišnému vsiaknutiu oleja.
-
3
To už sa mi zohrievalo dostatočné množstvo oleja k vyprážaniu. Pri takýchto menších kúskoch používam košík.
-
4
Netreba ich vyprážať dlho, aby nezhorkli. Farba má byť skôr bledá. O zdravotných benefitoch tejto zeleniny nájdete dosť informácií, ja som prišla k záveru, že by som ju rada pestovala, samozrejme v kontrolovanom množstve. Viem aj o zakazujúcich predpisoch a to je téma diskutabilná, aj tu na Vareche sa o nej popísalo pred pár rokmi. Faktom však ostáva, že je to zdraviu veľmi prospešná a chutná plodina, tak ak máte možnosť, skúste ju pripraviť aj takto;-)
a tu takáto dobrota..
snažili sme si zvyknúť na chuť surovú i varenú..no akosi nám to nešlo..len v minimnožstve..
ty ju pestuješ..@kukulienka.. ??
ešte nie, ale určite budem, nám veľmi zachutila, manželovi rodičia jej mali habadej, vyrastal na nej:-) Ďakujem ti za milý komentár, pekný večer prajem:-)
@kecemis , určite aj zapečené so syrom, hoc akým a len si jej dopraj, má spomalený inulín a to je to čo pomáha tebe a manželovi
alebo topinamburk, plus strúhaná tekvica, ochutenie a výborné kvázy zemiakové placky pre diabetikov
P. S.: ... inak vhodné do zeleninových polievok, ja (teda ak mám) pridám 2÷3 ks aj do hovädzej, či slepačej, do šalátov zo surovej zeleniny, alebo do zemiakovej kaše!
Hvězdičková pěchota se opět snaží, takže je jasné, že recept je výborný!!
@kriziv , to je super návod, ďakujem za komentár:-)
@haji , ty mi zakaždým vyčaríš na tvári úsmev:-)) Ďakujem pekne za milé slová pretkané spomienkami.
Jeje, Kuku, děkuji za kompliment! Ale hlavně píšu k tomu nadýmání. Uvádí se na různých stránkách - že se topinamburami tělo po čase vypořádá, prostě si zvykne. Je-li to pravda, netuším. Já se nafukuju kde z čeho, s přibývajícími léty i z toho, co mi dřív nic nedělalo. Asi to tak musí být a je to přerod člověka na vzducholoď. Mávám!!
myslím, že syr sám o sebe sa tam neprilepí, ja by som asi plátky najprv namočila v bielku alebo smotane a potom posypala syrom. Ale ty si hlavička, určite sa vynájdeš;-)
:-DDD možno to súvisí s vekom a ubúdaním určitých enzýmov, pankreas už nezvláda šupky z jabĺk, papriky, apod. ale to sú len moje dohady.
To fakt nepoznáte? na druhej strane obdivujem, že napriek vyššiemu veku ste ochotní skúšať nové chute (čo sa potvrdilo aj inokedy), pochopiteľne ohľadom na prospešnosť topinamburu. Budem rada, ak sa udomácni aj u vás aspoň v malom množstve. Ďakujem a tiež pozdravujem:-)
našťastie sa mýliš..:
www.ezopress.sk/2014/04/topinambur-biokultura-21-storoc...
"Našťastie v novele vyhlášky 24/2003 sa topinambur od roku 2014 medzi invazívnymi rastlinami (str.32) , ktoré je zakázané pestovať už nenachádza."
Jéj, to som veľmi rada, ďakujem za info:-)
Dopredu dakujem.
ujo gúgl vysvetlí rád..treba si kliknúť..
pokojné dobré ránko všetkým..:-)
cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dnice_topinambur...
@radost , ďakujem pekne za pridaný informujúci link
áno, tiež mi je to pomenovanie známe:-))
dúfam, že sa ozveš aj po vyskúšaní:-) ďakujem za povšimnutie receptu.