Chipsy z topinamburu fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. júna 2016

Konečne táto invazívna plodina okupuje aj moju kuchyňu:-)

10 minút
príprava

Suroviny

 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Toto je veľmi jednoduchý recept na výbornú chuťovku, ktorá mne osobne pripomína najviac asi kaleráb. Chutí skvele aj v surovom stave, zajtra ho ale budem zapekať spolu s baklažánom a smotanou podľa receptu, ktorý tu už mám. Ale poďme teda k príprave chipsov: topinambur v podstate netreba lúpať, stačí ho drôtenkou dobre vydrhnúť. Ja drôtenku nemám, čistenie kefkou sa mi nezdalo dostatočné, tak som ho predsa len ošúpala škrabkou, šlo to celkom rýchlo.

    Chipsy z topinamburu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hľuzy som následne pokrájala na plátky, osolila a obalila v zemiakovom škrobe. Každý kúsok som potom dôkladne poklepkala, aby opadol zvyšný neprilepený škrob. Ten má vraj zabrániť prílišnému vsiaknutiu oleja.

    Chipsy z topinamburu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    To už sa mi zohrievalo dostatočné množstvo oleja k vyprážaniu. Pri takýchto menších kúskoch používam košík.

    Chipsy z topinamburu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Netreba ich vyprážať dlho, aby nezhorkli. Farba má byť skôr bledá. O zdravotných benefitoch tejto zeleniny nájdete dosť informácií, ja som prišla k záveru, že by som ju rada pestovala, samozrejme v kontrolovanom množstve. Viem aj o zakazujúcich predpisoch a to je téma diskutabilná, aj tu na Vareche sa o nej popísalo pred pár rokmi. Faktom však ostáva, že je to zdraviu veľmi prospešná a chutná plodina, tak ak máte možnosť, skúste ju pripraviť aj takto;-)

    Chipsy z topinamburu (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

radost
..a my sme nezvládali jej nekontrolovateľné množenie,rozrastanie..tak sme ju prácne po dva roky ničili..
a tu takáto dobrota..
snažili sme si zvyknúť na chuť surovú i varenú..no akosi nám to nešlo..len v minimnožstve..
ty ju pestuješ..@kukulienka.. ??
kukulienka71
@Radost (20.6.2016 21:40)

ešte nie, ale určite budem, nám veľmi zachutila, manželovi rodičia jej mali habadej, vyrastal na nej:-) Ďakujem ti za milý komentár, pekný večer prajem:-)
kecemis
Mas ich pekne. Poznam tiez pod nazvom Jerusalem artichoke. Myslis, ze bby to slo s posyanim praskovym parmezanom? No urcite vyskusam. dakujem za vyborne vyuzitie.
terinka55
Toto sa mi veľmi "popačuje", KK a aj keď jednoduché za výborný tip dávam 5* a pozdravujem :-)
havino
no nevrav, že čipsy, rastlina, ktorá prežije aj rádioaktívny útok, akoby Sagan povedal, ale naozaj teraz, odporúčam pre diabetikov náhrada zemiakov, zásobuje ma nimi sused, nevie si s nimi rady a ja pridávam, do zemiakov, do placiek, do kaše, chuť mi nepasuje moc, ale prispôsobím sa manželovi, ten kaleráby zbožňuje, čiže aj topinamburky, naozaj zdraviu prospešná zelenina

@kecemis , určite aj zapečené so syrom, hoc akým a len si jej dopraj, má spomalený inulín a to je to čo pomáha tebe a manželovi

alebo topinamburk, plus strúhaná tekvica, ochutenie a výborné kvázy zemiakové placky pre diabetikov
2x haji a havino
sracz
Vysoko gramotne si zakývala s rozumom, milá @kukulienka71 okatá! Topinambury (slnečnica hľúznatá), ja rád aj surové, zbavené "predkožky". Má veľmi blahodárne účinky na črevný systém, ale hlavne pomáha pri krvácajúcich ďasnách a vraj oddiaľuje aj nahadzovanie "tretích" zubov!
P. S.: ... inak vhodné do zeleninových polievok, ja (teda ak mám) pridám 2÷3 ks aj do hovädzej, či slepačej, do šalátov zo surovej zeleniny, alebo do zemiakovej kaše!
1x haji
kukulienka71
Teší ma, že si ceníte aj takto menej vhodnú ale na druhej strane lákavú prípravu topinamburu, ďakujem za pekné komentáre:-) So syrom určite výborné, či ako chipsy, či zapečené. Vďaka za ďalšie dobré tipy, je to všestranne využiteľná zelenina.
mijaita
Uz je mam za sebou - chutnaly mi, ale jsou priserne nadymací .............
kriziv
Topinambur mám tiež rád. Ale mám aj recept ako sa ho zbaviť zo záhrady, kde ho nechceme. Keď na jar vyrastie asi do 10-15 cm výšky, treba ho pokosiť a potom pravidelne ak znova vyrastie do tejto výšky a znova až úž nevyrastie nikdy. Kosenie je pre topinambur smrť.
haji
Hmm, Kuku, topinamburu jsem ještě nikdy nejedla. U nás toho rostlo na březích Moravy mnoho, po povodních částečně topinambur ubylo. Je to krásná velká rostlina, jako děti jsme si ji trhaly do kytic. Že se jedla i dříve znám z vyprávění rodičů a prarodičů. Jako vždy krásná fota, i nápad je fajnový! Přeji krásný den, Kuku!!
Hvězdičková pěchota se opět snaží, takže je jasné, že recept je výborný!!
kukulienka71
Díky, @mijaita , za vyskúšanie. Nevšimla som si nadúvanie po jej konzumácii, ale čítala som túto tvoju poznámku aj v predchádzajúcich diskusiách okolo topinamburu, asi si náchylnejšia alebo sme my zjedli menej, neviem:-)
@kriziv , to je super návod, ďakujem za komentár:-)
@haji , ty mi zakaždým vyčaríš na tvári úsmev:-)) Ďakujem pekne za milé slová pretkané spomienkami.
1x haji
haji
@Kukulienka71 (21.6.2016 13:49)
Jeje, Kuku, děkuji za kompliment! Ale hlavně píšu k tomu nadýmání. Uvádí se na různých stránkách - že se topinamburami tělo po čase vypořádá, prostě si zvykne. Je-li to pravda, netuším. Já se nafukuju kde z čeho, s přibývajícími léty i z toho, co mi dřív nic nedělalo. Asi to tak musí být a je to přerod člověka na vzducholoď. Mávám!!
klukodvody
Milá @Kukulienka71 tak na to koukám jak černoch na zamrzlý kýbl a vůbec nevím. Tak jsem hledal a našel prodeje, ale nikdy jsem je nejedl, maximálně o nich četl v cestopisech a pak že vím hodně. Nevím, neznám a obdivuji na co vše se dá přijít. Objednal jsem si je, přijdou, ochutnáme a budeme zkoušet, co z toho jde udělat. Díky za inspiraci a srdečně oba zdravíme.
kukulienka71
@Kecemis (20.6.2016 22:17)

myslím, že syr sám o sebe sa tam neprilepí, ja by som asi plátky najprv namočila v bielku alebo smotane a potom posypala syrom. Ale ty si hlavička, určite sa vynájdeš;-)
kukulienka71
@Haji (21.6.2016 14:56)

:-DDD možno to súvisí s vekom a ubúdaním určitých enzýmov, pankreas už nezvláda šupky z jabĺk, papriky, apod. ale to sú len moje dohady.
1x haji
kukulienka71
@Klukodvody (21.6.2016 15:54)

To fakt nepoznáte? na druhej strane obdivujem, že napriek vyššiemu veku ste ochotní skúšať nové chute (čo sa potvrdilo aj inokedy), pochopiteľne ohľadom na prospešnosť topinamburu. Budem rada, ak sa udomácni aj u vás aspoň v malom množstve. Ďakujem a tiež pozdravujem:-)
2010
Zakazane pestovanie na slovensku pokuta 3400 eciek
radost
@kuchticka
ujo gúgl vysvetlí rád..treba si kliknúť..
pokojné dobré ránko všetkým..:-)
ivan14
Na topinambury jsem úplnou náhodou narazil v Kauflandu (paní u pokladny vůbec nevěděla, co to je). Chtěl jsem je vyzkoušet a pěstuju je dodnes. Jenže... nic proti nim, dokonce mi chutnají, jenže - jaksi - jak to říci kulantně... mi poněkud "zrychlují metabolismus". Takže já je nejím, ale ty čipsy schválně zkusím. Pěstuju je jako krmivo pro slepičky a králíčky, kterým chutnají velmi. Výnosy jsou podstatně větší než u brambor. A výměra záhonu? Celé 2 metry čtvereční... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia