Chipsy z topinamburu (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Konečne táto invazívna plodina okupuje aj moju kuchyňu:-)

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Toto je veľmi jednoduchý recept na výbornú chuťovku, ktorá mne osobne pripomína najviac asi kaleráb. Chutí skvele aj v surovom stave, zajtra ho ale budem zapekať spolu s baklažánom a smotanou podľa receptu, ktorý tu už mám. Ale poďme teda k príprave chipsov: topinambur v podstate netreba lúpať, stačí ho drôtenkou dobre vydrhnúť. Ja drôtenku nemám, čistenie kefkou sa mi nezdalo dostatočné, tak som ho predsa len ošúpala škrabkou, šlo to celkom rýchlo.
  2. Hľuzy som následne pokrájala na plátky, osolila a obalila v zemiakovom škrobe. Každý kúsok som potom dôkladne poklepkala, aby opadol zvyšný neprilepený škrob. Ten má vraj zabrániť prílišnému vsiaknutiu oleja.
  3. To už sa mi zohrievalo dostatočné množstvo oleja k vyprážaniu. Pri takýchto menších kúskoch používam košík.
  4. Netreba ich vyprážať dlho, aby nezhorkli. Farba má byť skôr bledá. O zdravotných benefitoch tejto zeleniny nájdete dosť informácií, ja som prišla k záveru, že by som ju rada pestovala, samozrejme v kontrolovanom množstve. Viem aj o zakazujúcich predpisoch a to je téma diskutabilná, aj tu na Vareche sa o nej popísalo pred pár rokmi. Faktom však ostáva, že je to zdraviu veľmi prospešná a chutná plodina, tak ak máte možnosť, skúste ju pripraviť aj takto;-)