Chipsy z topinamburu (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Konečne táto invazívna plodina okupuje aj moju kuchyňu:-)
Postup
- Toto je veľmi jednoduchý recept na výbornú chuťovku, ktorá mne osobne pripomína najviac asi kaleráb. Chutí skvele aj v surovom stave, zajtra ho ale budem zapekať spolu s baklažánom a smotanou podľa receptu, ktorý tu už mám.
Ale poďme teda k príprave chipsov: topinambur v podstate netreba lúpať, stačí ho drôtenkou dobre vydrhnúť. Ja drôtenku nemám, čistenie kefkou sa mi nezdalo dostatočné, tak som ho predsa len ošúpala škrabkou, šlo to celkom rýchlo.
- Hľuzy som následne pokrájala na plátky, osolila a obalila v zemiakovom škrobe. Každý kúsok som potom dôkladne poklepkala, aby opadol zvyšný neprilepený škrob. Ten má vraj zabrániť prílišnému vsiaknutiu oleja.
- To už sa mi zohrievalo dostatočné množstvo oleja k vyprážaniu. Pri takýchto menších kúskoch používam košík.
- Netreba ich vyprážať dlho, aby nezhorkli. Farba má byť skôr bledá. O zdravotných benefitoch tejto zeleniny nájdete dosť informácií, ja som prišla k záveru, že by som ju rada pestovala, samozrejme v kontrolovanom množstve. Viem aj o zakazujúcich predpisoch a to je téma diskutabilná, aj tu na Vareche sa o nej popísalo pred pár rokmi. Faktom však ostáva, že je to zdraviu veľmi prospešná a chutná plodina, tak ak máte možnosť, skúste ju pripraviť aj takto;-)