Cheesecake so slaným karamelom
foodblog Medové motúzy, 4. októbra 2023
Foto: Jana Štrbková
Jednoduchý, rýchly, nadýchaný cheesecake s úžasným slaným karamelom.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
100 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
250 g |
|
4 PL |
|
3 ks |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
Karamel: | |
200 g |
|
100 ml |
|
100 g |
|
80 ml |
|
1/2 ČL |
|
Ozdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Rúru vyhrejeme na 170 °C. Sušienky rozmixujeme v mixéri najemno. Primiešame zmäknuté maslo.
- 2
Do tortovej formy s priemerom 24 cm dáme papier na pečenie a na dno a trochu po bokoch roztlačíme lyžicou sušienkovú zmes.
- 3
Pripravíme plnku. Zľahka premiešame tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkovú pastu, vajíčka a citrónovú kôru. Miešame len chvíľu na najnižších otáčkach, kým sa suroviny nespoja.
- 4
Plnku nanesieme na sušienkový korpus a vo vyhriatej rúre pečieme asi 50 minút.
- 5
Medzitým pripravíme karamel. Do 100 ml vody dáme cukor, pomaly zahrievame a nemiešame, asi 10 minút trvá, kým začne cukor karamelizovať. V momente, keď cukor stmavne dozlatista, môžeme pridať 100 g zmäknutého masla izbovej teploty a premiešame. Nezľaknite sa, bude to celé veľmi bublať, tak to má byť, stále miešame, za stáleho miešania pridáme aj smotanu, poriadne miešame ešte chvíľu a stiahneme z ohňa, chvíľu premiešame, osolíme a v miske necháme vychladnúť.
- 6
Upečený cheesecake necháme pár hodín stuhnúť v chladničke, nakoniec dozdobíme studeným slaným karamelom, mandľovými lupienkami a bobuľovým ovocím.
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu