Cheesecake
Cheesecake

Cheesecake so slaným karamelom

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 4. októbra 2023
Cheesecake so slaným karamelom
Foto: Jana Štrbková

Jednoduchý, rýchly, nadýchaný cheesecake s úžasným slaným karamelom.

8
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
100 g
Plnka:
500 g
250 g
4 PL
3 ks
1 bal.
1 ČL
Karamel:
200 g
100 ml
100 g
80 ml
1/2 ČL
Ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Rúru vyhrejeme na 170 °C. Sušienky rozmixujeme v mixéri najemno. Primiešame zmäknuté maslo.

  2. 2

    Do tortovej formy s priemerom 24 cm dáme papier na pečenie a na dno a trochu po bokoch roztlačíme lyžicou sušienkovú zmes.

  3. 3

    Pripravíme plnku. Zľahka premiešame tvaroh, mascarpone, cukor, vanilkovú pastu, vajíčka a citrónovú kôru. Miešame len chvíľu na najnižších otáčkach, kým sa suroviny nespoja.

  4. 4

    Plnku nanesieme na sušienkový korpus a vo vyhriatej rúre pečieme asi 50 minút.

  5. 5

    Medzitým pripravíme karamel. Do 100 ml vody dáme cukor, pomaly zahrievame a nemiešame, asi 10 minút trvá, kým začne cukor karamelizovať. V momente, keď cukor stmavne dozlatista, môžeme pridať 100 g zmäknutého masla izbovej teploty a premiešame. Nezľaknite sa, bude to celé veľmi bublať, tak to má byť, stále miešame, za stáleho miešania pridáme aj smotanu, poriadne miešame ešte chvíľu a stiahneme z ohňa, chvíľu premiešame, osolíme a v miske necháme vychladnúť.

  6. 6

    Upečený cheesecake necháme pár hodín stuhnúť v chladničke, nakoniec dozdobíme studeným slaným karamelom, mandľovými lupienkami a bobuľovým ovocím.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia