Cestoviny s dusenou zeleninou fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 20. januára 2021

Viem, že sú tu podobné recepty s cuketou, ale ja som toto jedlo obohatila o ďalšiu zeleninu a syr. Dnes je streda, múčny Zobraziť celý popisViem, že sú tu podobné recepty s cuketou, ale ja som toto jedlo obohatila o ďalšiu zeleninu a syr. Dnes je streda, múčny deň, tak som zvolila na dnešný môj obed cestoviny (kolienka).

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
2 PL domáca
1 PL
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1 ks
1 ks
podľa potreby (na strúhanie)
trochu
kúsok
trochu
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na panvici na domácej bravčovej masti som spenila pokrájanú cibuľu, neskôr som pridala pokrájaný cesnak a pokrájanú sušenú chill papričku. Na tomto cibuľovom základe som podusila pokrájanú mrkvu a petržlen a následne umytú, aj so šupkou pokrájanú cuketu. Po osolení zelenina pustí vodu, preto netreba podlievať, všetko je rýchlo udusené. Počas dusenia som to ochutila mletým čiernym korením a mletou rascou. Kto nechce pikantné, môže papričku vynechať. Vy si môžete zvoliť inú kombináciu zeleniny, napr. brokolicu ap. Petržlen mám rada pre jeho diuretické vlastnosti, znižuje vysoký krvný tlak. Včera mi kuriér doniesol 1 ks ázijský nôž Santoku, ktorý som si objednala z e-shopu. Je veľmi ostrý, už som sa stihla aj porezať na ukazováku dosť hlboko, napriek tomu, že má chránič prstov na bezpečné krájanie a ergonomickú rukoväť. Je z kvalitnej japonskej ocele a hlavne ľahký. Snažila som sa krájať podľa J. Oliviera :-)

    Cestoviny s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým som v dostatočnom množstve osolenej vody uvarila cestoviny al dente. V závere varenia som pridala umytú a vo vode namočenú pohánku (trochu) pre jej priaznivé zdravotné benefity. Uvarené cestoviny s pohánkou na cedidle:

    Cestoviny s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené cestoviny s pohánkou som zamiešala do podusenej zeleniny a pridala ešte asi 1 polievkovú lyžicu ghee masla na zahustenie a ochutenie. Na tanieri som moju porciu posypala petržlenovou vňaťou a nastrúhaným tvrdým syrom. Nemusí byť, ale mala som kúsok v chladničke. Je to ľahké jedlo, nemusí byť každý deň mäso.

    Ideal
  4. 4

    Dusenie zeleniny pod silikónovou pokrievkou:

    Cestoviny s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môj nový nôž:

    Cestoviny s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marta23
Áno, môžu sa použiť rôzne kombinácie zeleniny, kto čo má rád alebo akú má zásobu v chladničke či v komore. Aj farebne to ladí, syr to len chuťovo vylepší. Musí to byť fajné.