Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom fotorecept
Foto: sracz
Vo väčšine mojich receptgov a nie je tomu inak ani v tomto, Vám predstavujem chute a zvyky, vládnuce v našej kuchyni, ako aj Zobraziť celý popis Vo väčšine mojich receptgov a nie je tomu inak ani v tomto, Vám predstavujem chute a zvyky, vládnuce v našej kuchyni, ako aj pri našom jedálenskom stole. Na rozdiel od mojej „veliacej kontraadmirálky“, teda pôvobnejšej a milšej ½, som radšej na cestoviny, chlieb, pečivo a sladkosti! Okrem „šmakov“ zdedených po praslici, ma navigovali aj šikovné kolegyne z čias mojeho „kvestorovania“ košickej VLA. Úprimná vďaka za to patrí pani Blaženiakovej i Jánošíkovej, ....., Jarke Novickej, Norike, Soničke.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
320-350 g („Barilla“ ROTINI) |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
3-4 ks (červené stredné) |
|
250-333 g (zelená fazuľka mladá) |
|
350-400 ml |
|
10-12 PL (alebo oštiepok) strúhaný |
|
20-25 ks |
|
6-8 PL |
|
6-8 PL |
|
Postup
-
1
keďže samotná príprava je naozaj rýchla, je dôležité si všetko vopred, v zmysle optimalizácie pracovného postupu, pripraviť na dosah rúk (alebo ako zvyknú hovoriť „kanonieri, bratia v zbrani“ raz_naraz! Do vyššieho hrnca som nalial asi 3 litre vody, do ktorej som pridal 2 PL soli a nechal ju zvrieť. Dôkladne som si pod tečúcou vodou tvrdou kefkou „vydrhol“ tri stredne veľké červené zemiaky a zo dve hrste čerstvej zelenej fazuľky; následne som neolúpané zemiaky pokrájal na 5÷7 mm kocky a fazuľku na 25÷33 mm kúsky.
-
2
medzitým mi už začala vrieť osolená voda, tak som do nej vysypal krabičku cestovín Rotini, ale Vy môžete použiť podľa vlastného výberu; tento druh sa má na konzistenciu „al dente“ variť 8÷9´,
-
3
ale ja som k nemu hneď pridal aj pripravené kocky zemiakov i kúsky zelenej fazuľky a po premiešaní ich v družnej spoločnosti uvaril podľa nás tak, „aby ši čul, že daco kušeš, ta ňe!?“
-
4
uvarený „trojboj“ som scedil, zo sitka preložil do pripravenej misy, polial bazalkovým pestom, pridal trošku pokrájaných lístkov čerstvej peztržlenovej a bazalkovej vňate, asi 150 ml postrúhaného tvrdšieho syra (oštiepok ešte nemám), jemne zmiešal a hotovo! Pesto si môžete pripraviť, pokiaľ ho nekúpite hotové, aj vlastnoručne v kuchyňskom robote: rozmixujete asi 500 ml lístkov janovskej bazalky, ale môže byť aj iný druh * lístky petržlenovej vňate 2÷3 PL; lístky koriandra 1÷2 ČL; olej slnečnicový 2 PL * 2÷3 strúčiky cesnaku * soľ, čMČK a citrónovú šťavu podľa chuti * parmezán mletý 2 PL * mandle mleté 2 PL * napokon v závere masu zľahka kuchyňskou „lízankou-stierkou“ premiešate lyžicou_dvomi extra panenského olivového oleja; podobne si môžete pripraviť pesto aj z mladého špenátu, petržlenovo-zelerovej vňate, či z listovej zeleniny; pokiaľ dávku doma pripraveného pesta hneď nezúžitkujete, v uzatvorenej sklenenej nádobe Vám v chladničke vydrží aj týždeň.
-
5
tento teplý šalát som servíroval s rozkrojenými „baby“ paradajkami, posypaný zvyškom pokrájanej petržlenovej a bazalkovej vňate, ako hlavné jedlo,
-
6
ale dobre môže poslúžiť aj ako príloha trebárs ku grilovanému kurčaťu!
Nepridal si fotku kvetinky...