Cestovinový šalát

Cestovinový teplý šalát s bazalkovým pestom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vo väčšine mojich receptgov a nie je tomu inak ani v tomto, Vám predstavujem chute a zvyky, vládnuce v našej kuchyni, ako aj pri našom jedálenskom stole. Na rozdiel od mojej „veliacej kontraadmirálky“, teda pôvobnejšej a milšej ½, som radšej na cestoviny, chlieb, pečivo a sladkosti! Okrem „šmakov“ zdedených po praslici, ma navigovali aj šikovné kolegyne z čias mojeho „kvestorovania“ košickej VLA. Úprimná vďaka za to patrí pani Blaženiakovej i Jánošíkovej, ....., Jarke Novickej, Norike, Soničke.

4-6
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. keďže samotná príprava je naozaj rýchla, je dôležité si všetko vopred, v zmysle optimalizácie pracovného postupu, pripraviť na dosah rúk (alebo ako zvyknú hovoriť „kanonieri, bratia v zbrani“ raz_naraz! Do vyššieho hrnca som nalial asi 3 litre vody, do ktorej som pridal 2 PL soli a nechal ju zvrieť. Dôkladne som si pod tečúcou vodou tvrdou kefkou „vydrhol“ tri stredne veľké červené zemiaky a zo dve hrste čerstvej zelenej fazuľky; následne som neolúpané zemiaky pokrájal na 5÷7 mm kocky a fazuľku na 25÷33 mm kúsky.
  2. medzitým mi už začala vrieť osolená voda, tak som do nej vysypal krabičku cestovín Rotini, ale Vy môžete použiť podľa vlastného výberu; tento druh sa má na konzistenciu „al dente“ variť 8÷9´,
  3. ale ja som k nemu hneď pridal aj pripravené kocky zemiakov i kúsky zelenej fazuľky a po premiešaní ich v družnej spoločnosti uvaril podľa nás tak, „aby ši čul, že daco kušeš, ta ňe!?“
  4. uvarený „trojboj“ som scedil, zo sitka preložil do pripravenej misy, polial bazalkovým pestom, pridal trošku pokrájaných lístkov čerstvej peztržlenovej a bazalkovej vňate, asi 150 ml postrúhaného tvrdšieho syra (oštiepok ešte nemám), jemne zmiešal a hotovo! Pesto si môžete pripraviť, pokiaľ ho nekúpite hotové, aj vlastnoručne v kuchyňskom robote: rozmixujete asi 500 ml lístkov janovskej bazalky, ale môže byť aj iný druh * lístky petržlenovej vňate 2÷3 PL; lístky koriandra 1÷2 ČL; olej slnečnicový 2 PL * 2÷3 strúčiky cesnaku * soľ, čMČK a citrónovú šťavu podľa chuti * parmezán mletý 2 PL * mandle mleté 2 PL * napokon v závere masu zľahka kuchyňskou „lízankou-stierkou“ premiešate lyžicou_dvomi extra panenského olivového oleja; podobne si môžete pripraviť pesto aj z mladého špenátu, petržlenovo-zelerovej vňate, či z listovej zeleniny; pokiaľ dávku doma pripraveného pesta hneď nezúžitkujete, v uzatvorenej sklenenej nádobe Vám v chladničke vydrží aj týždeň.
  5. tento teplý šalát som servíroval s rozkrojenými „baby“ paradajkami, posypaný zvyškom pokrájanej petržlenovej a bazalkovej vňate, ako hlavné jedlo,
  6. ale dobre môže poslúžiť aj ako príloha trebárs ku grilovanému kurčaťu!