Cesnaková nátierka

zinnajdha - bez fotkyzinnajdha, 17. januára 2011

Suroviny





Postup

  1. 1

    syrokrém vyšľaháme, pridáme pretlačený cesnak a materinu dúšku, všetko podľa chuti. Kto chce štipľavejšiu, pridá viac cesnaku. Materinu dúšku možno nahradiť tymiánom, ktorý rastie v záhrade aj v zime. Skúsil som to aj so sušenou bylinkovou zmesou, dalo sa to zjesť, ale najradšej nám to chutí s materinou dúškou. Ak máme po ruke tvrdší tavený syr a nemám čas kúpiť jemnejší, môžeme ho vyšľahať aj s kyslou smotanou. Túto nátierku robím podľa vzoru mojej krstnej mamy.

Diskusia k receptu

katamama
Zinajdha,prepáč ale Materina dúška je predsa Tymián, neviem čím teda sa dá nahradiť.
zinnajdha
katamama, pozri WWW. bylinky.sk, alebo
WWW.korzar.sme.sk/c/4682361/tymian-ma-vsestranne- vyuzitie.html
Tymián obyčajný ( Thymus vulgaris): poznáme mnoho druhov tymiánu, napr. v prírode voľne žijúci Tymián dúškový - ľudovo nazývaný materina dúška(Thymus serpyllum), ktorý má zo všetkých druhov najúčinnejšie liečivé vlastnosti. Sú ďalšie druhy, napr. Thymus pallasianus - so zlatožltými listami, alebo citrónivo-voňavý, alebo so striebristo- škvrnitými listami...
T. zn. že Tymián je viac- menej do kuchyne a materina dúška viac- menej na liečivé čaje. Konečne som sa k tomu dostala a tak píšem múdre slová katamame.
hviezdickaz
@zinnajdha - trosku ma pobavil ten komentar k mojej pomazanke,ze nemame radi cesnak a cibulu :))) , a tot cesnakova pomazanka :D, tato tvoja je zaujimava,ale urcite by som si tam ja tu materinu dusku nedala...
zinnajdha
hviezdička, asi som to zle napísala, ale: cesnak máme radi a jeme ho surový všetci denne. Cibuľu máme radi a jeme ju v surovom aj vo varenom stave. Komentár k cesnakovej nátierke je myslený tak, že v tejto nátierke nemáme radi spolu cesnak s cibuľou. Zdá sa mi, že keď je tam cesnak sám, je výraznejšia jeho chuť. Materina dúška ho ešte zvýrazňuje. V našej rodine to máme radi takto. Ak chceš, rob ho inak, tak, aby Ti chutil.
zinnajdha
a ešte: sušená materina dúška asi nie je vhodná, lebo tam nezmäkne. V lete preto dávam čerstvú MD a v zime dávam tymián, lebo ten rastie v záhrade a aj v zime je čerstvý.
hviezdickaz
neviem si dost dobre predsavit,ako to asi chuti,ak niekedy zozeniem tu materinu dusku,tak potom teda vyskusam :) , inak,je to tak aj podla mna,ze ked je tam len cesnak,tak ta chut je urcite vyraznejsia :)))