Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. júla 2019 21:59
Ďalšie recepty »
Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept)Foto: sracz

Rýchlo som si zvykol na čerstvé surové, alias raw, šaláty v rôznom variantnom prevedení. Dnes si Vás dovoľujem zoznámiť s jednou z mojich „zostáv“, v ktorej som použil aj, pre mňa zeleninovú novinku, s pomenovaním jicama (Pachyrhizus erosus). Zaujala ma krehkou chrumkavou sladkastou štruktúrou, ktorá mi chutila ako lieskové oriešky. Má veľmi nízky obsah nasýtených tukov a sodíka, je dobrým zdrojom vitamínu C, ale má vysoký obsah sacharidov vo forme vlákniny, najmä inulínu. Získala si náš obdiv!

2
porcie
20-25 min
príprava

Suroviny

0,5 ks (buľva)
1 ks mladá (15-20 cm)
1 ks menší
4-6 ks
1 ks menšia
2-3 PL (na hrubo pokrájané)
50-60 g strúhaný
podľa chuti
2-3 KL
10÷12 ks
Príloha:
2 ks (filety)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Na zostave ingrediencií je ½ buľvy jicamy, ktorá farbou pripomína väčší zemiak.

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po olúpaní (koža je trošku tvrdšia) som ju pokrájal na „rezance“. Cuketku a reďkovky som postrúhal na uhorkovom noži kuchynského strúhača a

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    preložil do väčšej jenskej misy, spolu s pokrájaným romain šalátom a červenou cibuľou.

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Povrch zostavy som posypal na hrubo pokrájanými mandľami (ale aj vlašské orechy surové šaláty príjemne dochutia) a na veľkých „slzičkách“ postrúhanom kúsku údeného oštiepka a zalial sezamovým „dressingom“, ale vy môžete použiť zálievku podľa vlastných chutí.

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní som na šalát rozložil aj poumývané „baby“ paradajky, pokvapkal extra panenským olivovým olejom a hotovo!

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jesť ho je možné iba tak „na čisto“, či ako prílohu, no my sme ho dnes použili k „prílohe“, ktorou boli filety tresky opečené na olejovo-maslovej „emulzii“, na povrch ktorým som, po umytí a osušení, nastrúhal korenie štyroch farieb, okorenenou stranou

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vložil na panvicu s rozohriatym olejom, teraz okorenil aj druhú stranu a

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    občasným oblievaním horúcim olejo-maslom, po 2-3´ obojstranne, opiekol na peknú červenohnedú farbu.

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Preložil na tanier so šalátom, jemne posypal soľou, ozdobil kúskom citróna a „korunkou“ petržlenovej vňate a dobrú chuť!

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúčavy "oscilujú" okolo 50 ºC, ale ak ruže pravidelne starostlivo zalievate, odmenia sa Vám takýmito nežnými kvetmi!

    Čerstvý romaine šalát s jicamou a mandľami (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist