Čerešňový kompót fotorecept
Foto: chumacik66
Čerešne dozrievajú a odložiť pár pohárov na zimu sa vždy oplatí. Nerada varím cukrový sirup a nerada pridávam veľa cukru. Preto uvádzam jednoduchý recept Zobraziť celý popisČerešne dozrievajú a odložiť pár pohárov na zimu sa vždy oplatí. Nerada varím cukrový sirup a nerada pridávam veľa cukru. Preto uvádzam jednoduchý recept na 1 ks (0,7 l) pohár kompótu.
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
Pripravíme si 0,7 l poháre a viečka na zaváranie, poriadne ich umyjeme. Čerstvo nazbierané čerešne umyjeme v studenej vode a odstopkujeme.
-
2
Na dno každého pohára dáme 1 ks klinčeka a poháre naplníme čerešňami. Do každého pohára pridáme 1 polievkovú lyžicu rumu (kto nechce, nemusí) a 2 polievkové lyžice cukru.
-
3
V rýchlovarnej kanvici prevaríme vodu a takou teplou zalejeme každý pohár takmer doplna. Poháre uzavrieme viečkami a niekoľkokrát pretočíme a potrasieme, aby sme sa presvedčili, že viečko drží a zároveň sa rozpustí a rozmieša cukor. Pripravíme si hrniec, na dno dáme utierku, uložíme naplnené poháre a napustíme teplú vodu cca 3 - 4 cm nižšie od vrchu pohárov. Zakryjeme pokrievkou a sterilizujeme 20 minút pri cca 80 - 85°C. Po tomto čase poháre vyberieme a uložíme hore dnom na utierku. Takto necháme asi pol hodinu. Potom prevrátime späť a necháme vychladnúť. Ja pre istotu neukladám hneď do špajze, ale nechám na tmavom mieste niekoľko dní na sledovanie či viečka dobre chytili.
Ďakujem za rady. Určite je v nich pravda. V recepte vsak uvádzam otočiť hore dnom hned po vybratí. Takto to robievam a je to v poriadku. Kompóty sú OK.