Čerešňový kompót
Čerešňový kompót

Čerešňový kompót fotorecept

chumacik66 - fotkachumacik66, 30. mája 2024

Čerešne dozrievajú a odložiť pár pohárov na zimu sa vždy oplatí. Nerada varím cukrový sirup a nerada pridávam veľa cukru. Preto uvádzam jednoduchý recept Zobraziť celý popisČerešne dozrievajú a odložiť pár pohárov na zimu sa vždy oplatí. Nerada varím cukrový sirup a nerada pridávam veľa cukru. Preto uvádzam jednoduchý recept na 1 ks (0,7 l) pohár kompótu.

30 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

Na 1 pohár (700 ml):
1 ks
2 PL
1 PL
 prevarená




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 0,7 l poháre a viečka na zaváranie, poriadne ich umyjeme. Čerstvo nazbierané čerešne umyjeme v studenej vode a odstopkujeme.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dno každého pohára dáme 1 ks klinčeka a poháre naplníme čerešňami. Do každého pohára pridáme 1 polievkovú lyžicu rumu (kto nechce, nemusí) a 2 polievkové lyžice cukru.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V rýchlovarnej kanvici prevaríme vodu a takou teplou zalejeme každý pohár takmer doplna. Poháre uzavrieme viečkami a niekoľkokrát pretočíme a potrasieme, aby sme sa presvedčili, že viečko drží a zároveň sa rozpustí a rozmieša cukor. Pripravíme si hrniec, na dno dáme utierku, uložíme naplnené poháre a napustíme teplú vodu cca 3 - 4 cm nižšie od vrchu pohárov. Zakryjeme pokrievkou a sterilizujeme 20 minút pri cca 80 - 85°C. Po tomto čase poháre vyberieme a uložíme hore dnom na utierku. Takto necháme asi pol hodinu. Potom prevrátime späť a necháme vychladnúť. Ja pre istotu neukladám hneď do špajze, ale nechám na tmavom mieste niekoľko dní na sledovanie či viečka dobre chytili.

    Čerešňový kompót (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

farbuska
Zaváram podobne jednoducho. Keďže nemám zavárací hrniec, položím utierku na dno obyčajného hrnca, na ňu naukladám zaviečkované poháre, zalejem vodou 4-5 cm od okraja, vodu nechám dôjsť k bodu varu a nechám pomaly vrieť 2-3 -ť minút podľa druhu ovocia. Poháre nechám vychladnúť na utierke obrátené hore dnom. Nikdy sa mi nič nepokazilo.
gordon67
Pochvala za ten klinček, prípadne na liter vody pridať lyžičku kyseliny citrónovej, višne,2-3 jahody Fajn. Ale je tu skopírovaná chyba v procese zavárania.(som profesionálny chefe,- viem o čom píšem) Voda má byť tesne pri viečku, prípadne 2 cm nad. Z jednoduchého dôvodu. Pod viečkom sa v záhyboch ukladá celý mikrobóm, a pokiaľ zavárate 4 cm pod namiesto nad, skúste si rukou chytiť to viečko. Pokojne hneď po vypnutí hrnca. Je o 20 stupňov chladnejšie ako samotná zaváranina. Treba byť dôsledný ,pretože celý recept vyzerá tak jednoducho, a nepochybujem, že mnohým zaváranina vydrží aspoň rok, ale mnohým sa znehodnotí. Dosledoval som a táto chyba v zjednodušení postupu je na vareche už od roku 2012 . Mnohí starí rodičia mali len málo výbavy a obyčajné sporáky na drevo , ale vedeli, že rovnako uhorky, zaváraniny, tak aj džemy otočili po vytiahnutí ešte aj hore dnom nie kvôli estetike, ale aby bolo viečko dôkladne vysterilizované aj zvnútra. Tak tí ,čo radi zjednodušujú,a ešte to zavesia sem, skúste si vygoogliť správny postup pri sterilizácii,prípadne ako zavárať. Je to jednoduchšie, ako v zime nadávať.
chumacik66
@gordon67 (4.6.2024 10:54)

Ďakujem za rady. Určite je v nich pravda. V recepte vsak uvádzam otočiť hore dnom hned po vybratí. Takto to robievam a je to v poriadku. Kompóty sú OK.
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia