Čerešňovo-makový koláč fotorecept

xanti - bez fotkyxanti, 10. júla 2013
Čerešňovo-makový koláč (fotorecept)
Foto: xanti

Milujem čerešne , milujem mak ... čo viac dodať . Tento recept vznikol ako myšlienka, hlodala vo mne pár dní až som to vyskúšala. Zobraziť celý popisMilujem čerešne , milujem mak ... čo viac dodať . Tento recept vznikol ako myšlienka, hlodala vo mne pár dní až som to vyskúšala. Je to kombinácia kysnutého cesta s piškotovým. Veľmi ma prekvapil výsledok a tak som sa rozhodla podeliť sa s Vami o to .

Suroviny

Kysnuté cesto:
1 kocka
Makové cesto:
1 ks
1/2 hrnček
1/4 hrnček
1 hrnček
1/2 ks
4 lyžice
2 lyžice
1/2 hrnček
Na koláč:
1 kg
podľa chuti
Posýpka:




Postup

  1. 1

    V prvom rade namelieme mak, zapravíme kysnuté cesto ( nepíšem suroviny, ja to robím od oka a každý má ten svoj recept kt. používa ). Kým nám kysne cesto, pustíme sa do odkôstkovávania čerešní. Vykysnuté cesto podelíme ( mne vyšli 3 časti ) a každú vyvaľkáme na tenko, a dáme na plech ( použila som 2 plechy ).

    Čerešňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cestá môžu na plechu trošku podkysnúť, a pustíme sa robiť makové cesto. Do misy dáme vajíčko, a cukor. Spolu vymiešame do peny, pridáme olej, vodu , múku s práškom do pečiva. A nakoniec vmiešame mletý mak, do ktorého sme zamiešali práškový cukor.

    Čerešňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na kysnuté cestá nalejeme makové cesto , mala som 2 plechy tak som makové cesto rozdelila na polovicu ( aj kvôli obave ako to výjde , ale možno ho časom vyskúšam z tejto dávky len na 1 plech dať ).

    Čerešňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Makové cesto pekne rozotrieme po celom kysnutom ceste, a naukladáme vykôstkované čerešne. Môžeme posypať trošku čerešne cukrom ( ja som cukor mala vynechať, boli sladunké čerešne samé o sebe ) .

    Čerešňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a kedže sa mi podarilo spraviť kysnuté cesto v množstve na 3 bochníčky , tak na 1 plech som na čerešne dala rozvalkané kysnuté cesto, pritlačila, popichala vidličkou a potrela olejom. A potom šup do trúby, piekla som asi 10 minút na 200 stupnoch, potom som až do upečenia na 170 stupnov ale ved každý vie ako mu pečie rúra. No a výsledok na seba nedal dlho čakať.

    Čerešňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A na druhý plech som na čerešne dala posýpku. ( zmiešame hrubú múku, kryštálový cukor a tuk ) . Ma veľmi prijemne prekvapilo to, že makové cesto chutí úplne ako maková plnka ( akurát mi netreba toľko mlieť maku ) . Dobrú chuť prajem.

    Čerešňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Mak+ čerešne a či višne= najlepšia kombinácia aj pre mňa,vyzerá to výborne a mám chuť vyskúšať :-)
staja
Čerešne nemám, skúsim s višňami, to musí byť tiež fajnové.
xanti
No s višňami to môže byť tiež super, a aromatickejšie. No ja višne nemám . Tak som spravila čerešňové. :)
Dúfam, že bude chutiť ked vyskúšate.
luss44
pekný koláčik, ja to tiež urobím s višňami, práve dozrievajú. a skúsim dať nemletý mak, mám rada keď tak chrumká... no sama som zvedavá :)
xanti
luss44
no vyskúšaj, pri cestách z nemletým makom nemám pocit, že chutí ako plnka ... som zvedavá na výsledok ako sa Ti to podarí. dúfam, že sa pochváliš.
luss44
tak dnes som vyskúšala tento Tvoj rcp, rozmýšlala som nad tým nemletým makom, ale ako si @xanti uviedla, to by už nebola plnka, takže mak som dala pomletý a višne, chutí všetkým, vraj koľkoooo plnky :))) ostalo mi kysnuté cesto, tak máme aj lekvár.buchty :) skúsim pridať foto, nezaručujem...

xanti
@luss44 vyšiel Ti nádherný ... ako málo stačí na oklamanie ( ešte že je človek lenivý mlieť mak ) , že ide o makovú plnku ...
luss44
ďakujem za recept, určite ho budem robiť častejšie, višne sú už v mrazáku :) a však ona to v podstate je maková plnka...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia