Čerešňovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: xanti

Milujem čerešne , milujem mak ... čo viac dodať . Tento recept vznikol ako myšlienka, hlodala vo mne pár dní až som to vyskúšala. Je to kombinácia kysnutého cesta s piškotovým. Veľmi ma prekvapil výsledok a tak som sa rozhodla podeliť sa s Vami o to .

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade namelieme mak, zapravíme kysnuté cesto ( nepíšem suroviny, ja to robím od oka a každý má ten svoj recept kt. používa ). Kým nám kysne cesto, pustíme sa do odkôstkovávania čerešní. Vykysnuté cesto podelíme ( mne vyšli 3 časti ) a každú vyvaľkáme na tenko, a dáme na plech ( použila som 2 plechy ).
  2. Cestá môžu na plechu trošku podkysnúť, a pustíme sa robiť makové cesto. Do misy dáme vajíčko, a cukor. Spolu vymiešame do peny, pridáme olej, vodu , múku s práškom do pečiva. A nakoniec vmiešame mletý mak, do ktorého sme zamiešali práškový cukor.
  3. Na kysnuté cestá nalejeme makové cesto , mala som 2 plechy tak som makové cesto rozdelila na polovicu ( aj kvôli obave ako to výjde , ale možno ho časom vyskúšam z tejto dávky len na 1 plech dať ).
  4. Makové cesto pekne rozotrieme po celom kysnutom ceste, a naukladáme vykôstkované čerešne. Môžeme posypať trošku čerešne cukrom ( ja som cukor mala vynechať, boli sladunké čerešne samé o sebe ) .
  5. No a kedže sa mi podarilo spraviť kysnuté cesto v množstve na 3 bochníčky , tak na 1 plech som na čerešne dala rozvalkané kysnuté cesto, pritlačila, popichala vidličkou a potrela olejom. A potom šup do trúby, piekla som asi 10 minút na 200 stupnoch, potom som až do upečenia na 170 stupnov ale ved každý vie ako mu pečie rúra. No a výsledok na seba nedal dlho čakať.
  6. A na druhý plech som na čerešne dala posýpku. ( zmiešame hrubú múku, kryštálový cukor a tuk ) . Ma veľmi prijemne prekvapilo to, že makové cesto chutí úplne ako maková plnka ( akurát mi netreba toľko mlieť maku ) . Dobrú chuť prajem.