Čerešňové pité
Čerešňové pité

Čerešňové pité fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. mája 2017
Čerešňové pité (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je čas čerešňí a rôznych dobrôt z nich :-) Kedže my máme najradšej veľa ovocia v koláčoch, tak som sa rozhodla pre tento veľmi Zobraziť celý popisJe čas čerešňí a rôznych dobrôt z nich :-) Kedže my máme najradšej veľa ovocia v koláčoch, tak som sa rozhodla pre tento veľmi jednoduchý, ale skvelý koláčik :-)

35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
250 g
250 g
2 ks
0,5 kl
1  bal (15 g)
Plnka:
2 kg čerstvé
podľa chuti
2 kopcovitejšie PL
2 bal
Okrem toho:
 na podsypanie
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Čerešňe sú už aj u nás v plnom prúde a kedže ich máme hojne, tak vymýšlam všelijaké koláčiky. A kedže sa mi synovia ponúkli, ze oni ich aj nazbierajú, tak sa mi hneď aj lahšie pečie :-)

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A tu sú už s radosťou nazbierané čerešne :-) len vykôstkovať som si ich musela už sama :-) Potrebujeme zo 2 kg nevykôstkovanych čerešní...

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na pité zvyknem robievať už len od Varecháčky @Tinca :-) je najlepšie. Takže podla jej receptu som si cesto pripravila, urobila som len 2-3 malé úpravy :-) Kedže Hera u nás nieje, používam maslo a tentoraz, kedže ide o čerešne, som nedala citrónovú kôru. Takže... múku, pdp, cukor a 0,5 kl soli si premiešame v miske lyžicou. Pridáme vajcia a dobre zmäknuté maslo. Vypracujeme mastné, mäkšie cesto :-)

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je cesto hotové, až potom si zamiešam čerešne. Do vykôstkovaných čerešňí pridáme cukor podla chuti, 2 vanilkové cukre a 2 kopcovité PL pudingového prášku. Dobre premiešame. Ten pudingový prášok má zadržať tú šťavu z čerešňí :-)

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hned ako sme zamiešali čerešne, si vyválkame cesto, ktorému má byt tá spodná časť o niečo väčšia, než vrchná. To aby sme mali aj boky. To väčšie cesto prenesieme pomocou válku opatrne na plech s pečiacim papierom. Uťapkáme mu boky, popicháme cesto kde-tu vidličkou a posypeme trochou strúhanky. Môj plech má vnútorný rozmer 34,5x25,5 cm.

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Čerešne rovnomerne rozložíme a opatrne válkom prenesieme na ne druhé cesto. Ak sa nám cesto podarilo trocha väčšie než je pekáč, tak nožíkom dookola poobkrajujeme. Natrieme rozšľahaným vajcom a popicháme hore-dole vidličkou. Dáme piecť do rúry ,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 35-40 minút.Treba si to sledovať.

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené pité zakryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť...

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláčik je naozaj vynikajúci. Cesto je fantastické a čerešne sú mäkké a šťavnaté :-) Kto chce, si môže dať namiesto vanilkového cukru do plnky aj škoricu, alebo nahradiť čerešne iným sezónnym ovocím :-) Len pre info, že na druhý deň je pité ešte chutnejšie a koláč je vysoký/hrubý 4 cm :-) Prajem dobrú chuť ;-P

    Čerešňové pité (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Krása nesmírná, krása čerešňová, krása přírody a lidské tvořivosti, to celé s láskou. Není nic lepšího na tomto světě! Děkuji, Cesmínko, za receptík, nádherná fota! Přeji všem krásnou a Požehnanou neděli!
luss44
Perfektny kolacik, u nasich susedov ceresne este len zacinaju cervenat :-) neskor vyskusam Tvoju verziu. Toto cesto od @Tinca robievam s jablkami, je super.
radost
..ten svet reklamy potláča moju koláčovú radosť..čo už ja s tým..
nie je toto môj biosvet..:-)
ešteže ma vždy receptom potešíš..ty varecháčsky kvet..:-)
terinka55
Tak opäť lahôdka od Teba @Cesminaz , PARÁDA! KK na inšpiráciu a 5*****, hoci by som s radosťou dala aj 100 :-) Peknú nedeľu a pozdravujem.
mitzy
Od juhu už prúdi čerešňová vlna pomaly aj k nám :) prekrásny koláč si zmajstrovala! Mňam!!! 5* je málo!
izabella929
@cesminaz , fantastické všetko spolu...fotky čerešní a koláčika prezentujú krásu a pohodu života..nádhernú slniečkovú nedeľu šikovnička..)
cesminaz
@Haji dakujem za pekné slová a prajem aj tebe krasnu nedelu :-) @Luss aj s čeresnami ti iste bude chutit :-) Ja toto cesto tiež robievam aj s jablkami a aj s tvarohom.Je vyborné :-) @Radost @Terinka55 @Mitzy @Izabelka dakujem vam za vase milé komentiky,som rada,ze sa vam kolačik páči :-) Prajem vsetkym krasny a slnečny zvyšok víkendu ;-P
patroveckypitrs
Že čerešne v plnom prúde. U mňa boli ešte len také malé zelené guľky ako hrášky aj to obil ľadovec v utorok, tak pre istotu teraz nebude nič. Bože môj aké sú krásne a o koláči ani nehovorím. Pité je môj obľúbený. Ja som ho mal len doteraz iba s jablkami. No s čerešňami to musí byť báseň. Jaj to by som si dal. Posielam more hviezdičiek a už ho mám uložený na USB pre vnúčence na budúcnosť.
1x haji
violeta
Koláč vyzerá výborne, krásne fotky, plné slnka a čerešne...jedna báseň ;)
kukulienka71
Výborný nápad, čerešne sú šťavnaté ovocie, pité musí byť ako manna! Nádherné fotky, krásna práca znova;-) naša čerešňa už zarodila oveľa hojnejšie ako vlani, ale aj tak ešte málo, to sa poje zasurova...no teším sa na ďalšie roky, bude aj pité, ďakujem.
Plavková reklama...takto agresívne v recepte by sa nemalo:-(
jack
Nádherný koláčik:-) Ja si zájdem do najbližšieho supermarketu a kúpim.Ale úrodu máš kráásnu:-)Koláčik musí byť fajn,osviežujúci.
jack
@Kukulienka 71 (28.5.2017 17:23)

Milá @Kukulienka ,robila som tvoj koláčik,Kocky s mandarinkami a smotanovým želé.Je FANTASTICKÝ.Urobila som ho len do tortovej formy,nabudúce bude na plech ako máš ty.Ale ja som dala čerstvé jahody.Foto som nestihla,tak nabudúce:-) A tá piškóta nemá chybu.Ja šľahám všetko zvlášť.
kukulienka71
@Jack (28.5.2017 19:58)

vďaka, že si ho skúsila a som rada, že si spokojná. To sú tie najlepšie správy, pekný večer, milá @jack :-)
marienka44
@Jack (28.5.2017 19:58)

Do tortovej formy by som aj ja spravila. Z koľko vajíčok podľa receptu od Kukulienky?
Ked kliknem vo vizitke Kukulienky na jej recepty, nič sa neukáže. Asi ich vymazala. :-(
dvorka
No teda. U nás na preveľkej čerešni keď nazbierame za košík, tak budeme okolo neho prešťastní poskakovať. Presne v čase kvitnutia pršalo a bola zima, potom prišiel mráz. Ešte že vlani som dosť pozavárala. Tento koláč teda urobím sminuloročnými čerešňami. Páči sa mi recept. Veľmi.
cesminaz
@Patroveckypitrs :-/ tak to mi je fakt luto,u nas chvalabohu ladovec nebol a dufam,ze ani nebude.Bola by som fakt neštastna,keby nam doklepkal broskyne a marhule :-( Dakujem za koment. @Violeta @Kukulienka @Jack dakujem vam za milé slová,tesim sa ze sa vam kolacik páči :-) @Dvorka minulý rok sme na tejto čerešni tiež vela nemali,ale tento rok je na nej fakt dost a su krásne :-) Nie každy rok je rovnaky a záleži fakt aj od počasia.
zolik
@Cesminaz
ja uz Tvoje recepty radsej ani nekomentujem, len sa kocham kazdym jednym. Kebyze nechudnem do plaviek podla Calzedonia, co mi sem medzi fotoreceptami naservirovala Redakcia, tak hned aj utekam kupit ceresne :-)
Prajem Ti este pekny vecer.
jerica
Inšpirácií máš na rozdávanie , jeden lepší recept ako druhý .
Máme čerešne, ešte dva dni a oberačku môžem začať. Tie sa dajú krasne vykostkovat .
Májovky, už je po nich, tie mám najradšej, keď sú dozreté, majú úžasnú chuť :-) teším sa na ďalšie tvoje recepty.
cesminaz
@Zolik :-) ale mna tvoj komentik vzdy potesí,vzdy ma tak dobre pobaví :-) Takže tie "plávky" ti bránia v upečení mojich taštičiek??!! ..no super,reklama ktorá odrádza ludí od varenia a pečenia..:-)) Naozaj krása.Tie plávky by mali reklamovat pri šaláte! :-))
cesminaz
@Jerica my májovky nemáme,ale zvykneme jest u nasich susedov,ktorí maju velky strom májoviek.Zo začiatku sú aj vzácne,ale len čo začnu nase červeniet,tak deti uz majovky nechcu :-) Budem rada,ak vyskusas niektorý čerešnovy koláč :-)
cesminaz
@Zolik no vidíš,uz aj mna poblaznila ta reklama..píšem taštičky a pritom sme pod "pité" :-)) Čo už,ved obidve sú s čerešnami :-)
zolik
@Cesminaz to je uplne jedno, ci tasticky, alebo pite, efekt je ten isty = na cas, sice nedobrovolne, uvolnujem miesto pri Tvojom sporaku @Haji
P.S.: ale nie na dlho!!!
1x haji
haji
@Zolik (31.5.2017 20:10)
Haha, ty jsi dobrá, milá @Zolik , hned jsem klidnější! Cesmínka by nás musela pokaždé překračovat, bude volněji. Já se také kochám virtuálně, sice bez plavek, mám však jiné mety a spíše strašáky. U Cesmínky je mi fajn, rozmazluje moji koláčovou fantazii naplno. Hezký večer!
arnilka
zase jedna dobrotka od teba 5*
@Cesminaz , prezrad, ktorý program na fotky používaš a kto ti pomáha fotiť? všetky fotky asi nefotíš sama, že?
zolik
@Haji milujem slovo se kochat. nezabudnutelne je " Vy ste se zase kochal, zejo, pane doktore."
No a ja sa na receptoch od @Cesminaz kocham tiez, az mam pocit, ze uz len pri tych predstavach fantazijnych priberam. Uz som si slubila, ze v ramci nasadenej plavkovej diety ich uz ani otvarat, ani citat nebudem. No, ale da sa odolat a nepokochat se?
1x haji
haji
@Kecemis (31.5.2017 23:19)
Ju, bez plavek. Vidím, že mě chytáš za slovíčka, tuším ne prvně. Ale neva, umím přiznat pravdu. Doba natolik pokročila, že plavky už mě nemohou omezovat ani motivovat, zato lékári áno. Tak hluboko jsem klesla. Člověk se vyvíjí, evoluci nezastavíš. Hezký večer všem sovám!
cesminaz
@Haji @Zolik @Kecemis :-))) Milá @Arnilka nepoužívam žiadny program,neviem aký maš na mysli-az taky profík este nie som :-) Mám 2 mobili,s jednym fotím postup receptu a s druhym fotím úvodné fotky :-) Úvodné fotky si vždy sama fotím.No co sa týka postupu,mi občas 1-2 fotky urobí syn,no väčšinou vtedy,ked potrebujem mať obe ruky na fotke :-)) a tretiu ktorá by fotila,tú žial už nemám :-)
1x haji
arnilka
Milá @Cesminkaz , dakujem za odpoved. pod tým programom na úpravu fotiek som mala na mysli program na ukladanie viacerých fotiek vedľa seba do jedného obrázku, ako máš napr. fotky usporiadané v bode č. 2,4,5 a 6? toto keby si mi povedala.
inak fotíš veľmi kvallitnými mobilmi, fotky sú jasné, ostré, čisté, živé s prirodzenými farbami, ked si pozriem tvoje fotky mám priam neudržateľnú chuť rukou vybrať tvoje dielka z obrazovky a ochutnať :-)
cesminaz
Milá @Arnilka jasné,ze ti to poviem :-) Použivam jeden APP čo mi este syn bol stiahol na mobil.No a podla toho upravujem fotky takto vedla seba :-) Je to ovela praktickejsie :-) Posielam aj foto toho programu...


helenore
Milá Cesminaz z celého srdca ti ďakujem za recepty tvoje prenádherné , krásne a výborné.
Pité som upiekela, chutilo veľmi, taktiež šalátik s mrkvou. No proste si ma zachránila pretože to mi chutí, čo sem ty dávaš za dobroty.
cesminaz
@Helenore (8.6.2017 11:52)

Dakujem ti pekne za tvoj milý komentík :-) Teší ma velmi,ze moje recepty využivas a ze vam chutia.Ved práve zato sa "tu" človek o ňe delí,aby ich vedel aj iný pripravit a podla možnosti si na nich pochutnať :-) Pekny den prajem.
sidlo
ja som asi nieco urobila zle, lebo cesto sa mi nechcelo spojit, musela som pridat este vajce. a potom sa mi strasne rozpadavalo... ale na konci celej snahy bola vyborna chut, to musim uznat...
cesminaz
@Sidlo (17.6.2017 19:02)

Hmm..,neviem kde si mohla urobit chybu,ale stáva sa.Mohla si mat aj priliz malé vajicka,ked ti to najprv nechcelo drzat dokopy.Ja taky čas zvyknem pridat par kvapiek mlieka.Len tolko,aby sa to cesto pekne spojilo :-) Skús nabuduce tak,som si ista ze sa ti to podarí.Ale aj napriek tomu,ze sa ti kolac nepodaril ako mal,ti dakujem za vyskusanie a tvoju odozvu :-)