Čerešňové pité

Čerešňové pité (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je čas čerešňí a rôznych dobrôt z nich :-) Kedže my máme najradšej veľa ovocia v koláčoch, tak som sa rozhodla pre tento veľmi jednoduchý, ale skvelý koláčik :-)

35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Čerešňe sú už aj u nás v plnom prúde a kedže ich máme hojne, tak vymýšlam všelijaké koláčiky. A kedže sa mi synovia ponúkli, ze oni ich aj nazbierajú, tak sa mi hneď aj lahšie pečie :-)
  2. A tu sú už s radosťou nazbierané čerešne :-) len vykôstkovať som si ich musela už sama :-) Potrebujeme zo 2 kg nevykôstkovanych čerešní...
  3. Cesto na pité zvyknem robievať už len od Varecháčky @Tinca :-) je najlepšie. Takže podla jej receptu som si cesto pripravila, urobila som len 2-3 malé úpravy :-) Kedže Hera u nás nieje, používam maslo a tentoraz, kedže ide o čerešne, som nedala citrónovú kôru. Takže... múku, pdp, cukor a 0,5 kl soli si premiešame v miske lyžicou. Pridáme vajcia a dobre zmäknuté maslo. Vypracujeme mastné, mäkšie cesto :-)
  4. Ked je cesto hotové, až potom si zamiešam čerešne. Do vykôstkovaných čerešňí pridáme cukor podla chuti, 2 vanilkové cukre a 2 kopcovité PL pudingového prášku. Dobre premiešame. Ten pudingový prášok má zadržať tú šťavu z čerešňí :-)
  5. Hned ako sme zamiešali čerešne, si vyválkame cesto, ktorému má byt tá spodná časť o niečo väčšia, než vrchná. To aby sme mali aj boky. To väčšie cesto prenesieme pomocou válku opatrne na plech s pečiacim papierom. Uťapkáme mu boky, popicháme cesto kde-tu vidličkou a posypeme trochou strúhanky. Môj plech má vnútorný rozmer 34,5x25,5 cm.
  6. Čerešne rovnomerne rozložíme a opatrne válkom prenesieme na ne druhé cesto. Ak sa nám cesto podarilo trocha väčšie než je pekáč, tak nožíkom dookola poobkrajujeme. Natrieme rozšľahaným vajcom a popicháme hore-dole vidličkou. Dáme piecť do rúry ,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 35-40 minút.Treba si to sledovať.
  7. Upečené pité zakryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť...
  8. Koláčik je naozaj vynikajúci. Cesto je fantastické a čerešne sú mäkké a šťavnaté :-) Kto chce, si môže dať namiesto vanilkového cukru do plnky aj škoricu, alebo nahradiť čerešne iným sezónnym ovocím :-) Len pre info, že na druhý deň je pité ešte chutnejšie a koláč je vysoký/hrubý 4 cm :-) Prajem dobrú chuť ;-P