Čerešňová galetka
príloha Varecha, 31. mája 2024
Foto: Shutterstock
Prvé čerešne, to je vždy jedna báseň. Najlepšie sú samotné, ale fantasticky chutia aj v úžasných koláčoch ako je napríklad táto čerešňová galetka.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
Na cesto: | |
130 g |
|
1 ČL (alebo xylitol) |
|
1/4 ČL |
|
75 g studené |
|
2-3 PL ľadová |
|
Na plnku: | |
350 g (bez kôstok) |
|
2 PL (alebo xylitol) |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Múku, cukor (alebo xylitol) a soľ dáme do misky a premiešame. Pridáme studené maslo po malých kúskoch a pomocou mixéra zmes zmixujeme – mala by vyzerať takmer ako hrubý piesok. Pridáme trochu ľadovej vody, premiešame a vymiesime. Ak cesto stále vyzerá suché, pridáme trochu ľadovej vody. Cesto by však na konci nemalo byť lepkavé, preto nepridávame príliš veľa vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky približne na 2 hodiny.
- 2
Čerešne umyjeme, osušíme a zbavíme kôstok. Vložíme ich do misky a zmiešame s cukrom (alebo xylitolom), citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a kukuričnou múkou.
- 3
Predhrejeme rúru na 190 °C. Cesto rozvaľkáme priamo na papieri na pečenie na veľký kruh. Dáme na plech, do stredu rozložíme čerešne, okraje cesta necháme voľné a preložíme ich smerom k stredu. Okraje trochu stlačíme a potom ich potrieme rozšľahaným žĺtkom. Okraje môžeme posypať cukrom. Pečieme 30–35 minút dozlatista. Môžeme servírovať samotné, ale aj so šľahačkou či so zmrzlinou. Čerešne tiež môžeme skombinovať s iným drobným ovocím.
Tiež Čerešňový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu