Čerešňový koláč
Čerešňový koláč

Čerešňová galetka

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 31. mája 2024
Čerešňová galetka
Foto: Shutterstock

Prvé čerešne, to je vždy jedna báseň. Najlepšie sú samotné, ale fantasticky chutia aj v úžasných koláčoch ako je napríklad táto čerešňová galetka.

4
porcie
20 (+ chladenie) minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Na cesto:
130 g
1 ČL (alebo xylitol)
1/4 ČL
75 g studené
2-3 PL ľadová
Na plnku:
350 g (bez kôstok)
2 PL (alebo xylitol)
1 ČL
1/2 ČL
1 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku, cukor (alebo xylitol) a soľ dáme do misky a premiešame. Pridáme studené maslo po malých kúskoch a pomocou mixéra zmes zmixujeme – mala by vyzerať takmer ako hrubý piesok. Pridáme trochu ľadovej vody, premiešame a vymiesime. Ak cesto stále vyzerá suché, pridáme trochu ľadovej vody. Cesto by však na konci nemalo byť lepkavé, preto nepridávame príliš veľa vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky približne na 2 hodiny.

  2. 2

    Čerešne umyjeme, osušíme a zbavíme kôstok. Vložíme ich do misky a zmiešame s cukrom (alebo xylitolom), citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a kukuričnou múkou.

  3. 3

    Predhrejeme rúru na 190 °C. Cesto rozvaľkáme priamo na papieri na pečenie na veľký kruh. Dáme na plech, do stredu rozložíme čerešne, okraje cesta necháme voľné a preložíme ich smerom k stredu. Okraje trochu stlačíme a potom ich potrieme rozšľahaným žĺtkom. Okraje môžeme posypať cukrom. Pečieme 30–35 minút dozlatista. Môžeme servírovať samotné, ale aj so šľahačkou či so zmrzlinou. Čerešne tiež môžeme skombinovať s iným drobným ovocím.

Diskusia k receptu