Čerešňový koláč

Čerešňová galetka

Autor receptu: redakcia

Prvé čerešne, to je vždy jedna báseň. Najlepšie sú samotné, ale fantasticky chutia aj v úžasných koláčoch ako je napríklad táto čerešňová galetka.

4
porcie
20 (+ chladenie) minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor (alebo xylitol) a soľ dáme do misky a premiešame. Pridáme studené maslo po malých kúskoch a pomocou mixéra zmes zmixujeme – mala by vyzerať takmer ako hrubý piesok. Pridáme trochu ľadovej vody, premiešame a vymiesime. Ak cesto stále vyzerá suché, pridáme trochu ľadovej vody. Cesto by však na konci nemalo byť lepkavé, preto nepridávame príliš veľa vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky približne na 2 hodiny.
  2. Čerešne umyjeme, osušíme a zbavíme kôstok. Vložíme ich do misky a zmiešame s cukrom (alebo xylitolom), citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a kukuričnou múkou.
  3. Predhrejeme rúru na 190 °C. Cesto rozvaľkáme priamo na papieri na pečenie na veľký kruh. Dáme na plech, do stredu rozložíme čerešne, okraje cesta necháme voľné a preložíme ich smerom k stredu. Okraje trochu stlačíme a potom ich potrieme rozšľahaným žĺtkom. Okraje môžeme posypať cukrom. Pečieme 30–35 minút dozlatista. Môžeme servírovať samotné, ale aj so šľahačkou či so zmrzlinou. Čerešne tiež môžeme skombinovať s iným drobným ovocím.