Čerešňový koláč
Čerešňová galetka
Autor receptu: redakcia
Prvé čerešne, to je vždy jedna báseň. Najlepšie sú samotné, ale fantasticky chutia aj v úžasných koláčoch ako je napríklad táto čerešňová galetka.
4 porcie |
20 (+ chladenie) minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Múku, cukor (alebo xylitol) a soľ dáme do misky a premiešame. Pridáme studené maslo po malých kúskoch a pomocou mixéra zmes zmixujeme – mala by vyzerať takmer ako hrubý piesok. Pridáme trochu ľadovej vody, premiešame a vymiesime. Ak cesto stále vyzerá suché, pridáme trochu ľadovej vody. Cesto by však na konci nemalo byť lepkavé, preto nepridávame príliš veľa vody. Cesto zabalíme do potravinovej fólie
a vložíme do chladničky približne na 2 hodiny.
- Čerešne umyjeme, osušíme a zbavíme kôstok. Vložíme ich do misky
a zmiešame s cukrom (alebo xylitolom), citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a kukuričnou múkou.
- Predhrejeme rúru na 190 °C. Cesto rozvaľkáme priamo na papieri na pečenie na veľký kruh. Dáme na plech, do stredu rozložíme čerešne, okraje cesta necháme voľné a preložíme ich smerom
k stredu. Okraje trochu stlačíme a potom ich potrieme rozšľahaným žĺtkom. Okraje môžeme posypať cukrom. Pečieme 30–35 minút dozlatista. Môžeme servírovať samotné, ale aj so šľahačkou či so zmrzlinou. Čerešne tiež môžeme skombinovať s iným drobným ovocím.