Foto: marianne
...podla liecitela patera Ferdy.Chlebik som este nepridala, na Vareche su uzasne chleby aj pecivka, co aj patricne vyuzivam. Tento chlebik mi prisiel Zobraziť celý popis...podla liecitela patera Ferdy.Chlebik som este nepridala, na Vareche su uzasne chleby aj pecivka, co aj patricne vyuzivam. Tento chlebik mi prisiel pod ruku,tak nech sa paci,chuti vynikajuco a kto ma rad celozrne chleby si pochuti.....
porcie
príprava
na 220/10min 180/40min °C
Suroviny
3 hrnceky |
|
1,5 hrnceka |
|
1,5 CL |
|
1 kocka(42g) alebo suche kvasnice 1 čl |
|
1 hrst |
|
2 hrste |
|
1 CL |
|
1 PL |
|
2 hrnceky tepla |
|
na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
odmerka: 1hrncek=250ml. V celom mnozstve vody rozpustime cukor a pridame kvasnice.Nechame postat niekolko minut,dokial sa nevytvori kvasok.
-
2
Pridame dva hrnceky celozrnej muky a vareskou dobre vymiesame.Zakryjeme mokrou uterkou a odlozime na teple miesto,najlepsie do mierne vyhriatej rury.Nechame kysnut od 1 az 5 hodin podla toho kolko mame casu.
-
3
Pridame zvysok muky,sol,lanove a slnecnicove semienka.Miesame kym sa cesto neprestane lepit.Je mozne,ze cesto si bude ziadat viac muky alebo vody podla druhu obilia.Opat zakryjeme a nechame kysnut na teplom mieste,kym nezdvojnasobni cesto.
-
4
Vyberieme z misy,kratko premiesame,rozdelime na dve casti,ktore vytvarujeme do bochnikov.Vrch narezeme nozom,alebo prepichneme ihlicou,dame do vymastenych foriem a nechame 1/2 hodinky nakysnut.Pecieme 40-50 min.Chlieb je upeceny,ked pri zaklopani znie duto.Po dopeceni by mal sam bez problemov vypadnut z formy.
-
5
A tu je hotovy chlebik:
-
6
....
P.s. Irenaw: máš pekný komentár a taktiež klíviu.