Celozrnný chlieb fotorecept

marianne - fotkamarianne, 15. marca 2012
Celozrnný chlieb (fotorecept)
Foto: marianne

...podla liecitela patera Ferdy.Chlebik som este nepridala, na Vareche su uzasne chleby aj pecivka, co aj patricne vyuzivam. Tento chlebik mi prisiel Zobraziť celý popis...podla liecitela patera Ferdy.Chlebik som este nepridala, na Vareche su uzasne chleby aj pecivka, co aj patricne vyuzivam. Tento chlebik mi prisiel pod ruku,tak nech sa paci,chuti vynikajuco a kto ma rad celozrne chleby si pochuti.....

2 pecne chlebika
porcie
2 hod minút
príprava
40-50 minút
na 220/10min 180/40min °C

Suroviny

3 hrnceky
1,5 hrnceka
1,5 CL
1 kocka(42g) alebo suche kvasnice 1 čl
1 hrst
2 hrste
1 CL
1 PL
2 hrnceky tepla
 na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    odmerka: 1hrncek=250ml. V celom mnozstve vody rozpustime cukor a pridame kvasnice.Nechame postat niekolko minut,dokial sa nevytvori kvasok.

    Celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame dva hrnceky celozrnej muky a vareskou dobre vymiesame.Zakryjeme mokrou uterkou a odlozime na teple miesto,najlepsie do mierne vyhriatej rury.Nechame kysnut od 1 az 5 hodin podla toho kolko mame casu.

    Celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridame zvysok muky,sol,lanove a slnecnicove semienka.Miesame kym sa cesto neprestane lepit.Je mozne,ze cesto si bude ziadat viac muky alebo vody podla druhu obilia.Opat zakryjeme a nechame kysnut na teplom mieste,kym nezdvojnasobni cesto.

    Celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme z misy,kratko premiesame,rozdelime na dve casti,ktore vytvarujeme do bochnikov.Vrch narezeme nozom,alebo prepichneme ihlicou,dame do vymastenych foriem a nechame 1/2 hodinky nakysnut.Pecieme 40-50 min.Chlieb je upeceny,ked pri zaklopani znie duto.Po dopeceni by mal sam bez problemov vypadnut z formy.

    Celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu je hotovy chlebik:

    Celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....

    Celozrnný chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

maartina
...takéto chlebíky máme najradšej :) ...ukladám a čo najskôr aj upečiem
rybarkuchar
Priznám sa, že do nedávna som žil v presvedčení, že najviac veriant receptov je na guláš. Omyl - najpestrejšie je na tom chlieb. Zaraďujem do poradovníka. Určite vyskúšam.
marianne69
dakujem Vam dievcata:-) @rybarkuchar svata pravda,kym som nebola zaregistrovana na vareche tak som raz za cas nejaky chlieb,pecivo upiekla.No odkedy poznam varechu,tak je upecene skoro nonstop.Milujem piect chleba a pecivo,je v tom nieco magicke a v tomto chlleiviku mam ulozenych najviac receptov.Jedenie co mi nechuti, su hotove chlebove zmesy,najradsej mam ked si chlieb a pecivko vyskladam sama.Na vareche ,recepty z nich otvaram rad za radom.
mamenka
O.K. Skúste použiť len špaldovú múku. Bude excelentný.
rybarkuchar
@marianne69 - hovoríš mi z duše. Nieto nad vlastné namiešané cesto. Väčšinou suroviny nevážím. Raz pridám niečoho viac, inokedy menej, výsledok je čo chlieb to perla. Posledný mesiac experimentujem s pridávaním cviklovej šťavy. V pečení chleba je naozaj niečo magické. Sám som prekvapený ako ma to drží.
marianne69
@mamenka prave spaldovu som pouzila:-),len napisala som do receptu akakolvek celozrna,pretoze viem,ze nie kazdy ju ma rad pre jej vyraznu chut.@rybarkuchar otvor si recepty@tizian1cat tam si prides na svoje,ja jej vdacim za vela,pri nej som sa naucila o chlebiku a jej chleby su uzasne...
baty
Ano, vyborny recept, robim ho aj ja len od oka,pridavam este tekvicove semiacka, orechy vlasske a olivovy olej do cesta cca 2-3 PL lyzice. Peciem len na pomucenom plechu. Vyborny recept odporucam kazdemu.
renatulka
už dlho sa chystám na pečenie chlebíka a tento ma dostal skusim ho
irenaw
tvoje chlebíky sú parádne, uložila som si. rada vidím, že nie som sama, kto prepadol pečeniu chleba :-). keď to niekomu rozprávam, pozerá divne, čo ma na tom môže baviť. tu na Vareche sme sa našli :) tiež požívam len suroviny, akosi mi uniká zmysel domáceho pečenia chleba, keď si ho mám upiecť z hotovej zmesi, taký kúpim aj v obchode.
marianne69
Vdaka, pecte dievcata,drzim palceky,nech sa podari:-)@renatulka chlebik je trosku hutnejsi,lebo prevazna cast je celozrna,ja som dodrzala recept presne podla mierok, ani som vodu,muku nepridavala,ani neuberala a je taky, aky je.@irenaw som zmes kupila len raz v Lidli,lebo som nemala moc skusenosti s pecenim a miesanim muk a podarilo sa mi kupit stuchnuty sacok,skratka nahoda a bolo rozhodnute.
izabella929
ano, celozrnné, sú také hutnejšie, robievam aj ja...mám občas aj strach, ako bude vyzerať v priereze...zatiaľ to vždy dobre dopadlo.-)))aj tvoj je úžasný.-)
afataga
peknucky chlebicek a este sa mi paci aj to, ze je hrncekovy :-) myslim ze nam bude stacit z polovicnej davky
lucylee
@marianka uz sa pecie v rure. Pouzila som spaldovu celozrnnu muku a T650, ale musela som dosypavat viac muky, lebo cesto bolo velmi riedke. Ale mozno som zle merala :-)Cesto mi vykyslo krasne. Ja som pridala aj tekvicove semienka. Obsahuju vela zinku. Som zvedava ako bude chutit. Sa tesim :-)
marianne69
dufam,ze bude chutit @lucinka ,mne chutil velmi.Ja som nedosypavala muku,ale nabuduce dam aspon o 1/3 menej kvasnic.
sportak
Perfektný rcp. A ešte dobre nafotený. Gratulujem Ti.
P.s. Irenaw: máš pekný komentár a taktiež klíviu.
marienka44
@Marianne69 ,vdaka za recept. Chystam sa ho upiect, len si nenapisala, ci treba dat formy s cestom do vyhriatej rury alebo do studenej. Aj ja spravim len z polovicnej davky a mam taku malu teflonovu formu podlhovasteho tvaru, tu pouzijem . Dakujem za odpoved, pekny den.
bejgi
@Marianne69 , pekne sa ti podaril chlebík, paráda 1*...Pokojné Veľkonočné sviatky... :)
aktevi
Vyzera pekne ja pekavam často no v pekarni určite na vikend vyskušam
zdenzlo
práve som dopiekla tento chlebík a chuťovo je úžasný aj keď ja som tam nedávala rascu a ľanové semienka a slnečnicové som dala aj na vrch.....škoda len že sa mi nepodaril urobiť tak krásny pretože sa mi rozpľacol na plech keďže na priváte formy na pečenie moc nemáme :D receptík uložený do KK:)
marianne69
@zdenzlo sa tesim,ze aspon chutil,ked uz za rozplacol:-) tu formu kupis za 2,50-3 eurka a oplati sa kupit,prevazne peciem celozrne chlebiky v nej.Ale take bile, zemiakove vytvarujem na plechu do okruhleho alebo podlhovasteho pecna:-)
zdenzlo
@marianne69 on to bol moj prvy chlebik v zivote:) tak som to chcela poskusat ci mi to ide a ked tak investujem aj do formy:) este raz dakujem za recept fajnucky:)
caterina
chlieb som piekla prvykrat a prave podla tohto receptu. Bol vyborny.
beatacsontosova
včera som ho robila, dneska raňajkovala/olovrantovala, výborný, robila som takmer celú dávku, spravila som iba jeden dlhší chlebík, je hutný ako sa na celozrnný chlebík patrí, ale vynikajúci :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia