Celozrnný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: marianne

...podla liecitela patera Ferdy.Chlebik som este nepridala, na Vareche su uzasne chleby aj pecivka, co aj patricne vyuzivam. Tento chlebik mi prisiel pod ruku,tak nech sa paci,chuti vynikajuco a kto ma rad celozrne chleby si pochuti.....

2 pecne chlebika
porcie
2 hod minút
príprava
40-50 minút
na 220/10min 180/40min °C

Suroviny

Postup

  1. odmerka: 1hrncek=250ml. V celom mnozstve vody rozpustime cukor a pridame kvasnice.Nechame postat niekolko minut,dokial sa nevytvori kvasok.
  2. Pridame dva hrnceky celozrnej muky a vareskou dobre vymiesame.Zakryjeme mokrou uterkou a odlozime na teple miesto,najlepsie do mierne vyhriatej rury.Nechame kysnut od 1 az 5 hodin podla toho kolko mame casu.
  3. Pridame zvysok muky,sol,lanove a slnecnicove semienka.Miesame kym sa cesto neprestane lepit.Je mozne,ze cesto si bude ziadat viac muky alebo vody podla druhu obilia.Opat zakryjeme a nechame kysnut na teplom mieste,kym nezdvojnasobni cesto.
  4. Vyberieme z misy,kratko premiesame,rozdelime na dve casti,ktore vytvarujeme do bochnikov.Vrch narezeme nozom,alebo prepichneme ihlicou,dame do vymastenych foriem a nechame 1/2 hodinky nakysnut.Pecieme 40-50 min.Chlieb je upeceny,ked pri zaklopani znie duto.Po dopeceni by mal sam bez problemov vypadnut z formy.
  5. A tu je hotovy chlebik:
  6. ....