Celozrnný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: marianne
...podla liecitela patera Ferdy.Chlebik som este nepridala, na Vareche su uzasne chleby aj pecivka, co aj patricne vyuzivam. Tento chlebik mi prisiel pod ruku,tak nech sa paci,chuti vynikajuco a kto ma rad celozrne chleby si pochuti.....
2 pecne chlebika porcie |
2 hod minút príprava |
40-50 minút na 220/10min 180/40min °C |
Postup
- odmerka: 1hrncek=250ml.
V celom mnozstve vody rozpustime cukor a pridame kvasnice.Nechame postat niekolko minut,dokial sa nevytvori kvasok.
- Pridame dva hrnceky celozrnej muky a vareskou dobre vymiesame.Zakryjeme mokrou uterkou a odlozime na teple miesto,najlepsie do mierne vyhriatej rury.Nechame kysnut od 1 az 5 hodin podla toho kolko mame casu.
- Pridame zvysok muky,sol,lanove a slnecnicove semienka.Miesame kym sa cesto neprestane lepit.Je mozne,ze cesto si bude ziadat viac muky alebo vody podla druhu obilia.Opat zakryjeme a nechame kysnut na teplom mieste,kym nezdvojnasobni cesto.
- Vyberieme z misy,kratko premiesame,rozdelime na dve casti,ktore vytvarujeme do bochnikov.Vrch narezeme nozom,alebo prepichneme ihlicou,dame do vymastenych foriem a nechame 1/2 hodinky nakysnut.Pecieme 40-50 min.Chlieb je upeceny,ked pri zaklopani znie duto.Po dopeceni by mal sam bez problemov vypadnut z formy.
- A tu je hotovy chlebik:
- ....