Celozrnná pizza fotorecept

jenni - fotkajenni, 6. februára 2014
Celozrnná pizza (fotorecept)
Foto: jenni

Tento recept na pizzu som sem už raz dávala, ale nedá sa mi zmeniť a chcela som priložiť fotopostup, tak je tu recept znova. Zobraziť celý popisTento recept na pizzu som sem už raz dávala, ale nedá sa mi zmeniť a chcela som priložiť fotopostup, tak je tu recept znova. Celozrnná špaldová pizza na vegánsky spôsob, vhodná pre alergikov na mlieko a všetkých, ktorý majú radi zdravé jedlo. Táto pizza veľmi zachutila aj tým, ktorí jedia mäso a nemali voči nej žiadne výhrady. Je to zdravšia verzia klasickej pizze a verím, že si na nej pochutí každý. :) Z uvedeného receptu spravíte rovno 2 veľké pizze. Dobrú chuť! :)

2
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
1 ČL
2 PL
Kvások:
250 ml
3/4 kocky
1 PL
Zmes:
500 g
400 g
1 ks
podľa potreby
štipka
štipka
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 1/2 bal.




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások. Do teplej vody pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme 3/4 kocky droždia a necháme odstáť 20 minút. Medzitým si v mise zmiešame špaldovú hladkú múku s pšeničnou celozrnnou a pridáme 1 ČL soli. Kvások vmiešame do múky a pridáme 2 PL olivového oleja a vymiesime cesto.Misu s cestom prekryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň jednu hodinu.

  2. 2

    Počas toho, ako nám cesto kysne si pripravíme zmes na pizzu. Šampiňóny si očistíme a nakrájame. Cibuľu očistíme a pokrájame na malé kocky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku a pridáme k nej šampiňóny. Osolíme a necháme dusiť pod pokrievkou. K šampiňónom prilejeme paradajkový pretlak a zmes necháme variť pod pokrievkou, pokým nám trochu nezhustne, občas premiešame. Ku koncu varenia zmes dochutíme soľou, pridáme chilli podľa chuti, bazalku a oregano a premiešame. Zmes odstavíme, rozdelíme na dve časti do misiek a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti. Pomúčime si lopár a vyvaľkáme si cesto do tvaru kruhu, aby nebolo veľmi hrubé.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech na pečenie potrieme olejom a preložíme naň vyváľkané cesto.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto potrieme olejom.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme celé cesto potreté olejom, môžeme začať ukladať na cesto ostatné suroviny a zmes.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najprv na cesto rovnomerne rozložíme uvarenú paradajkovo-šampiňónovú zmes.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Použila som 4 balenia zelených olív bez kôstky (tie v sáčkoch). Zelené olivy si nakrájame na kolieska a poukladáme alebo posypeme na zmes.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver na pizzu nastrúhame údené tofu, s ktorým nemusíme vôbec šetriť.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pizzu pečieme 15 minút pri 200 stupňoch. A tu už je pizza hotová.

    Celozrnná pizza (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tatranka
Krásne,bohatá pizza.Naozaj si si dala záležať na jej príprave.
pseudocognac
Vies, lebo ja naivne verim, ze ludia by sa nemali starat len o svoj zaludok a "zdravo" jest, ale aj o to, ci "zdravo" dychaju a o ine veci...
jenni
prepáč, ale ja tu na vareche nie som od toho, aby sa do mňa každý deň niekto navážal kvôli tomu, že si vypichne jednu jedinú vecičku, ktorá mu nesedí a dokáže o tom diskutovať aj tri dni. keď už sa chce niekto niečo opýtať, očakávala by som trošku kultúrnejší prístup, nakoľko sú tu väčšinou dospelí ľudia a tí by mali ako-tak ovládať slušné správanie. potom by som mala určite väčšiu chuť s tebou komunikovať, ale pripadá mi to tak, že na vareche si poslednú dobu potrebuje každý len rypnúť, ale skús to prosím ťa u niekoho iného, lebo mňa to každým dňom prestáva viac a viac baviť. nemusíš ma hneď na úvod zhodiť a takto útočne vyskakovať a keď sa chceš niečo opýtať, skús bez hnevu a s trochu odlišným prístupom aký si teraz zaujal. ja som prišla na varechu s tým, že tu budem zdieľať recepty a nie kvôli tomu, že sa budem deň čo deň dívať na to, ako tu určité typy ľudí skáču do iných ľudí. ďakujem ti za pozornosť, to je asi tak všetko odo mňa. a prípadné ďalšie komentáre si odpusť, lebo tu asi nikto nemá chuť na ľudí, ktorí sa prišli len hadať. ešte raz vďaka.
smejkad
kasli na to @jenni
nestoja za to, aby si im venovala pozornost, iba co sa pripravis o pohodu
trochu mi pripominaju male deti - ak sa im nedostava pozornosti kolko potrebuju, urobia vsetko na svete, aby ju dostali, co aj vo forme hnevu rodica
a tito rypalkovia su podobni zufalci, ktori volaju po priazni, len na to idu uplne blbo :-)
1x s1mone
jenni
@smejkad ďakujem za podporu. úprimne mi to tu vadí a už som to musela povedať nahlas, je mi fakt ľúto, čo sa tu deje v poslednej dobe..dá sa to povedať aj krajším a vľúdnejším spôsobom, keď už má niekto pripomienku alebo dotaz..myslím, že to je najmenej. ale to by už bolo asi priveľa na dospelých ľudí, že.
mariamka
mne sa tvoja pizza paci, peciem sice klasicku slovensku, ktora sa tvari ako prava talianska,, ;-) ale alternativam fandim, a mladym ludom zvlast, odvahu! a nedaj sa :) drzim palce
yogicek
@jenni
Priznám bez mučenia, že nie som pizzový človek, ale môj synátor sa ide za nimi zblázniť, ja mu ich pečiem a už mi došla fantázia. Tvoj rcp. je pre mňa nová inšpirácia. U mňa super. Ukladám do KK. Ďakujem.
jenni
ale keď to tu už niekto rozpútal, rada by som sa opýtala, či je dobré podporovať slovenský cukor, ktorý sa vyrába z cukrovej repy a na slovensku sa pestuje hneď niekoľko druhov geneticky modifikovanej cukrovej repy. asi to tiež nie je veľmi vhodné, jesť niečo, čo je geneticky modifikované a spôsobuje to dosť veľa ochorení, ktoré znepríjemňujú život, napríklad rakovina. ale deje sa tu oveľa viac svinstiev, čo sa týka ovocia, zeleniny, mäsa, mliečnych výrobkov, kvality potravín, ktoré sú dovážané, či vyprodukované priamo na slovensku, ale do toho nerýpe nikto.
jenni
ja tu fandím tým, ktorí pridávajú denne nové recepty, ktoré sami vymyslia, poupravia si ich, či sprostredkujú nejaké recepty zo starých rodinných kuchárok. zbožňujem varechu a ľudí, ktorých to v kuchyni baví, teší ma, keď mi niekto pochváli recept alebo mi poradí, či ma v niečom usmerní.,ale takéto rýpanie nie je vhodnou cestou, treba zmeniť prístup :) a chcem POĎAKOVAŤ všetkým! ;)
paploska
jeni pizza je super, určená všetkým s alergiami a intoleranciou :-) ja so za ten trstinový, každý má právo na názor. nechaj ho žiť :-)))) ja vždy tvrdím, že každý máme tú svoju úchylku .....a BTW vyskúšam KK
luss44
@jenni dnes si dcéra urobila pizzu podľa Teba, len vymenila šampiňóny za avokádo a syr dala klasický eidam, chutila výborne, jasné že zmena múky zmení aj chuť cesta, ale my sme na špaldovú zvyknutí, takže super.
petulkape
Super, manžel zbožňuje pizzu a takáto zdravšia alternatíva je super. Určite vyskúšam:)
s1mone
jeeej, práve ju jeme! je super! prvýkrát sa mi podarila pizza, teda lepšie povedané cesto na pizzu !:) je som dala 300g pšeničnej hladkej chlebovej a 200g celozrnnej, mňam, ďakujem za inšpiráciu, s tým tofu je to skvelé:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia