Foto: jenni
Tento recept na pizzu som sem už raz dávala, ale nedá sa mi zmeniť a chcela som priložiť fotopostup, tak je tu recept znova. Zobraziť celý popisTento recept na pizzu som sem už raz dávala, ale nedá sa mi zmeniť a chcela som priložiť fotopostup, tak je tu recept znova. Celozrnná špaldová pizza na vegánsky spôsob, vhodná pre alergikov na mlieko a všetkých, ktorý majú radi zdravé jedlo. Táto pizza veľmi zachutila aj tým, ktorí jedia mäso a nemali voči nej žiadne výhrady. Je to zdravšia verzia klasickej pizze a verím, že si na nej pochutí každý. :) Z uvedeného receptu spravíte rovno 2 veľké pizze. Dobrú chuť! :)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Kvások: | |
250 ml |
|
3/4 kocky |
|
1 PL |
|
Zmes: | |
500 g |
|
400 g |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
štipka |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 1/2 bal. |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások. Do teplej vody pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme 3/4 kocky droždia a necháme odstáť 20 minút. Medzitým si v mise zmiešame špaldovú hladkú múku s pšeničnou celozrnnou a pridáme 1 ČL soli. Kvások vmiešame do múky a pridáme 2 PL olivového oleja a vymiesime cesto.Misu s cestom prekryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň jednu hodinu.
- 2
Počas toho, ako nám cesto kysne si pripravíme zmes na pizzu. Šampiňóny si očistíme a nakrájame. Cibuľu očistíme a pokrájame na malé kocky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku a pridáme k nej šampiňóny. Osolíme a necháme dusiť pod pokrievkou. K šampiňónom prilejeme paradajkový pretlak a zmes necháme variť pod pokrievkou, pokým nám trochu nezhustne, občas premiešame. Ku koncu varenia zmes dochutíme soľou, pridáme chilli podľa chuti, bazalku a oregano a premiešame. Zmes odstavíme, rozdelíme na dve časti do misiek a necháme vychladnúť.
- 3
Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti. Pomúčime si lopár a vyvaľkáme si cesto do tvaru kruhu, aby nebolo veľmi hrubé.
- 4
Plech na pečenie potrieme olejom a preložíme naň vyváľkané cesto.
- 5
Cesto potrieme olejom.
- 6
Keď máme celé cesto potreté olejom, môžeme začať ukladať na cesto ostatné suroviny a zmes.
- 7
Najprv na cesto rovnomerne rozložíme uvarenú paradajkovo-šampiňónovú zmes.
- 8
Použila som 4 balenia zelených olív bez kôstky (tie v sáčkoch). Zelené olivy si nakrájame na kolieska a poukladáme alebo posypeme na zmes.
- 9
Na záver na pizzu nastrúhame údené tofu, s ktorým nemusíme vôbec šetriť.
- 10
Pizzu pečieme 15 minút pri 200 stupňoch. A tu už je pizza hotová.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/diskusie/trstinovy-3/5677-forum.html...
nestoja za to, aby si im venovala pozornost, iba co sa pripravis o pohodu
trochu mi pripominaju male deti - ak sa im nedostava pozornosti kolko potrebuju, urobia vsetko na svete, aby ju dostali, co aj vo forme hnevu rodica
a tito rypalkovia su podobni zufalci, ktori volaju po priazni, len na to idu uplne blbo :-)
Priznám bez mučenia, že nie som pizzový človek, ale môj synátor sa ide za nimi zblázniť, ja mu ich pečiem a už mi došla fantázia. Tvoj rcp. je pre mňa nová inšpirácia. U mňa super. Ukladám do KK. Ďakujem.