Celozrnná pizza (fotorecept)

Autor receptu: jenni

Tento recept na pizzu som sem už raz dávala, ale nedá sa mi zmeniť a chcela som priložiť fotopostup, tak je tu recept znova. Celozrnná špaldová pizza na vegánsky spôsob, vhodná pre alergikov na mlieko a všetkých, ktorý majú radi zdravé jedlo. Táto pizza veľmi zachutila aj tým, ktorí jedia mäso a nemali voči nej žiadne výhrady. Je to zdravšia verzia klasickej pizze a verím, že si na nej pochutí každý. :) Z uvedeného receptu spravíte rovno 2 veľké pizze. Dobrú chuť! :)

2
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do teplej vody pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme 3/4 kocky droždia a necháme odstáť 20 minút. Medzitým si v mise zmiešame špaldovú hladkú múku s pšeničnou celozrnnou a pridáme 1 ČL soli. Kvások vmiešame do múky a pridáme 2 PL olivového oleja a vymiesime cesto.Misu s cestom prekryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň jednu hodinu.
  2. Počas toho, ako nám cesto kysne si pripravíme zmes na pizzu. Šampiňóny si očistíme a nakrájame. Cibuľu očistíme a pokrájame na malé kocky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku a pridáme k nej šampiňóny. Osolíme a necháme dusiť pod pokrievkou. K šampiňónom prilejeme paradajkový pretlak a zmes necháme variť pod pokrievkou, pokým nám trochu nezhustne, občas premiešame. Ku koncu varenia zmes dochutíme soľou, pridáme chilli podľa chuti, bazalku a oregano a premiešame. Zmes odstavíme, rozdelíme na dve časti do misiek a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti. Pomúčime si lopár a vyvaľkáme si cesto do tvaru kruhu, aby nebolo veľmi hrubé.
  4. Plech na pečenie potrieme olejom a preložíme naň vyváľkané cesto.
  5. Cesto potrieme olejom.
  6. Keď máme celé cesto potreté olejom, môžeme začať ukladať na cesto ostatné suroviny a zmes.
  7. Najprv na cesto rovnomerne rozložíme uvarenú paradajkovo-šampiňónovú zmes.
  8. Použila som 4 balenia zelených olív bez kôstky (tie v sáčkoch). Zelené olivy si nakrájame na kolieska a poukladáme alebo posypeme na zmes.
  9. Na záver na pizzu nastrúhame údené tofu, s ktorým nemusíme vôbec šetriť.
  10. Pizzu pečieme 15 minút pri 200 stupňoch. A tu už je pizza hotová.