Celozrnná pizza (fotorecept)
Autor receptu: jenni
Tento recept na pizzu som sem už raz dávala, ale nedá sa mi zmeniť a chcela som priložiť
fotopostup, tak je tu recept znova.
Celozrnná špaldová pizza na vegánsky spôsob, vhodná pre alergikov na mlieko a
všetkých, ktorý majú radi zdravé jedlo. Táto pizza veľmi zachutila aj tým, ktorí jedia
mäso a nemali voči nej žiadne výhrady. Je to zdravšia verzia klasickej pizze a verím, že si
na nej pochutí každý. :) Z uvedeného receptu spravíte rovno 2 veľké pizze. Dobrú chuť!
:)
2 porcie |
45 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások. Do teplej vody pridáme 1 PL cukru, rozdrobíme 3/4 kocky droždia a necháme odstáť 20 minút.
Medzitým si v mise zmiešame špaldovú hladkú múku s pšeničnou celozrnnou a pridáme 1 ČL soli.
Kvások vmiešame do múky a pridáme 2 PL olivového oleja a vymiesime cesto.Misu s cestom prekryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň jednu hodinu.
- Počas toho, ako nám cesto kysne si pripravíme zmes na pizzu. Šampiňóny si očistíme a nakrájame. Cibuľu očistíme a pokrájame na malé kocky. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku a pridáme k nej šampiňóny. Osolíme a necháme dusiť pod pokrievkou. K šampiňónom prilejeme paradajkový pretlak a zmes necháme variť pod pokrievkou, pokým nám trochu nezhustne, občas premiešame. Ku koncu varenia zmes dochutíme soľou, pridáme chilli podľa chuti, bazalku a oregano a premiešame. Zmes odstavíme, rozdelíme na dve časti do misiek a necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti. Pomúčime si lopár a vyvaľkáme si cesto do tvaru kruhu, aby nebolo veľmi hrubé.
- Plech na pečenie potrieme olejom a preložíme naň vyváľkané cesto.
- Cesto potrieme olejom.
- Keď máme celé cesto potreté olejom, môžeme začať ukladať na cesto ostatné suroviny a zmes.
- Najprv na cesto rovnomerne rozložíme uvarenú paradajkovo-šampiňónovú zmes.
- Použila som 4 balenia zelených olív bez kôstky (tie v sáčkoch). Zelené olivy si nakrájame na kolieska a poukladáme alebo posypeme na zmes.
- Na záver na pizzu nastrúhame údené tofu, s ktorým nemusíme vôbec šetriť.
- Pizzu pečieme 15 minút pri 200 stupňoch.
A tu už je pizza hotová.