Likérová torta

Cappuccino torta s írskym likérom

Autor receptu: theflyingbaker

Recept od Miňa Macuľu - víťaza prvej série obľúbenej show Pečie celé Slovensko.

12-16
porcií
60 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravte korpus: Nad parou vo vodnom kúpeli rozpustite maslo a rozlámanú čokoládu. Vajcia, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vyšľahajte na penu. Do vaječnej peny vmiešajte múku, prášok do pečiva, instantné cappuccino a nakoniec vmiešajte roztopené maslo s čokoládou.
  2. Dno formy s priemerom približne 22 cm vysteľte papierom na pečenie. Do pripravenej formy vylejte cesto. Pečte v rozohriatej rúre na 180°C asi 30 - 35 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť, potom ho pozdĺžne prekrojte.
  3. Pripravte náplň: Zohrejte írsky likér, nalámte doň čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Postupne sa zmes schladí na konzistenciu pasty. Náplň natrite na korpus, položte na ňu druhý diel korpusu a dajte schladiť.
  4. Pripravte krém: Všetky suroviny na krém vymiešajte dohladka a potrite ním vrch a boky torty. Dajte zachladiť.
  5. Pripravte polevu: Zohrejte smotanu a pridajte do nej čokoládu. Potrite ňou vrch torty a nechajte stiecť po bokoch torty.
  6. Tortu dajte na noc do chladničky, nech dobre stuhne a ozdobte podľa vlastnej fantázie.
  7. Poznámka: Ja som korpus robila do 24 cm formy a potom som mala málo náplne na pokrytie jeho celého povrchu tak, aby náplň bolo pekne vidieť. Preto som si ešte vymiešala maslový krém s cappuccinom a dala ho na náplň. Na titulnom obrázku ho môžete vidieť, ale v originálnom recepte nie je. Preto sa držte veľkosti formy, resp. možno by som použila možno aj 20 cm namiesto 22 cm :-)
  8. Tip: 74 % horká čokoláda obsahuje vysoký podiel kakaa a 100 ml smotany vám na polevu stačiť zrejme nebude. Ak pri použití 100 ml smotany poleva netečie, prilejte ešte horúcu smotanu, kým získate požadovanú konzistenciu.