Caponata
Foto: fecalleg

Je to typicky Sicílsky predkrm.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
2 ks
1 strúčik
6 ks
2-3 Čl
1 PL
1 PL
50 g
2 PL
50 g




Postup

  1. 1

    Na kocky nakrájaný baklažán vložíme do sitka a posolíme dvomi čajovými lyžičkami soli. Necháme pol hodinu odstáť, aby nám soľ vytiahla vodu.

  2. 2

    Nakrájanú cibuľku, zeler a cesnak pražíme na oleji na miernom prameni asi 10 min, pokiaľ nie je do zlatova. Pridáme nakrájané rajčiny, ktoré sme si ošúpali (namočíme do vriacej vody na 5 minút potom do ľadovej a jednoducho ošúpeme). Spolu varíme asi 5 min.

  3. 3

    Teraz pridáme ocot, cukor, čokoládový prášok, hrozienka (pred použitím namočíme na 5 min do vriacej vody), kapary a olivy a dochutíme soľou a čiernym korením. Varíme asi 10 minút. Omáčku máme pripravenú. Na kocky nakrájaný, odvodnený baklažán restujeme na troche oleja do zlatova asi 5 minút a pridáme omáčku. Spolu ešte povaríme asi desať minút a caponatu máme hotovú. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať. Môžeme podávať s cestovinami, ryžou, zemiakmi alebo samostatne.

Diskusia k receptu

marianne
juuj... to teda ano,to sa mi velmi paci a vsetko mam,mam paradnu papanicu dnes dakujem...
marianne
a vitaj na varech-) ,dufam,ze pridas este vela takychto vybornych receptov...chcem sa este opytat na ten kakaovy prasok...naozaj cela Polievkova lyzica? sa mi to bude zdat moc kakaove:-))
pivonka
Tiež sa obávam toho kakaa, ale ináč veľmi fajný recept.
fecalleg
netreba sa bat kakaa, pokial je kvalitne, ja som pouzil dovezene zo zahranicia, tak to stoji za to.. pozor aby neobsahovalo cukor.. :(
2010
@marianne , je to pecena -dusena sladko kysla zelenina,co je doma moze byt jednoducha aj zlozita osobne robim ako teply privarok - hlavne jedlo aj so zemiakmi, s kakaom som nevidel na Sicilii ale to je individualne. Tu je jednoducha dedinska verzia:
 www.antonio-carluccio.com/caponata...
marianne
yes,yes,yes...to je tak dobre,ze sa toho dojest neviem,spravila som tu verziu od @2010 no to hit mojej letnej kuchyne.Dakujem este raz.Ale nebuduce neodaolam a vyskusam aj tuto verziu s kakaom a hrozienkami,a to bude coskoro,lebo tejto dom uz polovicu zjedla....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia