Caponata

Autor receptu: fecalleg

Je to typicky Sicílsky predkrm.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na kocky nakrájaný baklažán vložíme do sitka a posolíme dvomi čajovými lyžičkami soli. Necháme pol hodinu odstáť, aby nám soľ vytiahla vodu.
  2. Nakrájanú cibuľku, zeler a cesnak pražíme na oleji na miernom prameni asi 10 min, pokiaľ nie je do zlatova. Pridáme nakrájané rajčiny, ktoré sme si ošúpali (namočíme do vriacej vody na 5 minút potom do ľadovej a jednoducho ošúpeme). Spolu varíme asi 5 min.
  3. Teraz pridáme ocot, cukor, čokoládový prášok, hrozienka (pred použitím namočíme na 5 min do vriacej vody), kapary a olivy a dochutíme soľou a čiernym korením. Varíme asi 10 minút. Omáčku máme pripravenú. Na kocky nakrájaný, odvodnený baklažán restujeme na troche oleja do zlatova asi 5 minút a pridáme omáčku. Spolu ešte povaríme asi desať minút a caponatu máme hotovú. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať. Môžeme podávať s cestovinami, ryžou, zemiakmi alebo samostatne.