Foto: pusta
Calzone je vlastne plnená pizza, ktorá vznikla v Neapoli, ked sa nešikovnému kuchárovi pri vkladaní do pece pizza prevrátila na polovicu a stala sa Zobraziť celý popisCalzone je vlastne plnená pizza, ktorá vznikla v Neapoli, ked sa nešikovnému kuchárovi pri vkladaní do pece pizza prevrátila na polovicu a stala sa po upečení vyhľadávanou pochúťkou. Náplň môže byť akákoľvek, teda recept je veľmi variabilný.Dnes som robila calzone s paradajkovou a smotanovou náplňou. Jedlo je pomerne sýte a rýchlo sa minulo. Vyskúšajte aj Vy!
porcie
príprava
na 250 °C
Suroviny
500 g |
|
250 - 300 ml vlažná |
|
21 g čerstvé |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1/2 CL |
|
podľa potreby na dosku |
|
podľa potreby na potretie cesta |
|
I. náplň: | |
2 ks |
|
3 - 4 strúčiky |
|
1 ks menšia |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti sušený/čerstvý |
|
podľa chuti |
|
II. náplň: | |
100 ml |
|
30 g |
|
1 ks aj s vňaťou |
|
podľa chuti |
|
50 - 100 g /feta/ovčí/ balkánsky/iný |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky uprostred som namrvila droždie, pridala som cukor,zaliala vlažnou vodou, pridala som olivový olej a ked kvások vykysol - cca 15 minút, celé som spracovala so zvyšnou vlažnou vodou na vláčne, pružné, nelepivé, mäkšie cesto.
-
2
Cesto som prikryté utierkou nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.
-
3
Vykysnuté cesto som rozdelila na 3 bochníčky, ktoré som prepracovala a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
-
4
Na jemne pomúčenej doske som bochníček cesta po vykysnutí rozvaľkala na hrúbku asi 2 mm.
-
5
Cesto som potrela olejom, ale kolom dookola som nechala asi 1,5 cm voľný okraj
-
6
Polovicu cesta som potrela tvarohom zmiešaným so soľou a kyslou smotanou, pokládla som cibuľou pokrájanou na mesiačiky.
-
7
Na tú vrstvu som pokládla paradajky, pokrájané na plátky a plátky cesnaku. Paradajky som osolila /znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením
-
8
Celé som ešte posypala tymiánom a provensálskym korením.
-
9
Túto náplň som pokryla plátkami syra, mala som tekovský salámový syr. Môžete použiť akýkoľvek syr, dalej šampiňony, šunku, kolieska salámy - skrátka fantázii sa medze nekladú.
-
10
Posledný rozvaľkaný olejom potretý bochníček cesta som pomazala osolenou kyslou smotanou, posypala prúžkami domácej údenej slaninky a kolieskami jarnej cibuľky.
-
11
Aj túto náplň som pokládla plátkami syra.
-
12
Obe calcone som prehla na polovicu, cesto bez náplne som prehla nad náplň, okraje cesta som dobre pritlačila k sebe. PripravenéMôžete ozdobne pritlačiť vidličkou alebo poprehýbať prstami stlačené okraje nahor, aby náplň nevytiekla.
-
13
Calcone som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov asi 9 minút, kým povrch nebol pekne do zlato-hneda a dostal chrumkavú kôrčičku .
-
14
Nechala som trocha vychladnúť, potom som calcone prekrojila na polovicu a podávala. Každému sa ušla so smotanovo- slaninkovou a aj...
-
15
...s paradajkovou náplňou. Dobrú chuť!
dakujem za pochvalu.