Calzone - plnená pizza (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Calzone je vlastne plnená pizza, ktorá vznikla v Neapoli, ked sa nešikovnému kuchárovi pri vkladaní do pece pizza prevrátila na polovicu a stala sa po upečení vyhľadávanou pochúťkou. Náplň môže byť akákoľvek, teda recept je veľmi variabilný.Dnes som robila calzone s paradajkovou a smotanovou náplňou. Jedlo je pomerne sýte a rýchlo sa minulo. Vyskúšajte aj Vy!

3 - 4
porcie
100 minút
príprava
9 -10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky uprostred som namrvila droždie, pridala som cukor,zaliala vlažnou vodou, pridala som olivový olej a ked kvások vykysol - cca 15 minút, celé som spracovala so zvyšnou vlažnou vodou na vláčne, pružné, nelepivé, mäkšie cesto.
  2. Cesto som prikryté utierkou nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.
  3. Vykysnuté cesto som rozdelila na 3 bochníčky, ktoré som prepracovala a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
  4. Na jemne pomúčenej doske som bochníček cesta po vykysnutí rozvaľkala na hrúbku asi 2 mm.
  5. Cesto som potrela olejom, ale kolom dookola som nechala asi 1,5 cm voľný okraj
  6. Polovicu cesta som potrela tvarohom zmiešaným so soľou a kyslou smotanou, pokládla som cibuľou pokrájanou na mesiačiky.
  7. Na tú vrstvu som pokládla paradajky, pokrájané na plátky a plátky cesnaku. Paradajky som osolila /znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením
  8. Celé som ešte posypala tymiánom a provensálskym korením.
  9. Túto náplň som pokryla plátkami syra, mala som tekovský salámový syr. Môžete použiť akýkoľvek syr, dalej šampiňony, šunku, kolieska salámy - skrátka fantázii sa medze nekladú.
  10. Posledný rozvaľkaný olejom potretý bochníček cesta som pomazala osolenou kyslou smotanou, posypala prúžkami domácej údenej slaninky a kolieskami jarnej cibuľky.
  11. Aj túto náplň som pokládla plátkami syra.
  12. Obe calcone som prehla na polovicu, cesto bez náplne som prehla nad náplň, okraje cesta som dobre pritlačila k sebe. PripravenéMôžete ozdobne pritlačiť vidličkou alebo poprehýbať prstami stlačené okraje nahor, aby náplň nevytiekla.
  13. Calcone som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov asi 9 minút, kým povrch nebol pekne do zlato-hneda a dostal chrumkavú kôrčičku .
  14. Nechala som trocha vychladnúť, potom som calcone prekrojila na polovicu a podávala. Každému sa ušla so smotanovo- slaninkovou a aj...
  15. ...s paradajkovou náplňou. Dobrú chuť!