Calzone - plnená pizza (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Calzone je vlastne plnená pizza, ktorá vznikla v Neapoli, ked sa nešikovnému
kuchárovi pri vkladaní do pece pizza prevrátila na polovicu a stala sa po upečení
vyhľadávanou pochúťkou. Náplň môže byť akákoľvek, teda recept je veľmi
variabilný.Dnes som robila calzone s paradajkovou a smotanovou náplňou. Jedlo je
pomerne sýte a rýchlo sa minulo. Vyskúšajte aj Vy!
3 - 4 porcie |
100 minút príprava |
9 -10 minút na 250 °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky uprostred som namrvila droždie, pridala som cukor,zaliala vlažnou vodou, pridala som olivový olej a ked kvások vykysol - cca 15 minút, celé som spracovala so zvyšnou vlažnou vodou na vláčne, pružné, nelepivé, mäkšie cesto.
- Cesto som prikryté utierkou nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.
- Vykysnuté cesto som rozdelila na 3 bochníčky, ktoré som prepracovala a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
- Na jemne pomúčenej doske som bochníček cesta po vykysnutí rozvaľkala na hrúbku asi 2 mm.
- Cesto som potrela olejom, ale kolom dookola som nechala asi 1,5 cm voľný okraj
- Polovicu cesta som potrela tvarohom zmiešaným so soľou a kyslou smotanou, pokládla som cibuľou pokrájanou na mesiačiky.
- Na tú vrstvu som pokládla paradajky, pokrájané na plátky a plátky cesnaku. Paradajky som osolila /znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením
- Celé som ešte posypala tymiánom a provensálskym korením.
- Túto náplň som pokryla plátkami syra, mala som tekovský salámový syr. Môžete použiť akýkoľvek syr, dalej šampiňony, šunku, kolieska salámy - skrátka fantázii sa medze nekladú.
- Posledný rozvaľkaný olejom potretý bochníček cesta som pomazala osolenou kyslou smotanou, posypala prúžkami domácej údenej slaninky a kolieskami jarnej cibuľky.
- Aj túto náplň som pokládla plátkami syra.
- Obe calcone som prehla na polovicu, cesto bez náplne som prehla nad náplň, okraje cesta som dobre pritlačila k sebe. PripravenéMôžete ozdobne pritlačiť vidličkou alebo poprehýbať prstami stlačené okraje nahor, aby náplň nevytiekla.
- Calcone som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov asi 9 minút, kým povrch nebol pekne do zlato-hneda a dostal chrumkavú kôrčičku .
- Nechala som trocha vychladnúť, potom som calcone prekrojila na polovicu a podávala. Každému sa ušla so smotanovo- slaninkovou a aj...
- ...s paradajkovou náplňou. Dobrú chuť!