Bravčové soté
Bravčové soté

Bugaci beťár

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 22. januára 2023

Spoznala som ho vďaka reštauračnému menu, ktoré si objednávam v práci. Dnes som ho pripravila ako nedeľný obed.

4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
2 ks
200 g
200 g mrazená
50 g
2 PL
1 strúčik
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Bugac je dedina na juhu Maďarska, pod mestom Kecskemét, v puste. Na maďarských stránkach sú verzie tohoto jedla aj so zeleným hráškom. No potom sa to už zamieňa aj so soté Budapešť. Preto som zvolila zelenú fazuľku. V reštaurácii, v ktorej som to jedla prvý raz, to robia tiež s fazuľkou ale väčším množstvom šťavy a uvádzajú to pod názvom Bugac. Toľko na úvod. Na masti som vyškvarila slaninu pokrájanú na pásiky, pridala nadrobno posekanú cibuľu a keď už bola sklovitá, tak aj pretlačený cesnak. Hneď som prisypala červenú mletú papriku a vopred na rezance nakrájané mäso. Premiešala, osolila a okorenila som to a nechala pod pokrievkou dusiť vo vlastnej šťave. Neskôr som prilievala vodu podľa potreby, vždy iba malé množstvo, aby sa to nepripálilo.

  2. 2

    Zatiaľ som prichystala prílohu - očistené zemiaky som pokrájala na hranolky a posolené a pokvapkané olejom som ich upiekla v rúre. Boli hotové zarovno s mäsom. Šampiňóny som poutierala od nečistôt a pridala ich do jedla pokrájané na plátky, keď už bolo mäso skoro hotové, teda mäkké. Hneď nato aj mrazené fazuľky. Pod pokrievkou za občasného premiešania sa to dodusilo domäkka asi za 10 minút. Ku koncu sa môže pridať trošku sladkej smotany, ak vám k tomu pasuje, v rozpise surovín ju neuvádzam naschvál. Je to výborné jedlo, veľmi sme si pochutili.

    Bugaci beťár - obrázok 2

Diskusia k receptu

chemik
Do podobných pestrých soté používám v časové tísni nebo když mám na ně chuť, místo obyčejných brambor batáty, s jejichž nasládlou chutí se doplní štiplavá paprika nebo feferonka
kimlo
Toto vyzerá úplne super! Mám rád takéto miestne špeciality...
45678
Ivetka,veľká vďaka,že si pridala tento recept.
Jedla som to v H. Veľmi nám to chutilo a tvoje vyzerá fantasticky, už aj idem zajtra pripraviť.
Pozdravujem a prajem veľa ďalších dobrých nápadov.
kukulienka71
@45678 (25.1.2023 13:56) tak dúfam, že to bude podobné tomu, čo ste jedli tam🙂ja ďakujem tiež za pekný komentár, maj sa dobre!

kukulienka71
@kimlo (17.4.2023 06:50)
Fantázia! Som rada, že chutilo a ďakujem pekne. Mali by sme vymeniť úvodnú fotku k receptu, tvoja je oveľa krajšia😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia