Bravčové soté

Bugaci beťár

Autor receptu: kukulienka71

Spoznala som ho vďaka reštauračnému menu, ktoré si objednávam v práci. Dnes som ho pripravila ako nedeľný obed.

4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bugac je dedina na juhu Maďarska, pod mestom Kecskemét, v puste. Na maďarských stránkach sú verzie tohoto jedla aj so zeleným hráškom. No potom sa to už zamieňa aj so soté Budapešť. Preto som zvolila zelenú fazuľku. V reštaurácii, v ktorej som to jedla prvý raz, to robia tiež s fazuľkou ale väčším množstvom šťavy a uvádzajú to pod názvom Bugac. Toľko na úvod. Na masti som vyškvarila slaninu pokrájanú na pásiky, pridala nadrobno posekanú cibuľu a keď už bola sklovitá, tak aj pretlačený cesnak. Hneď som prisypala červenú mletú papriku a vopred na rezance nakrájané mäso. Premiešala, osolila a okorenila som to a nechala pod pokrievkou dusiť vo vlastnej šťave. Neskôr som prilievala vodu podľa potreby, vždy iba malé množstvo, aby sa to nepripálilo.
  2. Zatiaľ som prichystala prílohu - očistené zemiaky som pokrájala na hranolky a posolené a pokvapkané olejom som ich upiekla v rúre. Boli hotové zarovno s mäsom. Šampiňóny som poutierala od nečistôt a pridala ich do jedla pokrájané na plátky, keď už bolo mäso skoro hotové, teda mäkké. Hneď nato aj mrazené fazuľky. Pod pokrievkou za občasného premiešania sa to dodusilo domäkka asi za 10 minút. Ku koncu sa môže pridať trošku sladkej smotany, ak vám k tomu pasuje, v rozpise surovín ju neuvádzam naschvál. Je to výborné jedlo, veľmi sme si pochutili.