Buchty na pare s celozrnnou múkou fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 1. mája 2011
Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept)
Foto: frezia68

Všade,kde používam múku,prepašujem aj časť celozrnnej a predpokladám,že žijeme zdravšie :-))) Tak som dnes vyskúšala aj buchty na pare.

4
porcie
120 minút
príprava
8 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
250 g
20 g
2 lyžičky
200 ml vlažné
1 bal.
1 ks
štipka
2 lyžice
 ,marhuľový
Na hotové buchty:
 s cukrom+ maslo
 + maslo




Postup

  1. 1

    Urobím kvások z medu,droždia a mlieka.Hotový pridám do múky,ktorá bola zmiešaná z celozrnnou,mala izbovú teplotu a pridala som vyšľahané vajíčko,štipku soli,1 vanilkový cukor a asi 2 lyžice olivového oleja.Cukor do cesta nedávam,buchty budú plnené lekvárom a vanilkový krém ich tiež osladí,hoci aj tam cukor uberám.Cesto dobre vypracujem a nechám kysnúť.

    Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté ešte raz premiesim a zasa kysne asi 3O minút. Potom ho rozvaľkám,nakrájam na rovnaké štvorce a plním....

    Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Niekomu chutí slivkový,niekomu domáci marhuľový a niekomu je to jedno.Po naplnení ich prikryjem a nechám ešte asi 3O min. kysnúť. Mne vyšlo 14 ks,lebo som nerobila buchtiská,ako @sjuz(hoci som ich obdivovala),ale krém vanilkový som od nej odkukala,lebo to je dobrý nápad a použijem vtedy menej masla na poliatie.Buchty som parila 8 min.,prvú som vyskúšala špáratkom a ďaľšie netreba,boli výborné a už sa aj časť mrazí.

    Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí dám na parák do veľkého hrnca s vodou.Parák som nenatierala,ale vyskúšala som dať každú buchtu na kúsok papiera na pečenie,takže som ľahko vybrala a papier použila na ďaľšiu várku.Na obrázku vidieť,že obsahujú aj celozrnnú múku a na chuti im to vôbec neubralo.A priznám sa,že najprv som na parák dala jeden kus papiera,ale pod vplyvom pary sa zošúveril.Takže podľa rady @sovky,že lenivý vymýšľa,som to vylepšila a už ani ináč nebudem pariť.Lebo nerada umývam mastný parák a aj Jar ušetrím,radšej za ušetrené kúpim dobré vínko :-)

    Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na tanieri posypem makom,či grankom,polejem maslom a pridám vanilkový krém podľa @sjuz.Ak vyskúšate,nech každému chutí !

    Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Tiež používam pšeničnú aj žitnú a aj špaldovú múku a miešam ju s tými, čo do prísluš. receptu idú. Aj na zásmažku, do palaciniek a všade inde tieto múky používam. Parené knedle som síce ešte nerobila, ale mala by som vyskúšať.
jarunka
Parene buchty som robila minuly tyzden po velmi dlhom case. Chytili velmi.
mariaklara
Bežne používam celozrnné múky, v špajzy mám vždy viac druhov, skoro v každom mojom rcp-e, ich uvádzam. Rcp si ukladám.
cibik
super buchty robim casto . teraz vyskusam aj ja tento receptik . dik. budu zdravsie.
amirah
a už viem, čo bude budúcu nedeľu na obed...:)
eliot
Ja davam do parených buchiet zavarané marhule-vykostkované,ktore si dam na sitko odkvapkať,sú výborné-doporučujem skusiť...
pipnat
Cez víkend som vyskúšala a boli vynikajúce, plnila som ríbezľovým lekvárom a časť aj s nutellou, akurát som urobila zmenu (nechtiac, nakoľko sa mi minula polohrubá múka)- 100 g polohrubej a 250 g celozrnnej a cesto som dala vykysnúť v pekárničke. Manžel najprv neveril, že také "hnedé" buchty budú ok, ale boli, zjedli sa kompletne všetky a naše dve dievčatká sa tiež zalizovali a pýtali znova (pritom sladké, múčne jedlá moc nemusia). Takže v najbližšom voľnom čase opäť urobím, ale rozmýšľam o dvojitej dávke:)ďakujem za recept:)
frezia68
@pipnat :potešila si ma tým komentárom,lebo asi vyskúšam podľa Teba.Síce pekárničku nemám,ale ten pomer múky som neskúšala.Ak totiž pečiem chlieb,tak dávam najviac 50% celozrnnú,ak nechcem hutný,ťažší chlieb.Aj buchty mám radšej "nadýchané"a to z celozrnnej múky nie sú a dávam tak 1/3 z celkovej dávky.Ale,ak boli chutné a zbaštili ste,tak vyskúšam aj ja a nech nám všetkým padnú na úžitok :-)))
mystery7
super receptik. skoda, ze uz mam urobene cesto z bielej muky - a to mam doma 3 druhy inej muky. bala som sa, ze by boli tuhe. ale nabuduce ich prihodim.