Buchty na pare s celozrnnou múkou (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Všade,kde používam múku,prepašujem aj časť celozrnnej a predpokladám,že žijeme zdravšie :-))) Tak som dnes vyskúšala aj buchty na pare.

4
porcie
120 minút
príprava
8 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Urobím kvások z medu,droždia a mlieka.Hotový pridám do múky,ktorá bola zmiešaná z celozrnnou,mala izbovú teplotu a pridala som vyšľahané vajíčko,štipku soli,1 vanilkový cukor a asi 2 lyžice olivového oleja.Cukor do cesta nedávam,buchty budú plnené lekvárom a vanilkový krém ich tiež osladí,hoci aj tam cukor uberám.Cesto dobre vypracujem a nechám kysnúť.
  2. Vykysnuté ešte raz premiesim a zasa kysne asi 3O minút. Potom ho rozvaľkám,nakrájam na rovnaké štvorce a plním....
  3. Niekomu chutí slivkový,niekomu domáci marhuľový a niekomu je to jedno.Po naplnení ich prikryjem a nechám ešte asi 3O min. kysnúť. Mne vyšlo 14 ks,lebo som nerobila buchtiská,ako @sjuz(hoci som ich obdivovala),ale krém vanilkový som od nej odkukala,lebo to je dobrý nápad a použijem vtedy menej masla na poliatie.Buchty som parila 8 min.,prvú som vyskúšala špáratkom a ďaľšie netreba,boli výborné a už sa aj časť mrazí.
  4. Po vykysnutí dám na parák do veľkého hrnca s vodou.Parák som nenatierala,ale vyskúšala som dať každú buchtu na kúsok papiera na pečenie,takže som ľahko vybrala a papier použila na ďaľšiu várku.Na obrázku vidieť,že obsahujú aj celozrnnú múku a na chuti im to vôbec neubralo.A priznám sa,že najprv som na parák dala jeden kus papiera,ale pod vplyvom pary sa zošúveril.Takže podľa rady @sovky,že lenivý vymýšľa,som to vylepšila a už ani ináč nebudem pariť.Lebo nerada umývam mastný parák a aj Jar ušetrím,radšej za ušetrené kúpim dobré vínko :-)
  5. Na tanieri posypem makom,či grankom,polejem maslom a pridám vanilkový krém podľa @sjuz.Ak vyskúšate,nech každému chutí !