Buchty na pare fotorecept

janka5 - fotkajanka5, 26. marca 2013
Buchty na pare (fotorecept)
Foto: janka5

Suroviny

1 kg
800 ml
42 g
2 ks
80 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Z múky, štipky soli, vajca, a vykysnutého kvásku vymiešame cesto.

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nechame vykysnuť.

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja mam misku kysku .

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a tu je moje cesto vykysnute.

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cesto dam na pomučenu dosku

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pomúčenej doske potom cesto vyvaľkáme asi na 1 cm vysoko.

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozkrájame na štvorce asi 7x7 cm , do stredu dáme pol lyžice lekváru a každý štvorec zabalíme a vytvarujeme do okrúhlej buchtičky.

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi takto

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do väčšieho širšieho kastrólu nalejeme vodu a privedieme k varu. Potom naň priviažeme špagátikom plátienko, môže byť utierka . Dáme opäť na sporák, keď voda opäť začne vrieť, znížime teplotu tak, aby pomaličky vrela. Na utierku skladáme buchty, necháme medzi nimi medzery, a zakryjeme celý hrniec s buchtami iným hrncom alebo misou tak, aby para neunikala mimo. Buchty takto paríme 7minút.

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové horúce buchty posypeme mletým makom alebo kakaom, práškovým cukrom a prelejeme rozpusteným maslom.Dobrú chuť!!!!!!!!!!!

    Buchty na pare (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

misel20
Ja si netrúfam na parené buchty :) ale raz urobím
silvi
mne to nad parou nikdy nenakyslo, nabudúce kúpim v tescu a mám pokoj :-(
vanilka111
@silvi oni musia vykysnúť pred naparením, moje prvé šli do koša a aj som si poplakala nad premárneným časom a surovinami, ale keď som videla ako sa to robí... nenadarmo sa vraví lepšie raz vidieť ako stokrát počuť :-), teraz robím hocikedy
silvi
no moje prvé chutili ako slivkové knedle a druhé takisto, asi to bude v tom, že sa neriedim receptami a kysnuté cesto robím univerzálne na všetko, akurát podľa potreby prispôsobujem dávku cukru a soli. Ale skúsim tento recept, možno mi to vyjde potom sa pochválim a keď sa nepochválim tak to nevyšlo :-)
1x ekomax
taxitaxi
Tak krásne sú tie buchtičky.Misel20 neboj sa a skúšaj!Každý sa učí a ak sa Ti náhodou nepodaria,tak sa nevzdávaj a uvidíš,že raz to bude super.Ja som robil buchty na pare prvý krát úplne sám asi pred mesiacom.Recept som našiel tu na Vareche.Neviem kde som nabral odvahu,ale robil som ich hneď z kila múky.Vyšlo mi presne 55 buchiet.Trápil som sa s nimi 4 hodiny.A bol som pochválený.Chutilo každému.Tak skúšaj :-)
angast
@taxitaxi
buď pochválený za to , že si mal odvahu do toho sa pustiť.
Už som všeličo navaril a upiekol . ale toto nie. Kde ma niečo kysnúť
som stratený. Buď prekysnuté , nedokysnuté a ani neviem koľko
pary ide na jednu buchtu. Nikdo o tom nepíše. A stejne ich nemám .
klaura
pekný recept ... vydarené buchty ... :)
a fotka č.4 je najsamlepšia ... vystihla si moment ... :)))
44pepe
Ahojte...Buchty nie su tak náročné, ani kysnuté cesto...Aj keď to na prvý moment tak vyzerá...Dnes robím prvýkrát buchty z kvásku...Nie z droždia...Tak som zvedavý...
anka84
robila som presne podľa receptu, odporúčam! vynikajúce!
petko141289
Ahoj ... robim buchty podla tvojho receptu a prve vysledky vyzeraju supeeeer ... a to ich robim po prvy krat v živote ;-) nemaš nejaky email alebo fb aby som ti poslal vysledne foto ? chcem sa o to podelit s vlastnikom receptu ;-)
mikella
výborný recept veľká vdaka:) podarili sa výborne a to som ich robila 1x v živote s minimum skusenostami o kysnutom ceste :) jedla som 1x v živote domáce buchty na pare a konečne som zažila ten rozdiel:)
ckatka
kto ma prosim nauci tu vesmirnu techniku, aby z uplacaneho stvorca vznikla gula? ja ich mam take skarede :))))))
mariamka
@ckatka ja nerobim stvorce, ale vykrojim parny pocet koliesok, spodne naplnim, pricapim vrchnymi a okraje spojim prstami, este v dlani pogulam a gulky su jak vysite, jedna ako druha, vznikne sice mensi odpad, ktory sa da ale opat zamiest a postup zopakovat, vela zdaru :)
ckatka
@mariamka ,...ja mam ten problem, ze to kysnute cesto sa proste neugulka (ako napr zemiakove knedle), je jedno aky to ma na zaciatku tvar, neviem spravit z kysnuteho hladku gulu...
mariamka
@ckatka ved ked spojis dve pekne podkysnute kolieska, uz gulu mas, teda skor elipsoid, ja tiez na zaciatku nemam buchty gulate, ale "capate" - splostene, pred varenim este podkysnu a v pare krasne vyskocia, ale nikdy to dokonala gula nebude, to by uz nebola "buchta" :) v recepte by nemal byt problem, ak si isla podla tohto, tiez robim z polohrubej a ani vajcia nedavam, dokonca niekedy vodu, este jedno ma napadlo, ci nemas riedke cesto, na buchty by malo byt hutnejsie, treba sa s tym popasovat, drzim palce :)
mariamka
@janka5 sorry, ze suplujem :) pekne buchty sa ti vydarili, robim takmer navlas rovnako, akurat najprv polejem a potom posypem :)
sisikefly
joj buchty boli fantastické ešte som aj zamrazila manželovi, lebo nebol doma. Ked ochutnal tak pochválil že sú ako od jeho mamy a tá robila tie najlepšie . Tak sa teším a dakujem za receptík
bejusicek
su uplne uzasne robila som ich aj pred par rokmi prvy krat a vlastne boli vtedy moje prve parene a vysli na prvy sup ale nemala som nejak cas sem prispiet... robievala som ich potom celkom casto lebo manzelovi velmi chutia a teraz som ich opat robila ale z inej muky a zas vysli neskutocne skvele :-)
bejusicek
ja si ich robim od zaciatku tak a napadlo ma to samu :-D nakrajam stvorce a na tie si dam kusok lekvaru (nevykrajujem dalsi stvore :-) ) jednoducho z toho urobim taku tasticku a cize to tak uzavriem a este pogulam v rukach a su krasne prepacte ale pobavil ma komentar vyssie ze ako sa ta vesmirna technika da naucit :-D
julienne
dakujem za receptik :) buchty su sice vydarene a pekne, ale na moj vkus strasne presladene... nabuduce to skusim bez cukru v ceste :) Ale kolko ludi tolko chuti :) inac su super :)
alenag
Ja robim z polovicnej davky ako je v recepte z hladkej muky a bez cukru, teda davam malu lyzicku cukru na drozdie a zalejem mliekom na 5minut a potom zamiesam cesto...vyda z toho cca 20buchiet. A buchty robim tak ze na kraj rozvalkaneho cesta dam lekvar, prelozim cestom a vykrojim poharikom buchtu..poharik pekne zlepi okraje a buchta je hotova,co zostane po vykrajovani znovu premiesim a spravim este buchty. A pocas parenia mam buchty co cakaju v rade na hrniec zakryte handrou,kde este pekne nakysnu.. Inak super recept :-) Pre tych co vahaju vela zdaru a niet sa coho bat nic zlozite to nie je!
ludka687
Práve som robila tieto buchtičky a sú vynikajúce! Vďaka za dobrý recept
tomeska
Ahoj Janka5 , manžel mi doniesol marhule na zaváranie a len tak medzi rečou sa zmienil,že by som mohla urobiť knedlíky, samozrejme kysnuté, čo nie je moja parketa. (on vyložene masožravec chce naraz knedlíky) . No a ja , pretože radšej parené, ako varené vo vode(to by dopadlo katastrofálne) hladám recept, a ejhle, našla som taký ako si trochu pamatám z detstva. Knedlíky pekne pousadzované na utierke a prikryté druhým hrncom. Je to už viac ako 50 rokov, čo som pomáhala babke pri varení a i dnes vidím tú bielu misku bez uší ako prikrývku .Keď sa varili knedlíky - u nás to boli parovníky- so slivkovým lekvárom a posypané makom , tak to bol skoro sviatok. No a ja ich idem vyskúšať. Tvoj recept ma zaujal práve tou prípravou (parením na utierke). Ako dopadnem, dám vedieť.
1x lianka
tomeska
Tak som tu zas , buchty sa podarili, manžel bol spokojný , a ja si dám v blízkej budúcnosti repete. ďakujem. T .
mahulena
Skúsila som ich spraviť podľa tohoto receptu. Cesto mi krásne nakyslo avšak pri pracovaní s ním sa strašne lepilo. Pochybovala som preto, či sa podaria a nakoniec sa podarili úplne krásne a veľmi chutné buchty! recept odporúčam :) ďakujem zaň :)
janka11
Dnes som robila tieto buchty podla vasho receptu a su prosto uzastne a to som pouzila hladku muku kedze som inu nemala. Dakujem za receptik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia