Foto: babkamt
Po bryndzových haluškách je toto druhé naše najobľúbenejšie jedlo. Je dosť prácne , preto mi prišiel pomôcť a skontrolovať ma môj Zobraziť celý popisPo bryndzových haluškách je toto druhé naše najobľúbenejšie jedlo. Je dosť prácne , preto mi prišiel pomôcť a skontrolovať ma môj vnúčik. No čo dodať. Spolu sme to úspešne zvládli.
tepelná úprava
Suroviny
600 g varené v šupke |
|
200 g |
|
0,5 ČL |
|
1 ks |
|
250 g |
|
100 g |
|
150 - 200 g |
|
250 ml (podľa potreby) |
|
alebo pažítka |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvarím v šupke , ošúpem . Najprv začnem robiť plnku. Odoberiem 150 g na plnku . Nastrúham ich na jemnom struháku , pridám 50 g masla , vymiešam s troškou soli .
-
2
Potom pridám 250 g bryndze , nasekanú vňať z mladej cibuľky a 1 pl kyslej smotany.
-
3
Pridala som aj trochu slaninky.Zamiešam a plnka je hotová.
-
4
Tu sú pripravené očistené zemiaky na cesto.
-
5
Odvážila som si potrebné množstvo múky do misky. Zemiaky som na jemnom struháku postrúhala .
-
6
Osolila som ich , pridala som vajíčko,múku a vypracovala som cesto. Nechala som ho chvíľu odpočinúť.Medzitým som si opražila nakrájanú slaninku . Pripravila som si aj mladú cibuľku.
-
7
Cesto som rozdelila na tri časti , aby sa mi s ním lepšie pracovalo.Práca mi šla od ruky , lebo okrem vnuka sa aj nevesta v tejto fáze chcela podieľať na príprave obeda.Podľa obrázku sa mi zdá , že pán kontrolór bol spokojný.
-
8
Cesto som vyvaľkala. Pohárom som vykrajovala kolieska. Na každé koliesko som dala plnku , kraje cesta som prehla , popritláčala vidličkou.
-
9
Pirohy som varila vo vriacej slanej vode s pridaním 1 pl oleja.Od bodu varu som ich varila asi 6 minút.
-
10
Uvarené som scedila , hneď uložila na tanier , poliala som výpekom zo slaninky, v ktorom som rozpustila 50 g masla.Na pirohy som dala kyslú smotanu a vňať z mladej cibuľky a pečenej slaniny.Môže sa dať aj kôpor.Ale už dosť . Musím sa poponáhľať , aby sa mi niečo ušlo.
akurát do cesta vajíčko nedávam..proste-ked robím zemiakové cesto-či na slivkové knedle,,šúľance..pirohy=bez vajca..netreba ho..
tak by som si teraz dala..!! :-)))
@radost nabudúce skúsim zarobiť cesto bez vajca.Ale pokiaľ sliepky nesú , ako vidíš strkám ich všade. Teraz by som si z nich dala aj ja.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-bryndza/6503-recept.html...
děkuji za recept, vypadá to jednoduše, ještě musím najít někoho kdo chová ovce a vyrábí sýr :-)
@izabella929 malý bol zvedavý , čo to robím :-)
@vierka1 šikovne si pridala link na doma robenú bryndzu.Ďakujem aj za *.
@fixia opísala som len realitu.@chapona viem , že sú tu skvelí kuchári,ktorý postup nepotrebujú.No možno sa niekomu zíde podrobný popis prípravy.@ampara :-)
na tieto tvoje mi tečúúúú slinky, také chutné ich máš a foto je tak žravé, až za ušami sa zalizujem :D
5******
@babkamt robila som konkretne tento recept, bol velmi dobry, s cestom sa dobre pracovalo, sklamanie nastalo iba ked som uz uvarene pirohy vytahovala z vody, zistila som ze priblizne z 1/2 sa mi vyplavila plnka. Myslim ze som ich pozatvarala dobre, nemate na to nejaky trik? Mozno som si nevsimla, ze sa mi medzi cesto v spoji dostala plnka a tadial to potom vytieklo, neviem.
Teraz som si všimla , že to isté ti radí aj @tatrano čka .
@tatranka ďakujem za pridaný link. Recept som si uložila. Tvoje pirohy vyzerajú úžasne:-)
Pozerám ,že tvoje pirohy prešli cez tú prísnu kontrolu zo SOI tak si tvoj recept uložím,lebo sa mi páči.
@mesiar áno pirohy prešli prísnou kontrolou.Som rada, že si recept ukladáš do kk. Po vyskúšaní sa ozvi, či sa ti vydarili k tvojej spokojnosti. Prajem ti pekný deň.
Pirohy si spravila ukážkové. Vždy ma poteší, keď aj druhí, ktorí varia podľa mnou pridaného receptu, sú s výsledkom spokojní. Ďakujem, že si sa ozvala a pripomenula si ich. Už bude májová bryndza, tá je najlepšia, tak ich uvarím aj ja. Včera som robila bryndzové halušky, takže pár dní počkám s ich realizáciou Ďakujem za fotku:-)
Fakt skvelé už budem len taketo robievať mňamka obrovská :) použila som domace zemiačky aj vajička tak boli žltunké :)
Adelka, priložená fotka dokazuje, že sa ti pirohy vydarili. Hneď by som sa do tých tvojich pustila:-) Tiež používam pri príprave jedla vlastné domáce vyjíčka. Pekný deň ti prajem.
Odpoveď od @Babkamt , ktorú nám poslala do redakcie mailom: Celkové množstvo uvarených zemiakov je 600 g. 150 gramov z nich ide na plnku, a zvyšných 450 gramov sa použije na cesto.
Na základe tohto sme upravili aj údaje v recepte.
Prosím mrazitnich v surovom stave? Alebo predvarene?