Bryndzové pirohy fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 16. októbra 2013
Bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: babkamt

Po bryndzových haluškách je toto druhé naše najobľúbenejšie jedlo. Je dosť prácne , preto mi prišiel pomôcť a skontrolovať ma môj Zobraziť celý popisPo bryndzových haluškách je toto druhé naše najobľúbenejšie jedlo. Je dosť prácne , preto mi prišiel pomôcť a skontrolovať ma môj vnúčik. No čo dodať. Spolu sme to úspešne zvládli.

6 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g varené v šupke
200 g
0,5 ČL
1 ks
250 g
100 g
150 - 200 g
250 ml (podľa potreby)
 alebo pažítka




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarím v šupke , ošúpem . Najprv začnem robiť plnku. Odoberiem 150 g na plnku . Nastrúham ich na jemnom struháku , pridám 50 g masla , vymiešam s troškou soli .

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridám 250 g bryndze , nasekanú vňať z mladej cibuľky a 1 pl kyslej smotany.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som aj trochu slaninky.Zamiešam a plnka je hotová.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu sú pripravené očistené zemiaky na cesto.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odvážila som si potrebné množstvo múky do misky. Zemiaky som na jemnom struháku postrúhala .

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Osolila som ich , pridala som vajíčko,múku a vypracovala som cesto. Nechala som ho chvíľu odpočinúť.Medzitým som si opražila nakrájanú slaninku . Pripravila som si aj mladú cibuľku.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som rozdelila na tri časti , aby sa mi s ním lepšie pracovalo.Práca mi šla od ruky , lebo okrem vnuka sa aj nevesta v tejto fáze chcela podieľať na príprave obeda.Podľa obrázku sa mi zdá , že pán kontrolór bol spokojný.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som vyvaľkala. Pohárom som vykrajovala kolieska. Na každé koliesko som dala plnku , kraje cesta som prehla , popritláčala vidličkou.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pirohy som varila vo vriacej slanej vode s pridaním 1 pl oleja.Od bodu varu som ich varila asi 6 minút.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uvarené som scedila , hneď uložila na tanier , poliala som výpekom zo slaninky, v ktorom som rozpustila 50 g masla.Na pirohy som dala kyslú smotanu a vňať z mladej cibuľky a pečenej slaniny.Môže sa dať aj kôpor.Ale už dosť . Musím sa poponáhľať , aby sa mi niečo ušlo.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tiginko
veľmi ich mám rada, ale je pravda, že sa mi už nechce s nimi babrať. robila som ich naposledy, keď boli deti malé a tiež mi takto pomáhali. Počkám, kým budem mať takého malého šikovného vnúčika aj ja :-)
janikbj
paráda. milujem bryndzové pirohy. malých pomocníkov zatiaľ nemám, tak sa raz za čas odhodlám sama a urobím veľa a zamrazím :-) krásne spracovaný recept
1x alda
radost
bryndzové "veci" môžeme jesť obdeň všetci..nikdy sa nám neprejedia..
akurát do cesta vajíčko nedávam..proste-ked robím zemiakové cesto-či na slivkové knedle,,šúľance..pirohy=bez vajca..netreba ho..
tak by som si teraz dala..!! :-)))
babkamt
@tiginko tieto pirohy si vyžiadala nevesta.U nich nedostať bryndzu a preto keď sú na Slovensku ,rada využíva príležitosť najesť sa ich dosýta.Už pred príchodom si ako prvé jedlo na privítanie objednala bryndzové halušky :-) Prajem ti skoré splnenia tvojho sna - vnučku alebo vnúčika.
1x alda
babkamt
@janikbj je dobré mať niečo pripravené v mrazničke.Tiež si zvyknem podľa nálady urobiť viac. Ďakujem za pochvalu.
@radost nabudúce skúsim zarobiť cesto bez vajca.Ale pokiaľ sliepky nesú , ako vidíš strkám ich všade. Teraz by som si z nich dala aj ja.
1x alda
hanka56
také mám strašně táda bryndzové pirohy i halušky, jenže tady není bryndza moc dobrá. podařila se mi koupit jen asi dvakrát, která byla opravdu dobrá. Bylo by dobré umět jí udělat doma :-))
1x alda
izabella929
aj u nás sú veľmi obľúbené.-))vyzerajú veľmi chutne.-))) máš šikovného a milučkého pomocníčka.-))
1x alda
viera1
@babkamt ,máš mojich 5*,už som dávno nerobila,veruže spravím zajtra.Vďaka za pripomenutie.
1x alda
hanka56
viera1
děkuji za recept, vypadá to jednoduše, ještě musím najít někoho kdo chová ovce a vyrábí sýr :-)
2x omega a alda
salinka
Bryndzových jedál som sa ešte nikdy neprejedla. Pirôžky sú ukážkové, veď ako ináč, keď si mala nad sebou takého kontrolóra:-)
1x alda
fixia
Páči sa mi na nich ten príbeh, ako ste ich pripravovala... :-) Vnúčik je zlatučký
1x alda
chapona
@Babkamt , vynikajúci recept, dala si si záležať na fotopostupe - vhodný aj pre začínajúce kuchárky
1x alda
ampara
Recept výborný,ale mňa okúzlil kontrolór. Má úžasné líčka,také akurát na štípanie......
1x alda
pachola
pirohy mám veľmi rada,aj celá moja rodina , robím ale s kôprom a múku polohrubú, nepoužívam ani pochúťkovú smotanu,pochutnávala si na nich aj bývalá prvá dáma bratov Čechov
1x alda
babkamt
@hanka56 ja si každý rok koncom mája nakúpim pár kíl bryndze a dám do mrazničky.Májová je najlepšia.Niektoré recepty na domácu bryndzu sú aj tu na Vareche.
@izabella929 malý bol zvedavý , čo to robím :-)
@vierka1 šikovne si pridala link na doma robenú bryndzu.Ďakujem aj za *.
1x alda
babkamt
@pachola robila som ich podľa receptu z knihy vydanej v roku 1970.Tam bola použitá hrubá múka.Kto nechce , nemusí dať smotanu na pirohy.V bode 10. píšem , že sa môže dať aj kôpor.Naši chceli cibuľku.
1x alda
pusta
@babkamt , za mlada som po prvýkrát ochutnala bryndzové pirohy vo Vysokých Tatrách a odvtedy ich zbožňujem.
na tieto tvoje mi tečúúúú slinky, také chutné ich máš a foto je tak žravé, až za ušami sa zalizujem :D
5******
1x alda
babkamt
@pusta my sme chodievali počas dovolenky na Liptovskú Maru. Tiež tam robievali vynikajúce bryndzové halušky a pirohy.Ďakujem za hviezdičky.
1x alda
ekozena
Vdaka velkemu mnozstvu zemiakov a bryndzi, ktoru bolo treba spotrebovat som sa rozhodla aj ja vyskusat pirohy, nikdy v zivote som ich nejedla pred tym takze to bola uplna premiera a naozaj nam chutili. Cast som zamrazila a cakaju na vhodny cas.
@babkamt robila som konkretne tento recept, bol velmi dobry, s cestom sa dobre pracovalo, sklamanie nastalo iba ked som uz uvarene pirohy vytahovala z vody, zistila som ze priblizne z 1/2 sa mi vyplavila plnka. Myslim ze som ich pozatvarala dobre, nemate na to nejaky trik? Mozno som si nevsimla, ze sa mi medzi cesto v spoji dostala plnka a tadial to potom vytieklo, neviem.
tatranocka
@ekozena nesmieš mať na rozvaľkanom ceste múku a radšej menej plnky a hustejšiu.Istí to pritlačenie vidličkou,to je dôležité.A tiež to nesmie prudko vrieť.So zemiakovým cestom treba rýchlo pracovať,lebo redne.
babkamt
@ekozena takže máš v mrazáku polotovar na rýchly obed alebo večeru.V bode číslo 8. píšem , že som kolieska naplnila plnkou a kraje som stláčala vidličkou. Je možné , že si dávala priveľa plnky.
Teraz som si všimla , že to isté ti radí aj @tatrano čka .
etulik
Koľko porcií je z tohto množstva? Ďakujem :-)
babkamt
@etulik všetky som ich porátala. Z tohto množstva mi vyšlo 45 kusov. Ja som dávala na tanier 6 kusov pirohov pre dospelých. Menšie porcie som dala vnúčatám. Sedem porcií pre dospelých a ešte ti 3 pirohy zostanú. Záleží na tom akí ste jedáci :-)
akeber
@babkamt Idem na to, pirohy som robila ani nepamätám už som aj recept zabudla. Tento tvoj sa mi najviac páči onedlho sa už budeme zalizovať :-D. Vďaka za recept dám vedieť ako sa mi darilo ♥
babkamt
@akeber dúfam, že si bola spokojná.
@tatranka ďakujem za pridaný link. Recept som si uložila. Tvoje pirohy vyzerajú úžasne:-)
akeber
@babkamt vynikajúce, fantázia.....recept môžem len odporučiť ..... zalizovala sa celá rodina :-) ďakujem pokúsim sa cez admina poslať aj fotku.

mesiar50
@babkamt
Pozerám ,že tvoje pirohy prešli cez tú prísnu kontrolu zo SOI tak si tvoj recept uložím,lebo sa mi páči.
1x akeber
babkamt
@akeber ďakujem za fotku. Hneď sa mi v ústach zbiehajú slinky na tvoje pirohy:-) Na vrch sa dala aj opraženú cibuľku. Mňam. Asi si bola s receptom spokojná, keď ho doporučuješ aj druhým. Ďakujem za krásne hodnotenie.
@mesiar áno pirohy prešli prísnou kontrolou.Som rada, že si recept ukladáš do kk. Po vyskúšaní sa ozvi, či sa ti vydarili k tvojej spokojnosti. Prajem ti pekný deň.
mimusiiiiiik
zajtra idem prvý krát robiť pirohy :) a vybrala som si váš recept @babkamt ... dúfam, že to zvládnem a budú take skvele ako tie vaše :) zajtra napíšem ako sme dopadli ... sme v podnajme nemame valek ani sporak, len dvojplatničku :D tak držte palceee :)
mimusiiiiiik
zdravím :) ! práve sme dojedli pirohy a boli výborné :) všetko sa vydarilo a ani nevytiekli :) boli sme prekvapený s priateľom :)... akurat sme namietso brybdzi dali bambinko syr :) dakujem sa inspiraciu @babkamt
babkamt
@mimusiiiiiik som rada, že sa pirohy podarili a nevytiekli. Som rada, že si sa inšpirovala práve mojim receptom.
babkamt
@dellawar aj ty by si si ich teraz dal? Aj ja. Máš pravdu, to krátke slovíčko mňam vystihuje toto jedlo:-)
rulik
soudruzi z NDR asi někde udělali chybu, tiež sa mi časť vyvarila, asi by to chcelo staré zemiaky, menej vodnaté, ja som mal súčasné a dosť sa to lepilo, je ťažké nemať na tom múku pred tým ako idú do vody, to by som ich neurval z dosky, ale keď som ich bohato posypal slaninkou a polial smotanou tak sa dali, jednu na skúšku som dal aj mojej fenke Dáši a neostalo
rulik
a tá hrubá múka je správne? niekto píše polohrubú...
babkamt
@rulik zemiakové cesto je najlepšie zo starých zemiakov. Musí sa s ním pracovať rýchlo, lebo redne. Toto cesto skúšali viacerí varecháči a nesťažovali sa. Nájdi si čas a prečítaj si komentáre tých, čo podľa receptu robili. Je ich viac a všetkým sa podarili. Pekný večer ti prajem.
danielas
Dnes sme si na nich pochutnali. Akosi som prehliadla tú múku... Použila som hladkú špeciál a došlo mi, až keď som ich išla variť. A boli vynikajúce. Ani jeden nepovolil, krásne sa uvarili aj so zachovaním tvaru. Pritom neboli ťažké. Manžel až ušami strihal. Takže, i tak še dá a ide to Díky za výborný rp. Budem opakovať
babkamt
@danielas normálne si mi narobila chuť na pirohy:-) V najbližšej dobe ich aj ja spravím. Ďakujem, že si si z množstva receptov vybrala práve môj a nesklamal ťa.
matluss
dnes idem vyskúšať Vaše pirohy, vaše recepty ma nikdy nesklamali, potom napíšem ako chutili, zatiaľ KK 5*
matluss
MŇAAAM pochutili sme si, pirohy robievame často ale len z rezancového cesta, ale odteraz len takto, ďakujem za recept :-)
babkamt
@matluss to je dobrá správa, že sa vydarili pirohy zo zemiakového cesta:-) Som rada, že Vám chutili, ďakujem, že si sa ozval.
henka545
po toľkej chvále mi neostáva nič iné, len spraviť tento Váš recept. ešte som nikdy také nerobila :) ale jedla som... boli to síce mrazené polotovary ale chutili mi. dúfam že sa mi podarí spraviť... :)
babkamt
@henka545 všetko je raz po prvý krát. Je to dobrý recept. Treba ho spraviť a porovnať s kúpenými. Verím, že sa Vám cesto vydarí. Robím ho už roky. Nech Vám chutí:-)
adelka992
Pirohy som skúšala a sú vynikajúce :) odporúčam taketo som ich mala pred uvarením


babkamt
@Adelka992 (27.4.2016 11:56)

Pirohy si spravila ukážkové. Vždy ma poteší, keď aj druhí, ktorí varia podľa mnou pridaného receptu, sú s výsledkom spokojní. Ďakujem, že si sa ozvala a pripomenula si ich. Už bude májová bryndza, tá je najlepšia, tak ich uvarím aj ja. Včera som robila bryndzové halušky, takže pár dní počkám s ich realizáciou Ďakujem za fotku:-)
adelka992
@Babkamt (28.4.2016 07:34)

Fakt skvelé už budem len taketo robievať mňamka obrovská :) použila som domace zemiačky aj vajička tak boli žltunké :)


babkamt
@Adelka992 (30.4.2016 00:18)

Adelka, priložená fotka dokazuje, že sa ti pirohy vydarili. Hneď by som sa do tých tvojich pustila:-) Tiež používam pri príprave jedla vlastné domáce vyjíčka. Pekný deň ti prajem.
sadell
V recepte je uvedene 600g a 150 g zemiakov. Spolu teda 750g. Ale v recepte sa pise, ze nachystame zemiaky a odoberieme z nich 150g. Takze celkove mnozstvo zemiakov na cely recept je 750g alebo 600g?
redakcia
@Sadell (5.4.2019 13:29)

Odpoveď od @Babkamt , ktorú nám poslala do redakcie mailom: Celkové množstvo uvarených zemiakov je 600 g. 150 gramov z nich ide na plnku, a zvyšných 450 gramov sa použije na cesto.
Na základe tohto sme upravili aj údaje v recepte.
mildam
Ja síce pomocníka nemám,ale rada to pripravujem.Mame to radi aj s mojim partnerom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia