Domáca bryndza

egreska - fotkaegreska, 14. apríla 2010
Domáca bryndza
Foto: egreska

Za chvílu bude nový ovčí syr,tak možete experimentovať...

Suroviny





Postup

  1. 1

    Vybehnite niekam na salaš,kupte poriadny kus syra( my sme mali 5 kg),syr treba zabalit do vlhkej slanej gazy alebo utierky a na niečo zavesit aby z neho mohla odtekat štava.Kazdy den gazu namačame do slanej vody aby syr nezoschol.Takto ho nechame pri izbovej teplote asi 3-5 dni vykysnut.

    Domáca bryndza - obrázok 1
  2. 2

    Ked je uz spravne dierkavy,tak ho pomelieme na masovom mlynčeku alebo v robote najemno,posolime podla chuti,premiešame,pobalime a dame zamrazit.

    Domáca bryndza - obrázok 2

Diskusia k receptu

babidka
a to je všetko ? take jednoduché ? tak to určite vyskušam !
frezia68
Tak na to sa teším a určite urobím.Neďaleko tu súkromníci predávaju čerstvý syr a kúpila som len tak na koštovku-bol výborný.A tá bryndza bude aj taká správne mastná?Ten postup naozaj nepoznám,isto vyskušam-potešila si ma :-))
michsamant
Boze ja citam,ze "pomelieme na masovom mlynčeku alebo v robote najemno," a rozmyslam, ci si musim najst pracu, aby som to tam mohla pomliet a to ma byt, ze kuchynsky robot :)))) uz je vela hodin, asi uz sa musim ist vyspat...
sovka62
Receptík ukladám, aj keď to vidím tak, ža asi vyrobím kravský syr a spravím bryndzu z neho. Tu sa ovce veľmi nechovajú.
egreska
vyskúšajte,my si ju takto robíme každý rok..ale musím povedat aby ste nečakali presne taku istu chut ako ma kupovana bryndza,tato chutí podobne ale tak syrovejšie-ten syr tam je cítit,ale nam to praveže tak chutí,ja si vždy v maji narobím dost na celu zimu :-))
sovka62
Egreška, veď to je na tom najlepšie, že nechutí ako z obchodu. Starká robievala domácu bryndzu (skladovala ju v kameninových nádobách) a keď som prvý raz ochutnala kúpenú, nechcelo sa mi veriť, že i takto môže bryndza chutiť. Dosť dlho som si zvykala.
cistinka
Korbáčiky mám za sebou...skúsim bryndzu a už len toho baču zohnať......teda ovce
honestka
tak toto nemam ako vyskusat, ale budem vam ticho zavidiet, ked si ho urobite vy...
my sme uz dobru bryndzu nejedli roky, iba ak sa sem niekto odvazi navstivit- tak si poziadame dubaky a ostiepky s bryndzou, ale kedze sme tu tak daleko, nie je to casto...
kucharronald
:) Ešte len treba kúpiť ovce, a budeme úplne všetko robiť ako naši predkovia :)
@sovka V kamenných nádobách? Vau....v živote som také ani nevidel, ani nepočul....a nezachovali sa náhodou?
egreska
treba prist v maji na Liptov ,tu mame salaš na každej lúke :-))
sjuz
Áno, takto sa robieva v Zázrivej, ale veru chutí lepšie, ako kupovaná...:) Až na to, že ju nedávajú do mrazu:)
dadabarcelona
:-))))))))))))) miska,tak som sa dobre "zarehotala" hned zaranky,ani mne to najprv nedoslo,asi preto ze som este nevipila ani 1 kavu :-)))
:-(((( my tu taky syr nemááááámeeee!!!!!! :-((((( ,asi budem musiet hladat daku letenku domov.......
marienka44
U nas v meste od noveho roku funguje nova predajna, kde predavaju vyrobky zo Zázrivej a zo Seliec, medzi inym aj ovci fajnovy syr, bryndzu, zincicu, nite, domace maslo, kravsky syr, ostiepky ap. Casto tam nakupujem, aj ked je to drahe. 1 kg ovcieho syra stoji tam 10,3 €.
terakota
Pán kuchar Ronald - neviem kto vás učil kucharine, ale by ste mali poznať kameninové nádoby. Sú to všetky, ktoré sú vyrobené z hliny, alebo z kameňa. Z kameňa myslím kremík a z neho sklo. Inak u nás sa robilla bryndza rovnako, ako je to opísane tu. A skladovala sa v drevenom súdku špeciálne na bryndzu z javorového, alebo hrabového dreva cca 5 litrov. Pekne do roviny utlačená bryndza v súdku sa prikryla handrou ktorá sa namočila pred uložením v rozpustenom masle a na ňu sa uložili dosky, ktoré sa ešte zaťažili kameňom. Do jari vydržala uložená na najchladnejšom mieste v pivnici. Pokaždé, keď sa odobrala vrstva bryndze, sa utierka vyprala a znovu namáčala v rozpustenom čerstvom masle.
sjuz
terakota - tak nejako skladuju aj v Zazrivej:)
evanaaa
Pán terakota je asi novší,nepozná nášho snaživého a ešte sa učiaceho Ronyho,nech si prečíta jeho profil.Každý nemusí poznať,čo je to kameninová nádoba alebo súdok.
veronka8
moja maminka vždy na vrch utlačenej bryndze dávala chrenocé listy a na ro gázu a porom dosky a na dosky priečne dosky a potom kameň - skalu asi 5 kg. tiež sa dávala do dreveného súdka. do kameninových súdkov sme dávali kyslú kapustu.
ps: od chrenových listov bola bryndza pekná nažltlá.
a super chutila!
sovka62
Čistinka, vlani v lete sme o bjavili salaš v Skalici. Vybrali sme sa aj s dcérinou rodinou do Zlatníckej doliny obedovať a keď sme sa šli prejsť videli sme šipku na salaš. Šli sme dosť dlho pešo (naschvál, po tom obede sme sa potrebovali prejsť), ale kto sa ponáhľa, dostane sa autom až na dohľad salaša. A predstav si, tam košiar, ovce na paši, kolibka, kde bača (s holým pupkom v detvianskom kroji) varil žincicu a vedľa koliba ako reštaurácia (na dievčatách už len náznak kroja), skvelý syr, skvelá žincica sladká i kyslá a veľmi príjemné ceny. Už sama Skalica stojí za výlet (fotografie mesta by som najradšej poslala na naše mestské zastupiteľstvo) a Zlatnícka dolina je tiež veľmi príjemné miesto. No a keď si ešte donesieš syr na bryndzu.......
mokusko
Pridavam sa k tym co maju radi bryndzu,korbaciky, Zazrivu , velmi ma potesil tento recept a zelam este vela takychto dobrych rad a napadov
babidka
@egreska , tak som to urobila presne podla tvojho receptu a inu bryndzu uz ani nechcem :-)) pekne som ju natlacila do takeho dzbanu a este nechala par dni postat .dnes som robila halusky a boli take dobre , ze som sa musela velmi premahat aby som ich nezjedla vsetky sama:-))))))
dakujem za recept !
egreska
@babidka to ma teší že som ta inšpirovala..asi to aj ja nabuduce skusim dat do džbanu a az potom zamrazit.. som rada že vam chutila,dufam že si aj dedkovi nechala trochu :-))
babidka
uz robim 3 davku :-) , nemozeme sa jej dojest :-))))))))))))))
lubjak
egreska@ ,vdaka tvojmu receptu som spokojna,dnes na trhu som kupila od pana jeho vlastny ovci syr ,vrzgajuci pod zubami a aj pravu ovciu bryndzu,ktora ma naozaj inu chut ako kupovana bryndza ,citit tam syr,preto som hned utekala na varechu ,ze kde je chyba ,ale tvoja odpoved ,ze tak moze byt ,ma upokojila,dik
egreska
nie je nad pravu čerstvu bryndzu ,aj my už mame tohoročnú májovu urobenu...mňaaam
zdezda
:-)) ja som sa pokúšala pod Ďumbierom kúpiť, aspoň na koštovku, pravú májovú bryndzu, no nepodarilo sa mi to, takže to asi urobím podľa tvojho receptu. "Vyženiem"mladých počas dovolenky aj na salaš a urobím ju doma :-)
egreska
tak tak a potom im za odmenu navaríš dobrých halušiek :-)) aj ja sa ešte tento týžden chystám ist na salaš kupit dalšiu várku syra na bryndzu..
azucena
Aj ja si pamätám ako stará mama v Martine robila domácu bryndzu.Syr nastrúhala a dávala po vrstvách do kamennel nádoby cca po 2-3 cm posolila a tak pokračovala až po naplnenie nádoby.Navrch dala chrenové listy,gázu , zaťažila kameňom a skladovala v chladnej komore.Ešte dnes cítím chuť tej bryndze .
azucena
Zabudla som naôpísať, že každú vrstvu potlačila.Asi po 2 týždňoch zretia sme koštovali.
radox1
no,budem to musiet asi riesit takto,nakolko som pokupoval 100% ovciu bryndzu na viacerych miestach,ale skoro vsetky bryndze boli z nevyzreteho syra.v podstate som jedol cerstvy syr zmiesany so solou,o cene ani nehovorim.
egreska
chut hotovej bryndze si môžeš "regulovat" podla toho ako dlho kysne ,čím dlhšie ,tým výraznejšia je jej chut..záleží pri akej teplote kysne syr..ja ho potom ešte nechávam pomletý a nasolený 1-2 dni (zase záleží na teplote prostredia) stát a až potom balím a dávam mrazit..tá chut musí byt tak akurát-ani jemná ani príliš výrazná...
marika21
Ako dobre sa to číta. Rady, komentáre, srdečnosť,inšpirácia, návod na výrobu.
Na takéto stránku dúfam chodia aj ,,hundroši, hašterivci,, aby si zobrali príklad, ako človeka hreje, keď si takto tu na Vareche pomáhajú.
marika21
Moja známa mi rozprávala, že niekto z rodiny vybral ovčí syr z chladničky. Samozrejme to zistila až na druhý, tretí deň. Pomlela to, posolila a mala bryndzu. Dala do chladničky, mrazničky. Najprv si myslela, že to bude musieť vyhodiť. Už si nepamätám kto jej to poradil. Aj som to chutnala. Bolo to trocha iné ako z obchodu,ale jedlé. Tiež mi spomenula, že sa to oplatí takto robiť, lebo je to oveľa lacnejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia