Bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Po bryndzových haluškách je toto druhé naše najobľúbenejšie jedlo. Je dosť prácne , preto mi prišiel pomôcť a skontrolovať ma môj vnúčik. No čo dodať. Spolu sme to úspešne zvládli.

6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvarím v šupke , ošúpem . Najprv začnem robiť plnku. Odoberiem 150 g na plnku . Nastrúham ich na jemnom struháku , pridám 50 g masla , vymiešam s troškou soli .
  2. Potom pridám 250 g bryndze , nasekanú vňať z mladej cibuľky a 1 pl kyslej smotany.
  3. Pridala som aj trochu slaninky.Zamiešam a plnka je hotová.
  4. Tu sú pripravené očistené zemiaky na cesto.
  5. Odvážila som si potrebné množstvo múky do misky. Zemiaky som na jemnom struháku postrúhala .
  6. Osolila som ich , pridala som vajíčko,múku a vypracovala som cesto. Nechala som ho chvíľu odpočinúť.Medzitým som si opražila nakrájanú slaninku . Pripravila som si aj mladú cibuľku.
  7. Cesto som rozdelila na tri časti , aby sa mi s ním lepšie pracovalo.Práca mi šla od ruky , lebo okrem vnuka sa aj nevesta v tejto fáze chcela podieľať na príprave obeda.Podľa obrázku sa mi zdá , že pán kontrolór bol spokojný.
  8. Cesto som vyvaľkala. Pohárom som vykrajovala kolieska. Na každé koliesko som dala plnku , kraje cesta som prehla , popritláčala vidličkou.
  9. Pirohy som varila vo vriacej slanej vode s pridaním 1 pl oleja.Od bodu varu som ich varila asi 6 minút.
  10. Uvarené som scedila , hneď uložila na tanier , poliala som výpekom zo slaninky, v ktorom som rozpustila 50 g masla.Na pirohy som dala kyslú smotanu a vňať z mladej cibuľky a pečenej slaniny.Môže sa dať aj kôpor.Ale už dosť . Musím sa poponáhľať , aby sa mi niečo ušlo.