Plnené langoše
Plnené langoše

Bryndzové langošíky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. januára 2023

Už dávno boli u nás langoše a keď som uvidela takéto, nebolo prečo váhať. Inšpirácia z rumunskej web stránky.

4
porcie
20 (+ kysnutie) minút
príprava

Suroviny

200 g
150 g
200 ml vlažné
10 g čerstvé
1 KL
1 ČL
1 PL
Plnka:
200 g plnotučná
50 g
Na vyprážanie:
cca 250 ml




Postup

  1. 1

    V polovici vlažného mlieka rozmiešame cukor a rozdrobené droždie, necháme vzísť. Vo väčsej miske zmiešame preosiate múky so soľou, prilejeme olej, vzídený kvások a zvyšok vlažného mlieka. Tekutinu dávame postupne počas miesenia, aby sme dostali vláčne ale nie príliš riedke cesto. Možno ani uvedené množstvo mlieka nebude potrebné, každá múka saje tekutinu inak. Keď je dobre zmiesené, prikryté ho necháme nakysnúť asi 30 minút.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto by malo narásť, v ideálnom prípade zhruba na dvojnásobok.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na jemne pomúčenej doske ho rozdelíme na približne rovnaké diely. Vážiť zvyknem skôr pri pečení na plechu, kde je dobré mať naozaj identické kusy, aby boli cestá rovnako hrubé. Ale kto má rád symetriu, môže si vážiť aj langoše. Každý kus potom sformujeme do guľata tak, že okraje pozberáme do stredu a prevrátime. Prikryté utierkou necháme ešte trocha pribrať na objeme, keďže manipuláciou z nich vytláčame vzduch.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prichystáme plnku zmiešaním bryndze so strúhanou mozzarellou. V podstate môžete použiť aj iný syr, len aby chuťovo neprebil bryndzu. V pôvodnom recepte tam popri mozzarelle dávali aj kaškaval. Ten som nezohnala. Bochníčky cesta rozťapkáme na placku, môžeme aj rozvaľkať mini valčekom.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na polovicu langošíka navrstvíme plnku a prikryjeme druhou polovicou, okraje dôkladne prstami spojíme, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Nie je to príjemné, keď vám vytečený syr prská do tváre a potom sa priškvarí na panvicu. Miesto vyprážania v oleji sa dá piecť aj v rúre, ak niekto uprednostňuje to. Mám tu z dávnych čias recept na slané šišky a posúchy plnené cottage syrom, tam som robila aj-aj verziu. V rumunskom videorecepte boli langoše obvyklej veľkosti, ale viem, že u nás sa zjedia skôr menšie.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Znova ich prikryjeme a vo vhodnej nádobe rozhorúčime olej. Musí ho byť dostatok, aby sa naplnené cesto opieklo aj z bokov, inak si budete musieť langoše počas vyprážania otáčať aj nastojato. Vypražené si uložte tak, aby sa zbavili prebytočného tuku.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnené langoše síce nie sú novinkou, ale takéto som ešte nerobila. Aj keď na ploché sa dá začerstva nastrúhať syr a pomrviť bryndza, roztopená plnka vo vnútri je iný level. Po vychladnutí sú dobré tiež, aj keď plnka sa už nerozteká.

    Bryndzové langošíky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kukulienka71
@ farbuska (28.1.2023 17:32)

Ja zase ďakujem za potešujúce slová, milá @ farbuska🙂 kuchyňa je pre mňa relax a keď nemám chuť variť dlhšiu dobu, tak to už nie je dobré znamenie. Už som si začala písať zoznam, čo všetko by som chcela ešte vyskúšať a tiež mám v KK veľa receptov už roky. No a tiež musím držať tempo😉