Foto: sracz
Tak ju varievam ja! Vynikajúca kombinácia chutí čerstvých brusníc (cranberry), jalovca, červeného vína, ... . Používa sa hlavne ku divine, ale aj s pečenou Zobraziť celý popisTak ju varievam ja! Vynikajúca kombinácia chutí čerstvých brusníc (cranberry), jalovca, červeného vína, ... . Používa sa hlavne ku divine, ale aj s pečenou morkou, či „kurátenkom“ aj iným pečeným mäskom, má svoju chuť, čaro, vôňu a poéziu hodnú pravého gurmána. Tu Vám predkladám variant chlapský, ale Vy si ho môžete prispôsobiť podľa seba, či podľa želania spolustolovníkov! Trebárs s tvrdou škoricou, klinčekmi či inými koreninami, redšiu omáčku, alebo „pasírovanú“ – bez jadierok, … !
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (cranberry) |
|
120÷150 g (krupicový) |
|
250÷300 ml |
|
1 PL (jalovec) |
|
1 hviezdička |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
1 vetvička |
|
500 ml |
|
1÷2 PL |
|
1÷2 PL (múka hladká) |
|
50÷75 ml (borovička, … drienkovica) |
|
3÷4 PL (orechy vlašské, mandle lúpané) |
|
Postup
-
1
takto vyzerajú potrebné ingrediencie pripravené na štart
-
2
základný krok je dať upiecť plnené „kurátenko“ - tak takúto chutnú „nádheru“ dokáže upiecť každý priemerný gazdiniak a určite podľa svojho vlastného „grífu a šmaku“; aj ja som už dávnejšie pridal svoj rcp, preto dnes iba obrázok na povzbudenie očí a chutí!!!
-
3
ešte jedna kontrola, pre istotu, než sa pustíme do toho
-
4
umyté brusnice (môžu byť aj mrazené) vysypeme do väčšej rajnice zalejeme ich ~ 250 ml vody a postupne pridáme cukor, drvený jalovec, anýzovú hviezdičku, vetvičku rozmarínu a pol litra kvalitného červeného vínka; privedieme do varu a potom udržiavame na prevádzkovej teplote, než začnú brusnice „praskať“
-
5
teraz potrebujú našu pomoc – premiešavame a podľa potreby vareškou pritláčame praskajúce plody o boky rajnice až pokiaľ nie sme spokojní s konzistenciou polotovaru – teraz vlejeme do masy pol deci domácej „pacerkovanej – ruženčekovej - řeťázkové“ 52÷57_čky
-
6
medzitým sa upieklo kuriatko, získalo nádhernú chuť, vôňu a červenohnedú kožku; opatrne ho vyberieme na pomocný plytký tanier a z dna pekáča zoškrabeme výpek („baj očko“ môžeme priliať kurací vývar – ja som redukovať nepotreboval), pekáč ponecháme na horúcej platni šporáka a pridáme doň pár PL čerstvého masla a kukuričného škrobu; ja som chcel mať omáčku hustejšiu, tak som pridal hladkú múku); kuchyňskou metličkou rozšľaháme, než sa maslo roztečie a
-
7
počas šľahania (moja krajšia ½ šľahá, ja fotografujem) prilievame brusnicovú voňavú masu (samozrejme, teraz už bez vetvičky rozmarínu a hviezdičky anýzu); priebežne „koštujeme“ a dochucujeme drveným jalovcom, čiernym korením, soľou, …
-
8
potom hotovú brusnicovú omáčku prelejeme do servírovacej misky a
-
9
môžeme prestierať; povrch posypeme hrubo pokrájanými mandľami, alebo vlašskými či lieskovými orechami – ja som si „zašanoval“ hrsť marhuľových jadierok a teraz sa mi krásne vynímajú na porcii pre moju najsamjasnejšiu a najsamlepšejšiu ½ !!! Tanier_ik pre mňa som uviedol na titulke!!!
-
10
poďte k nám a ja Vám navarím, inak si musíte pomôcť vlastnoručne – dobrú chuť!!!
ďakujem za srdečné pozvanie, možno raz, ktovie...
joj-radšej nie-čo by na to tvoja naj....pani...??
kuchár si ty vychýrený...ten môj naj....taký není...
pokojný večer..:-))))
a dodatok-prosím pekne:
ale ti to v tej zástere v kuchyni "sekne"...:-))