Broskyňový koláč s jemným krémom a ovocným želé
Koláč s krémom, broskyňami a tenkou vrstvou priehľadného želé. Dokonalý letný dezert.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 100 g |
|
| 1 PL |
|
| 100 g |
|
| 2 ks |
|
| 100 g |
|
| 1/2 bal. |
|
| 1 PL |
|
| štipka |
|
| 1 ČL |
|
| Krém: | |
| 1 bal. |
|
| 500 ml |
|
| 200 ml |
|
| 1-1,5 PL |
|
| 1 ČL |
|
| Ovocie: | |
| 8-12 polovičiek broskýň |
|
| Želé: | |
| 10 g |
|
| 250 ml |
|
| 250 ml |
|
| 1-2 PL |
|
Postup
-
1
Príprava krému: Uvaríme puding podľa návodu v 500 ml mlieka. Po dovarení ihneď prikryjeme fóliou priamo na povrch, aby nevznikla koža. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do studeného pudingu vmiešame kyslú smotanu, cukor a vanilkovú pastu. Krém premiešame ručne alebo mixérom na nízkych otáčkach – má byť hladký a hustý.
- 2
Korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo vyšľaháme s cukrom a medom do peny (3–5 minút). Po jednom zašľaháme vajcia – každé najprv dobre zapracujeme. Pridáme vanilkovú pastu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Suché suroviny preosejeme do cesta, pridáme 1 PL mlieka a krátko premiešame len do spojenia. Formu (okrúhla 24–26 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme 10–12 minút, aby povrch spevnel, ale nebol úplne dopečený.
- 3
Vyberieme polopečený korpus. Nalejeme naň rovnomerne krém a zarovnáme. Poukladáme broskyňové polovičky reznou stranou nadol, cca 1 cm od okraja. Jemne ich zatlačíme do krému. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10–12 minút. Vyberieme a necháme 20–30 minút chladnúť.
- 4
Želé: V miske zmiešame šťavu, vodu a cukor. Jemne ohrejeme (nevariť!) – teplota max. 80–85 °C. Odstavíme a vmiešaj želatínu. Miešame, kým sa úplne nerozpustí. Necháme chladiť 5–7 minút – má byť tekuté, ale už má mierne hustnúť. Nalejeme rovnomerne na koláč. Uložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne na 4.
- 5
Krájame ostrým nožom namočeným v teplej vode. Podávame chladené.
Tiež ovocný zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu