Ovocný zákusok
Ovocný zákusok

Broskyňový koláč s jemným krémom a ovocným želé

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 08:47

Koláč s krémom, broskyňami a tenkou vrstvou priehľadného želé. Dokonalý letný dezert.

10-12
porcií
25 minút
príprava
22-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
1 PL
100 g
2 ks
100 g
1/2 bal.
1 PL
štipka
1 ČL
Krém:
1 bal.
500 ml
200 ml
1-1,5 PL
1 ČL
Ovocie:
8-12 polovičiek broskýň
Želé:
10 g
250 ml
250 ml
1-2 PL



Postup

  1. 1

    Príprava krému: Uvaríme puding podľa návodu v 500 ml mlieka. Po dovarení ihneď prikryjeme fóliou priamo na povrch, aby nevznikla koža. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do studeného pudingu vmiešame kyslú smotanu, cukor a vanilkovú pastu. Krém premiešame ručne alebo mixérom na nízkych otáčkach – má byť hladký a hustý.

  2. 2

    Korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo vyšľaháme s cukrom a medom do peny (3–5 minút). Po jednom zašľaháme vajcia – každé najprv dobre zapracujeme. Pridáme vanilkovú pastu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Suché suroviny preosejeme do cesta, pridáme 1 PL mlieka a krátko premiešame len do spojenia. Formu (okrúhla 24–26 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme 10–12 minút, aby povrch spevnel, ale nebol úplne dopečený.

  3. 3

    Vyberieme polopečený korpus. Nalejeme naň rovnomerne krém a zarovnáme. Poukladáme broskyňové polovičky reznou stranou nadol, cca 1 cm od okraja. Jemne ich zatlačíme do krému. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10–12 minút. Vyberieme a necháme 20–30 minút chladnúť.

  4. 4

    Želé: V miske zmiešame šťavu, vodu a cukor. Jemne ohrejeme (nevariť!) – teplota max. 80–85 °C. Odstavíme a vmiešaj želatínu. Miešame, kým sa úplne nerozpustí. Necháme chladiť 5–7 minút – má byť tekuté, ale už má mierne hustnúť. Nalejeme rovnomerne na koláč. Uložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne na 4.

  5. 5

    Krájame ostrým nožom namočeným v teplej vode. Podávame chladené.

Diskusia k receptu