Ovocný zákusok

Broskyňový koláč s jemným krémom a ovocným želé

Autor receptu: ellie17

Koláč s krémom, broskyňami a tenkou vrstvou priehľadného želé. Dokonalý letný dezert.

10-12
porcií
25 minút
príprava
22-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava krému: Uvaríme puding podľa návodu v 500 ml mlieka. Po dovarení ihneď prikryjeme fóliou priamo na povrch, aby nevznikla koža. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do studeného pudingu vmiešame kyslú smotanu, cukor a vanilkovú pastu. Krém premiešame ručne alebo mixérom na nízkych otáčkach – má byť hladký a hustý.
  2. Korpus: Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo vyšľaháme s cukrom a medom do peny (3–5 minút). Po jednom zašľaháme vajcia – každé najprv dobre zapracujeme. Pridáme vanilkovú pastu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli. Suché suroviny preosejeme do cesta, pridáme 1 PL mlieka a krátko premiešame len do spojenia. Formu (okrúhla 24–26 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme 10–12 minút, aby povrch spevnel, ale nebol úplne dopečený.
  3. Vyberieme polopečený korpus. Nalejeme naň rovnomerne krém a zarovnáme. Poukladáme broskyňové polovičky reznou stranou nadol, cca 1 cm od okraja. Jemne ich zatlačíme do krému. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10–12 minút. Vyberieme a necháme 20–30 minút chladnúť.
  4. Želé: V miske zmiešame šťavu, vodu a cukor. Jemne ohrejeme (nevariť!) – teplota max. 80–85 °C. Odstavíme a vmiešaj želatínu. Miešame, kým sa úplne nerozpustí. Necháme chladiť 5–7 minút – má byť tekuté, ale už má mierne hustnúť. Nalejeme rovnomerne na koláč. Uložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne na 4.
  5. Krájame ostrým nožom namočeným v teplej vode. Podávame chladené.