Ovocný zákusok
Broskyňový koláč s jemným krémom a ovocným želé
Autor receptu: ellie17
Koláč s krémom, broskyňami a tenkou vrstvou priehľadného želé. Dokonalý letný dezert.
|
10-12 porcií |
25 minút príprava |
22-25 minút na 180 °C |
Postup
- Príprava krému:
Uvaríme puding podľa návodu v 500 ml mlieka.
Po dovarení ihneď prikryjeme fóliou priamo na povrch, aby nevznikla koža.
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Do studeného pudingu vmiešame kyslú smotanu, cukor a vanilkovú pastu.
Krém premiešame ručne alebo mixérom na nízkych otáčkach – má byť hladký a hustý.
- Korpus:
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Maslo vyšľaháme s cukrom a medom do peny (3–5 minút).
Po jednom zašľaháme vajcia – každé najprv dobre zapracujeme.
Pridáme vanilkovú pastu.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a štipkou soli.
Suché suroviny preosejeme do cesta, pridáme 1 PL mlieka a krátko premiešame len do spojenia.
Formu (okrúhla 24–26 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme cesto.
Pečieme 10–12 minút, aby povrch spevnel, ale nebol úplne dopečený.
- Vyberieme polopečený korpus.
Nalejeme naň rovnomerne krém a zarovnáme.
Poukladáme broskyňové polovičky reznou stranou nadol, cca 1 cm od okraja. Jemne ich zatlačíme do krému.
Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10–12 minút.
Vyberieme a necháme 20–30 minút chladnúť.
- Želé:
V miske zmiešame šťavu, vodu a cukor.
Jemne ohrejeme (nevariť!) – teplota max. 80–85 °C.
Odstavíme a vmiešaj želatínu. Miešame, kým sa úplne nerozpustí.
Necháme chladiť 5–7 minút – má byť tekuté, ale už má mierne hustnúť.
Nalejeme rovnomerne na koláč.
Uložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne na 4.
- Krájame ostrým nožom namočeným v teplej vode.
Podávame chladené.