Foto: zirafninka1
Pri pečení tejto ovocnej torty som sa inšpirovala receptom z časopisu Nejlepší recepty.
Suroviny
6 ks |
|
100 g |
|
100 ml, horúca |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
Krém, zdobenie: | |
2 ks, (840g) |
|
450 g |
|
400 ml |
|
1 ks, (410g) |
|
3 PL |
|
2 a 1/4 tyčinky |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Nad parou roztopíme čokoládu. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka dotuha ušľaháme. Žĺtka a cukor šľaháme kým sa cukor nerozpustí a vznikne jemná svetlá pena. K pene postupne za stáleho šľahania prilievame vodu, olej a mierne vychladnutú čokoládu. Primiešame múku s kypriacim práškom do pečiva. Na záver jemne zamiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C, teplotu v rúre znížime na 150 °C a pečieme ďalších 25 minút.
-
2
Upečený, vychladnutý korpus prekrojíme na 3 časti.
-
3
Jahody zlejeme, šťavu zachytíme. Jahody vidličkou roztlačíme a pridáme k jogurtu.
-
4
V 100 ml jahodovej šťavy necháme 30 minút bobtnať agar (2 tyčinky). Privedieme k varu a na malom plameni varíme do rozpustenia. Necháme mierne vychladnúť a postupne po lyžiciach primiešavame k jogurtu.
-
5
Smotanu na šľahanie vyšľáhame a metličkou jemne vmiešavame do jogurtovo-agarovej hmoty.
-
6
Tortovú formu som si vystlala papierom na pečenie. Na dno formy si položíme prvý plát cesta.
-
7
Navrstvíme naň tretinu krému.
-
8
Jeden broskyňový kompót zlejeme a necháme odkvapkať. Šťavu zachytíme. Broskyne poukladáme na pripravený korpus s krémom a zalejeme druhou tretinou krému.
-
9
Prikryjeme ďalšou častou korpusu. Navrstvíme zvyšný krém a prekryjeme posledným plátom cesta.
-
10
Povrch potrieme džemom. Otvoríme druhý broskyňový kompót. Broskyne krájame na mesiačiky a ukladáme na tortu. V 100 ml broskyňovej šťavy necháme 30 minút bobtnať zvyšný agar, spolu varíme do rozpustenia. Mierne vychladnutým, tuhnúcim želé potrieme broskyne. Tortu odložíme na cca 3 hodiny do chladničky.
-
11
Parížsku šľahačku ušľaháme a potrieme ňou boky torty. Chladíme ďalších 30 minút.
zase som múdrejšia ďakujem a pekný deň