Broskyňovo- jahodová torta (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Pri pečení tejto ovocnej torty som sa inšpirovala receptom z časopisu Nejlepší recepty.

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Nad parou roztopíme čokoládu. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka dotuha ušľaháme. Žĺtka a cukor šľaháme kým sa cukor nerozpustí a vznikne jemná svetlá pena. K pene postupne za stáleho šľahania prilievame vodu, olej a mierne vychladnutú čokoládu. Primiešame múku s kypriacim práškom do pečiva. Na záver jemne zamiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C, teplotu v rúre znížime na 150 °C a pečieme ďalších 25 minút.
  2. Upečený, vychladnutý korpus prekrojíme na 3 časti.
  3. Jahody zlejeme, šťavu zachytíme. Jahody vidličkou roztlačíme a pridáme k jogurtu.
  4. V 100 ml jahodovej šťavy necháme 30 minút bobtnať agar (2 tyčinky). Privedieme k varu a na malom plameni varíme do rozpustenia. Necháme mierne vychladnúť a postupne po lyžiciach primiešavame k jogurtu.
  5. Smotanu na šľahanie vyšľáhame a metličkou jemne vmiešavame do jogurtovo-agarovej hmoty.
  6. Tortovú formu som si vystlala papierom na pečenie. Na dno formy si položíme prvý plát cesta.
  7. Navrstvíme naň tretinu krému.
  8. Jeden broskyňový kompót zlejeme a necháme odkvapkať. Šťavu zachytíme. Broskyne poukladáme na pripravený korpus s krémom a zalejeme druhou tretinou krému.
  9. Prikryjeme ďalšou častou korpusu. Navrstvíme zvyšný krém a prekryjeme posledným plátom cesta.
  10. Povrch potrieme džemom. Otvoríme druhý broskyňový kompót. Broskyne krájame na mesiačiky a ukladáme na tortu. V 100 ml broskyňovej šťavy necháme 30 minút bobtnať zvyšný agar, spolu varíme do rozpustenia. Mierne vychladnutým, tuhnúcim želé potrieme broskyne. Tortu odložíme na cca 3 hodiny do chladničky.
  11. Parížsku šľahačku ušľaháme a potrieme ňou boky torty. Chladíme ďalších 30 minút.