Broskyňovo- jahodová torta (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Pri pečení tejto ovocnej torty som sa inšpirovala receptom z časopisu Nejlepší recepty.
Postup
- Korpus: Nad parou roztopíme čokoládu. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka dotuha ušľaháme. Žĺtka a cukor šľaháme kým sa cukor nerozpustí a vznikne jemná svetlá pena. K pene postupne za stáleho šľahania prilievame vodu, olej a mierne vychladnutú čokoládu. Primiešame múku s kypriacim práškom do pečiva. Na záver jemne zamiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C, teplotu v rúre znížime na 150 °C a pečieme ďalších 25 minút.
- Upečený, vychladnutý korpus prekrojíme na 3 časti.
- Jahody zlejeme, šťavu zachytíme. Jahody vidličkou roztlačíme a pridáme k jogurtu.
- V 100 ml jahodovej šťavy necháme 30 minút bobtnať agar (2 tyčinky). Privedieme k varu a na malom plameni varíme do rozpustenia. Necháme mierne vychladnúť a postupne po lyžiciach primiešavame k jogurtu.
- Smotanu na šľahanie vyšľáhame a metličkou jemne vmiešavame do jogurtovo-agarovej hmoty.
- Tortovú formu som si vystlala papierom na pečenie. Na dno formy si položíme prvý plát cesta.
- Navrstvíme naň tretinu krému.
- Jeden broskyňový kompót zlejeme a necháme odkvapkať. Šťavu zachytíme. Broskyne poukladáme na pripravený korpus s krémom a zalejeme druhou tretinou krému.
- Prikryjeme ďalšou častou korpusu. Navrstvíme zvyšný krém a prekryjeme posledným plátom cesta.
- Povrch potrieme džemom. Otvoríme druhý broskyňový kompót. Broskyne krájame na mesiačiky a ukladáme na tortu. V 100 ml broskyňovej šťavy necháme 30 minút bobtnať zvyšný agar, spolu varíme do rozpustenia. Mierne vychladnutým, tuhnúcim želé potrieme broskyne. Tortu odložíme na cca 3 hodiny do chladničky.
- Parížsku šľahačku ušľaháme a potrieme ňou boky torty. Chladíme ďalších 30 minút.