Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou fotorecept
Foto: elenas
Lahodná, jemná a osviežujúca tortička s broskyňami a moussom z bielej čokolády. Poteší chuťové poháriky najmä v lete.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
2 ks |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
10 g |
|
60 g |
|
10 ml |
|
20 ml |
|
1/2 ČL |
|
Čokoládový mousse: | |
200 ml |
|
300 g |
|
250 ml (33 %) |
|
15 g |
|
5 PL |
|
Broskyňové želé: | |
1 plechovka (800-820 g) |
|
250-300 ml |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Bielky vyšľaháme do ľahkej peny, postupne pridávame kryštálový cukor a na konci aj vanilkový cukor, šľaháme až bude sneh tuhý. Po jednom zamiešame žĺtky (mixérom na malých otáčkach). Múku zmiešame so škrobom a s práškom do pečiva, preosejeme do vaječnej zmesi a opatrne zamiešame lopatkou. Mlieko zmiešame s olejom a po okrajoch nádoby prilejeme k cestu. Opatrne zamiešame.
-
2
Cesto dáme do tortovej formy priemerom 22-23 cm, dno formy vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rozohriate rúre pri 180 °C približne 25 minút. Upečený korpus prevrátime spolu s formou na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí prejdeme sa po okrajoch formy tenkým nožom, aby sme uvoľnili korpus a vyberieme ho z formy.
-
3
Korpus prevrátime a uložíme na tanier, okolo zatiahneme tortové koliesko alebo bočný diel formy. Boky formy vystelieme fóliou alebo môžeme vystrihnúť pásiky z priesvitného euroobalu (okraje fólie je potom lepšie zafixovať spinkou), resp. obtiahnuť koliesko potravinovou fóliou alebo aj nedávať nič. Takto pripravený korpus trochu popolievame kompótovou šťavou.
-
4
Čokoládový mousse: Želatínu (u mňa Dr. Oetker) zalejeme 5 PL mlieka a necháme asi 10 minút napučať.
-
5
200 ml mlieka zohrejeme (musí byť horúce, ale nemalo by vrieť) a zalejeme bielu čokoládu, necháme chvíľu postať a rozmiešame do hladka.
-
6
Napučanú želatínu trochu zohrejeme, aby sa rozpustila a vlejeme do čokoládovej zmesi, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
-
7
Medzitým studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme do zhustnutia. Vychladnutú čokoládovú zmes dáme ešte na 5 minút do chladničky, aby sa trochu chytila, potom ju premiešame metličkou. A postupne pridávame do nej vyšľahanú smotanu. Vznikne jemný mousse.
-
8
Mousse vylejeme na korpus. Vyrovnáme, aby sa nerobili bubliny, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť asi na 2 hodiny.
-
9
Broskyne pokrájame na tenké plátky a poukladáme na tortu.
-
10
Želatínu zalejeme 2-3 PL kompótovej šťavy a necháme napučať. Potom želatínu zohrejeme, aby sa rozpustila a pridáme k nej 250 ml kompótovej šťavy (šťava by mala byť izbovej teploty), dobrée zamiešame a lyžicou nalievame na broskyne. Tortu dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc.
-
11
Po stuhnutí boky torty môžeme ofúkať horúcim fénom, aby sa ľahšie odstránilo tortové koliesko alebo fólia a môžeme podávať.
-
12
Nechajte sa uniesť jemnou a lahodnou chuťou. Dobrú chuť.:)
Ďakujem pekne za milý komentár:)
Ďakujem pekne za komentár, určite to zvládneš, torta vôbec nie je náročná, len upiecť malú piškótu, namiešať plnku a pokrájať broskyne:) Skôr mi pripadá jednoduchšia ako keď musíš prekrajovať korpus na viac platov.
Ďakujem pekne, som rada, že sa recept páči.
Mam otázočku (neskúsený cukrár 😂) zelatina je prasok ci platky? A aku bielu čokoládu ste prosim použili?
Dakujem
Ďakujem pekne:)
Ďakujem za komentár, želatínu som použila jemne mletú (čiže prášok:)) od Dr. Oetkera ale môžete použiť aj inú, aj plátkovú ale potom treba pripraviť podľa návodu na vašej želatíne a dodržať pomer tekutín a želatíny. Čokoládu som použila obyčajnú bielu z Lidla, môžete použiť aj inej značky, na tom až tak nezáleží.
Ešte jeden tip, ak na tortu použijete bočný diel z formy, tak je niekedy lepšie obtiahnuť potravinovou fóliou aj dno, čiže urobiť dno z fólie aby náhodou tekutina nepretiekla zospodu. Pri tortovom nastaviteľnom koliesku to nie je potrebné, lebo sa da pekne prispôsobiť veľkosti korpusu.
Ďakujem veľmi veľmi pekne. Manželovi chcem spraviť ku dnu otcov, lubi bielu cokoladu, tak verim ze vasa tortička bude mať uapech 😉
Ďakujem pekne.
Ďakujem za komentár, som rada, že ťa zaujala, s marhuľami tiež bude výborná:)
Ďakujem pekne:)
Tak držím palce, nech to vyjde a chuti:)
Ďakujem za recept.
Sa ti podarila! Krasna je. Ukazkova.
He he he .... ďakujem. :-)))
Na @elenas nemám, ale na mňa je celkom vydarená, lebo ja som na zdobenie trochu “motovidlo”...
Je BOMBOVA. A na to, ze si ju robila 1x je uzasna. Pa
Krásná práce! Souhlas se @zolik , jsi šikulka! Bych chodila pyšně, s nosem nahoru!!
Super, krásna torta, teším sa, že sa ti podarila a všetkým chutila:) Pozdravujem.