Broskyňová torta
Broskyňová torta

Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou fotorecept

elenas - fotkaelenas, 8. júna 2021
Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept)
Foto: elenas

Lahodná, jemná a osviežujúca tortička s broskyňami a moussom z bielej čokolády. Poteší chuťové poháriky najmä v lete.

10-12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
2 ks
60 g
1 ČL
10 g
60 g
10 ml
20 ml
1/2 ČL
Čokoládový mousse:
200 ml
300 g
250 ml (33 %)
15 g
5 PL
Broskyňové želé:
1 plechovka (800-820 g)
250-300 ml
10 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Bielky vyšľaháme do ľahkej peny, postupne pridávame kryštálový cukor a na konci aj vanilkový cukor, šľaháme až bude sneh tuhý. Po jednom zamiešame žĺtky (mixérom na malých otáčkach). Múku zmiešame so škrobom a s práškom do pečiva, preosejeme do vaječnej zmesi a opatrne zamiešame lopatkou. Mlieko zmiešame s olejom a po okrajoch nádoby prilejeme k cestu. Opatrne zamiešame.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme do tortovej formy priemerom 22-23 cm, dno formy vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rozohriate rúre pri 180 °C približne 25 minút. Upečený korpus prevrátime spolu s formou na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí prejdeme sa po okrajoch formy tenkým nožom, aby sme uvoľnili korpus a vyberieme ho z formy.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Korpus prevrátime a uložíme na tanier, okolo zatiahneme tortové koliesko alebo bočný diel formy. Boky formy vystelieme fóliou alebo môžeme vystrihnúť pásiky z priesvitného euroobalu (okraje fólie je potom lepšie zafixovať spinkou), resp. obtiahnuť koliesko potravinovou fóliou alebo aj nedávať nič. Takto pripravený korpus trochu popolievame kompótovou šťavou.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládový mousse: Želatínu (u mňa Dr. Oetker) zalejeme 5 PL mlieka a necháme asi 10 minút napučať.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    200 ml mlieka zohrejeme (musí byť horúce, ale nemalo by vrieť) a zalejeme bielu čokoládu, necháme chvíľu postať a rozmiešame do hladka.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Napučanú želatínu trochu zohrejeme, aby sa rozpustila a vlejeme do čokoládovej zmesi, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme do zhustnutia. Vychladnutú čokoládovú zmes dáme ešte na 5 minút do chladničky, aby sa trochu chytila, potom ju premiešame metličkou. A postupne pridávame do nej vyšľahanú smotanu. Vznikne jemný mousse.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mousse vylejeme na korpus. Vyrovnáme, aby sa nerobili bubliny, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť asi na 2 hodiny.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Broskyne pokrájame na tenké plátky a poukladáme na tortu.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Želatínu zalejeme 2-3 PL kompótovej šťavy a necháme napučať. Potom želatínu zohrejeme, aby sa rozpustila a pridáme k nej 250 ml kompótovej šťavy (šťava by mala byť izbovej teploty), dobrée zamiešame a lyžicou nalievame na broskyne. Tortu dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po stuhnutí boky torty môžeme ofúkať horúcim fénom, aby sa ľahšie odstránilo tortové koliesko alebo fólia a môžeme podávať.

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nechajte sa uniesť jemnou a lahodnou chuťou. Dobrú chuť.:)

    Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Jsem unešená až nevím kam, takovú tortu si nechám líbit. Celé povedené, recept, suroviny, detailní postup, kouzelná fota! Jsi šikulka!
farbuska
Ďalší z tvojich fajnových zákuskov! Neviem, či sa do tohto pustím - zdá sa mi dosť náročná pre moju základnú úroveň cukrárskeho umenia, či skôr ne-umenia, ale veľmi úprimne obdivujem.
elenas
@farbuska (8.6.2021 13:00)

Ďakujem pekne za komentár, určite to zvládneš, torta vôbec nie je náročná, len upiecť malú piškótu, namiešať plnku a pokrájať broskyne:) Skôr mi pripadá jednoduchšia ako keď musíš prekrajovať korpus na viac platov.
babullka
Waaae vyzerá to super.
Mam otázočku (neskúsený cukrár 😂) zelatina je prasok ci platky? A aku bielu čokoládu ste prosim použili?
Dakujem
elenas
@babullka (9.6.2021 07:31)

Ďakujem za komentár, želatínu som použila jemne mletú (čiže prášok:)) od Dr. Oetkera ale môžete použiť aj inú, aj plátkovú ale potom treba pripraviť podľa návodu na vašej želatíne a dodržať pomer tekutín a želatíny. Čokoládu som použila obyčajnú bielu z Lidla, môžete použiť aj inej značky, na tom až tak nezáleží.
Ešte jeden tip, ak na tortu použijete bočný diel z formy, tak je niekedy lepšie obtiahnuť potravinovou fóliou aj dno, čiže urobiť dno z fólie aby náhodou tekutina nepretiekla zospodu. Pri tortovom nastaviteľnom koliesku to nie je potrebné, lebo sa da pekne prispôsobiť veľkosti korpusu.



kimlo
Krásna torta, hneď by som si kúsok dal… možno vyskúšam s marhulovym kompotom, broskyne nemám….
babullka
@elenas (9.6.2021 15:31)

Ďakujem veľmi veľmi pekne. Manželovi chcem spraviť ku dnu otcov, lubi bielu cokoladu, tak verim ze vasa tortička bude mať uapech 😉
2x elenas a haji
elenas
@kimlo (9.6.2021 18:46)

Ďakujem za komentár, som rada, že ťa zaujala, s marhuľami tiež bude výborná:)
1x haji
kucharka
Mali sme rodinnú oslavu a rozhodla som sa pre tvoju tortu, zdala sa mi letná a svieža. A dobre som urobila! Okrem toho, že je veľmi dobrá, aj pekne vyzerá, všetci chválili :-)))
Ďakujem za recept.


elenas
@kucharka (30.6.2021 21:27)

Super, krásna torta, teším sa, že sa ti podarila a všetkým chutila:) Pozdravujem.