Broskyňová torta
Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Lahodná, jemná a osviežujúca tortička s broskyňami a moussom z bielej čokolády. Poteší chuťové poháriky najmä v lete.
10-12 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Bielky vyšľaháme do ľahkej peny, postupne pridávame kryštálový cukor a na konci aj vanilkový cukor, šľaháme až bude sneh tuhý. Po jednom zamiešame žĺtky (mixérom na malých otáčkach). Múku zmiešame so škrobom a s práškom do pečiva, preosejeme do vaječnej zmesi a opatrne zamiešame lopatkou. Mlieko zmiešame s olejom a po okrajoch nádoby prilejeme k cestu. Opatrne zamiešame.
- Cesto dáme do tortovej formy priemerom 22-23 cm, dno formy vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rozohriate rúre pri 180 °C približne 25 minút.
Upečený korpus prevrátime spolu s formou na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí prejdeme sa po okrajoch formy tenkým nožom, aby sme uvoľnili korpus a vyberieme ho z formy.
- Korpus prevrátime a uložíme na tanier, okolo zatiahneme tortové koliesko alebo bočný diel formy. Boky formy vystelieme fóliou alebo môžeme vystrihnúť pásiky z priesvitného euroobalu (okraje fólie je potom lepšie zafixovať spinkou), resp. obtiahnuť koliesko potravinovou fóliou alebo aj nedávať nič.
Takto pripravený korpus trochu popolievame kompótovou šťavou.
- Čokoládový mousse:
Želatínu (u mňa Dr. Oetker) zalejeme 5 PL mlieka a necháme asi 10 minút napučať.
- 200 ml mlieka zohrejeme (musí byť horúce, ale nemalo by vrieť) a zalejeme bielu čokoládu, necháme chvíľu postať a rozmiešame do hladka.
- Napučanú želatínu trochu zohrejeme, aby sa rozpustila a vlejeme do čokoládovej zmesi, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
- Medzitým studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme do zhustnutia.
Vychladnutú čokoládovú zmes dáme ešte na 5 minút do chladničky, aby sa trochu chytila, potom ju premiešame metličkou. A postupne pridávame do nej vyšľahanú smotanu. Vznikne jemný mousse.
- Mousse vylejeme na korpus. Vyrovnáme, aby sa nerobili bubliny, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť asi na 2 hodiny.
- Broskyne pokrájame na tenké plátky a poukladáme na tortu.
- Želatínu zalejeme 2-3 PL kompótovej šťavy a necháme napučať. Potom želatínu zohrejeme, aby sa rozpustila a pridáme k nej 250 ml kompótovej šťavy (šťava by mala byť izbovej teploty), dobrée zamiešame a lyžicou nalievame na broskyne. Tortu dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc.
- Po stuhnutí boky torty môžeme ofúkať horúcim fénom, aby sa ľahšie odstránilo tortové koliesko alebo fólia a môžeme podávať.
- Nechajte sa uniesť jemnou a lahodnou chuťou. Dobrú chuť.:)