Broskyňová torta

Broskyňová mousse torta s bielou čokoládou (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Lahodná, jemná a osviežujúca tortička s broskyňami a moussom z bielej čokolády. Poteší chuťové poháriky najmä v lete.

10-12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Bielky vyšľaháme do ľahkej peny, postupne pridávame kryštálový cukor a na konci aj vanilkový cukor, šľaháme až bude sneh tuhý. Po jednom zamiešame žĺtky (mixérom na malých otáčkach). Múku zmiešame so škrobom a s práškom do pečiva, preosejeme do vaječnej zmesi a opatrne zamiešame lopatkou. Mlieko zmiešame s olejom a po okrajoch nádoby prilejeme k cestu. Opatrne zamiešame.
  2. Cesto dáme do tortovej formy priemerom 22-23 cm, dno formy vystelieme papierom na pečenie a pečieme v rozohriate rúre pri 180 °C približne 25 minút. Upečený korpus prevrátime spolu s formou na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí prejdeme sa po okrajoch formy tenkým nožom, aby sme uvoľnili korpus a vyberieme ho z formy.
  3. Korpus prevrátime a uložíme na tanier, okolo zatiahneme tortové koliesko alebo bočný diel formy. Boky formy vystelieme fóliou alebo môžeme vystrihnúť pásiky z priesvitného euroobalu (okraje fólie je potom lepšie zafixovať spinkou), resp. obtiahnuť koliesko potravinovou fóliou alebo aj nedávať nič. Takto pripravený korpus trochu popolievame kompótovou šťavou.
  4. Čokoládový mousse: Želatínu (u mňa Dr. Oetker) zalejeme 5 PL mlieka a necháme asi 10 minút napučať.
  5. 200 ml mlieka zohrejeme (musí byť horúce, ale nemalo by vrieť) a zalejeme bielu čokoládu, necháme chvíľu postať a rozmiešame do hladka.
  6. Napučanú želatínu trochu zohrejeme, aby sa rozpustila a vlejeme do čokoládovej zmesi, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
  7. Medzitým studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme do zhustnutia. Vychladnutú čokoládovú zmes dáme ešte na 5 minút do chladničky, aby sa trochu chytila, potom ju premiešame metličkou. A postupne pridávame do nej vyšľahanú smotanu. Vznikne jemný mousse.
  8. Mousse vylejeme na korpus. Vyrovnáme, aby sa nerobili bubliny, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť asi na 2 hodiny.
  9. Broskyne pokrájame na tenké plátky a poukladáme na tortu.
  10. Želatínu zalejeme 2-3 PL kompótovej šťavy a necháme napučať. Potom želatínu zohrejeme, aby sa rozpustila a pridáme k nej 250 ml kompótovej šťavy (šťava by mala byť izbovej teploty), dobrée zamiešame a lyžicou nalievame na broskyne. Tortu dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc.
  11. Po stuhnutí boky torty môžeme ofúkať horúcim fénom, aby sa ľahšie odstránilo tortové koliesko alebo fólia a môžeme podávať.
  12. Nechajte sa uniesť jemnou a lahodnou chuťou. Dobrú chuť.:)