Jeden z mojich zelených receptov :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 500 g (1 bal.) |
|
| 100-120 g (1 bal.) |
|
| 2 ks (menšie, alebo 1 veľká) |
|
| 4 strúčiky |
|
| 1 téglik |
|
| 3-4 PL |
|
| 1 kg |
|
| alebo klobása voliteľné, nemusí byť |
|
| na tvrdo alebo volské oko |
|
|
|
|
| štipka |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| 1-2 PL |
|
| podľa chuti a/alebo zeler |
|
Postup
-
1
Špenát aj brokolicu umyjeme. Z brokolice odrežeme hrubú stonku a nalámeme ju na ružičky. Baby špenát si uvaríme pár minút vo vode, brokolicu nad parou (môžme aj vo vode). Ak máte medvedí cesnak, kľudne dajte aj ten :) Asi deci a pol vody zo špenátu a/alebo brokolice si odložíme. Zmäknuté suroviny posekáme sekačom (pozri foto), alebo ponorným mixérom v miske s trochou smotany na šľahanie.
-
2
Na olivovom oleji si opražíme cibuľku nakrájanú na jemno. Keď už je opečená, poprášime hladkou múkou a vytvoríme zápražku. Zalejeme zvyškom smotany na šľahanie a odloženou vodou z uvareného špenátu. Premiešame, keď bude omáčka rovnomerne hustá, pridáme posekaný špenát a brokolicu. Miešame, pridáme najemno nasekaný cenak, soľ, biele korenie a majoránku. Necháme prehriať a odstavíme.
- 3
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a dáme variť. Keď už budú mäkké (skúšame priebežne vidličkou), vodu zlejeme, pridáme maslo a rukami rozmrvený sušený petržlen a/alebo zeler. Necháme maslo rozpustiť, premiešame.
- 4
Páročky a/alebo klobásku opečieme narezané z bokov na panvici (nemusí byť, dobré najmä pre chlapov). Uvaríme vajíčka (alebo na panvici pripravíme volské oká). Spolu podávame :)
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3









Diskusia k receptu