Brokolicový prívarok s baby špenátom

Autor receptu: eliniatko

Jeden z mojich zelených receptov :)

5-6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Špenát aj brokolicu umyjeme. Z brokolice odrežeme hrubú stonku a nalámeme ju na ružičky. Baby špenát si uvaríme pár minút vo vode, brokolicu nad parou (môžme aj vo vode). Ak máte medvedí cesnak, kľudne dajte aj ten :) Asi deci a pol vody zo špenátu a/alebo brokolice si odložíme. Zmäknuté suroviny posekáme sekačom (pozri foto), alebo ponorným mixérom v miske s trochou smotany na šľahanie.
  2. Na olivovom oleji si opražíme cibuľku nakrájanú na jemno. Keď už je opečená, poprášime hladkou múkou a vytvoríme zápražku. Zalejeme zvyškom smotany na šľahanie a odloženou vodou z uvareného špenátu. Premiešame, keď bude omáčka rovnomerne hustá, pridáme posekaný špenát a brokolicu. Miešame, pridáme najemno nasekaný cenak, soľ, biele korenie a majoránku. Necháme prehriať a odstavíme.
  3. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a dáme variť. Keď už budú mäkké (skúšame priebežne vidličkou), vodu zlejeme, pridáme maslo a rukami rozmrvený sušený petržlen a/alebo zeler. Necháme maslo rozpustiť, premiešame.
  4. Páročky a/alebo klobásku opečieme narezané z bokov na panvici (nemusí byť, dobré najmä pre chlapov). Uvaríme vajíčka (alebo na panvici pripravíme volské oká). Spolu podávame :)