Brokolicová bábovka

francuzska1 - fotkafrancuzska1, 5. februára 2013

Keď som dnes dávala spať moju malú dcérku, ktorá nechce sama zaspať, rozmýšľala som čo pripraviť na dnešnú večeru. Vedela som, že to Zobraziť celý popis Keď som dnes dávala spať moju malú dcérku, ktorá nechce sama zaspať, rozmýšľala som čo pripraviť na dnešnú večeru. Vedela som, že to bude niečo z brokolice, ale čo? Polievka nie, lebo máme ešte vývar... V hlave som si prebehla aké suroviny mám doma, nuž a toto som vytvorila na večeru... Možno inšpirujem aj Vás;-)

15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

1 hrnček
3 ks
1 téglik
1 hrnček strúhaný
1 hrnček nakrájaná
1 ks
1 balíček
1/2 hrnčeka
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Brokoličku si dobre umyjeme, rozoberieme na ružičky, kto chce dá si ju variť do osolenej vody, ja som si ju dala zmäknúť parou;-) Samozrejme aj nožičku, nielen ružičky. Na pare to trvá asi tak max. 10 minút, ale tuším, že bola spravená skôr, bohužiaľ som si to presne nestopla. Ale snáď viete, že ako rýchlo tá Vaša brokolička zmäkne. Následne som rýchlo brokolicu nechala schladiť v studenej vodičke, a potom odkvapkať.

    Brokolicová bábovka - obrázok 1
  2. 2

    Pôvodne som chcela napísať, že uvedené ingrediencie zmiešame, ale potom ma napadlo, že predsa len treba napísať, že múku zmiešame s kypriacim práškom, lebo nie každý začiatočník to musí vedieť. K múke s kypriacim práškom pridáme kyslú smotanu /zvyknem urobiť do téglika zo spodu nožíkom dierku, vtedy mi pekne vypadne celá smotana von, bez toho, aby som ju musela lyžičkou vyškrabovať z téglika/, zmäknuté maslo (ja som si ho dala do mikrovlnky roztopiť, myslím si, že keď použijete olej nič sa nestane), vajíčka, syr, šunku nakrájanú na kocky /nemusí byť/ a nakoniec som do zmesy nastrúhala muškátový oriešok. Soľ som nedávala, keďže nezvyknem veľa soliť, ale vy si ju tam pokojne pridajte ak sa Vám žiada, mne postači slanosť zo syra.

    Brokolicová bábovka - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec som pridala uvarenú brokolicu, ružičky + nožičku som nastrúhala na strúhadle, veď je v nej veľa vlákniny a bola by ju škoda vyhodiť, však?

    Brokolicová bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Zmes som dala do bábovkovej formy, vy môžte dať aj do inej trebárs na mafiny, alebo biskupský chlebík, ja zvyknem práve do tej posledne menovanej dávať takéto brokolicoidné veci, ale dnes sa mi nechcelo vymastiť formu maslom a posypovať strúhankou a spomenula som si, že mám aj silikónovú formu na bábovku, takže bolo rozhodnuté.

    Brokolicová bábovka - obrázok 4
  5. 5

    Dala som ju do vyhriatej rúry, piekla som si pri teplote 190° približne 50 minút. Samozrejme, keď si myslíme, že je už upečená urobíme test s nožom, musí výjsť čistý. Ale to vy iste viete;-) Pôvodne som chcela robiť túto brokoličku s celozrnnou múkou, ale kedže dcérka moc nemôže tak som si povedala, že dám bielu, ked niekto skúsi, nech dá vedieť výsledok, tiež rozmýšľam čo by sa stalo keby som tam dala trebárs 2 hrnčeky múky... Musím podotknúť, že bábovka nebola moc vysoká, čo som ani nepredpokladala, lebo som videla množstvo, ale mne to nevadilo.

    Brokolicová bábovka - obrázok 5

Diskusia k receptu

ariela6
tiež sa mi receptik pači ukladam mam doma brokolicu a tak možno bude takto
sisuk
takéto môžem. Ukladám, vyskúšam
modrykamen
Chválim tento recept. Tiež podobne experimentujem a pečiem v bábovkovej forme. Mám rád podobné nákypy.Kombinujem aj s karfiolom a koreňovou zeleninou. Dakedy som robil, vyprážal všeliakké placky, ale takéto bábovky mi chutia viacej. Som presvedčený, že tento recept inšpiruje veľmi veľa kuchtíkov.
francuzska1
joooooj, srdecne dakujem, ste ma povzbudili ;-))) dufam, ze bude chutit, da sa to jest za tepla aj za studena, modry kamen, to aj ja rada miesam a vymyslam a manzel sa smeje, ze preco vlastne tie recepty pozeram ked aj tak si vsetko robim po svojom... co uz;-))) nastastie nic som zatial nemusela vyhodit;-)
gordonko
recept sa mi páčí len mam dotaz .... jedli ste to takéto samé alebo si to použila k nečomu .... k nejakej šťave či omáčke
francuzska1
gordonko, ja som to jedla len take samotne + ladovy salatik, to jest vsjo... ja to mam rada len takto...
napadlo ma este, ze da sa to spravit ako jednohubky na posedenie ked si to spravis v formickach na mafiny trebars...
helasu
Vyzerá to dobre ,ja by som skúsila bielka vyšľahať na sneh a tak k tomu pridať. Musím to vyskúšať, brokolicu mám rada.
evanaaa
Mali sme skoro také isté - brokolicový nákyp, len ja som ešte pridala aj karfiol a múku som použila celozrnnú, len syr som nedala, aj keď osm mala v úmysle, ani PDP, smotynu som použila sladkú a spravila som akoby cestíčko, ale hustejšie ako na palacinky a dala som 4 žĺtka a jedno celé vajce, + sneh z bielkov. Ale robievam aj s bešamelom, alebo len zaliate smotanou s vajcami, dá sa všelijak, vždy je to dobré.
francuzska1
Mila, evanaaa, vy ste skusena varechacka, takze ma ani neprakvapuje, ze nieco podobne stvarate vo svojej kuchyni;-)))
ano aj ja robievam aj s besamelom , miesam karfiol, brokolicu a ine zeleniny, jednoducho clovek sa musi vynajst a niekedy vari podla toho co chladnicka-spajza da;-)))
verim, ze vas brokolicovy nakyp bol vyborny!!! sem s receptom;-)))
kata
jeej, to je pekny recept. prave ma napadlo, preco tieto slane nakypy nerobievam.. musim vyskusat. inak, vidno, ze si mamina maleho dietatka.. "vodicka", "brokolicka" :D je to mile. vsetko dobre zelam.
francuzska1
he he, mas pravdu;-))) dakujem velmi pekne, aj ja tebe zelam, hlavne zdravie;-))) a propos,ten recept, ked ho budem robit na buduce pridam asi aj pohar mlieka, lebo to bude asi nadychanejsie...teda si myslim;-))) to bol len taky moj vymysel, bol sice jedly, ale myslim, ze ho treba este trosku vylepsit...;-)))
leomax
Odskušane. Dal som 1 hrnček polohrubej múky a 1 hrnček celozrnnej pšeničnej špeciál- stredná. A ostatne suroviny podľa Tvojho receptu priamoúmerne k množstvu múky. Iba bielka som vyšľahal na sneh a vmiešal som ich do "cesta" až na koniec. Vyšli mi dve pekné bábovky a boli celkom pekne "nadýchane". @Francuzska1 , vďaka za výborný recept.
francuzska1
tak to sa tesim, ze sa ti podarila a este viac, ze aj chutila;-))) rovnako ma aj tesi, ze to bolo dobre aj z celozrnnej muky/presne tu co si napisala pouzivam najcastejsie/, musim aj ja urobit, ale najblizsie asi skusim z karfiolu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia