Brokolicová bábovka

Autor receptu: francuzska1

Keď som dnes dávala spať moju malú dcérku, ktorá nechce sama zaspať, rozmýšľala som čo pripraviť na dnešnú večeru. Vedela som, že to bude niečo z brokolice, ale čo? Polievka nie, lebo máme ešte vývar... V hlave som si prebehla aké suroviny mám doma, nuž a toto som vytvorila na večeru... Možno inšpirujem aj Vás;-)

15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Brokoličku si dobre umyjeme, rozoberieme na ružičky, kto chce dá si ju variť do osolenej vody, ja som si ju dala zmäknúť parou;-) Samozrejme aj nožičku, nielen ružičky. Na pare to trvá asi tak max. 10 minút, ale tuším, že bola spravená skôr, bohužiaľ som si to presne nestopla. Ale snáď viete, že ako rýchlo tá Vaša brokolička zmäkne. Následne som rýchlo brokolicu nechala schladiť v studenej vodičke, a potom odkvapkať.
  2. Pôvodne som chcela napísať, že uvedené ingrediencie zmiešame, ale potom ma napadlo, že predsa len treba napísať, že múku zmiešame s kypriacim práškom, lebo nie každý začiatočník to musí vedieť. K múke s kypriacim práškom pridáme kyslú smotanu /zvyknem urobiť do téglika zo spodu nožíkom dierku, vtedy mi pekne vypadne celá smotana von, bez toho, aby som ju musela lyžičkou vyškrabovať z téglika/, zmäknuté maslo (ja som si ho dala do mikrovlnky roztopiť, myslím si, že keď použijete olej nič sa nestane), vajíčka, syr, šunku nakrájanú na kocky /nemusí byť/ a nakoniec som do zmesy nastrúhala muškátový oriešok. Soľ som nedávala, keďže nezvyknem veľa soliť, ale vy si ju tam pokojne pridajte ak sa Vám žiada, mne postači slanosť zo syra.
  3. Nakoniec som pridala uvarenú brokolicu, ružičky + nožičku som nastrúhala na strúhadle, veď je v nej veľa vlákniny a bola by ju škoda vyhodiť, však?
  4. Zmes som dala do bábovkovej formy, vy môžte dať aj do inej trebárs na mafiny, alebo biskupský chlebík, ja zvyknem práve do tej posledne menovanej dávať takéto brokolicoidné veci, ale dnes sa mi nechcelo vymastiť formu maslom a posypovať strúhankou a spomenula som si, že mám aj silikónovú formu na bábovku, takže bolo rozhodnuté.
  5. Dala som ju do vyhriatej rúry, piekla som si pri teplote 190° približne 50 minút. Samozrejme, keď si myslíme, že je už upečená urobíme test s nožom, musí výjsť čistý. Ale to vy iste viete;-) Pôvodne som chcela robiť túto brokoličku s celozrnnou múkou, ale kedže dcérka moc nemôže tak som si povedala, že dám bielu, ked niekto skúsi, nech dá vedieť výsledok, tiež rozmýšľam čo by sa stalo keby som tam dala trebárs 2 hrnčeky múky... Musím podotknúť, že bábovka nebola moc vysoká, čo som ani nepredpokladala, lebo som videla množstvo, ale mne to nevadilo.